Yrittäjägallup: Joka viidennellä pk-yrityksellä vaikeuksia löytää työvoimaa
Pk-yritysten työvoimapula on pysynyt ennallaan, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Osaavan työvoiman löytyminen on edelleen merkittävä ongelma pk-yrityksille, vaikka työttömyys on hieman lisääntynyt, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kesä ei tuonut muutosta pk-yritysten työvoimapulaan. Noin kolmannes (32 prosenttia) pk-yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa, ilmenee tuoreesta Yrittäjägallupista. Osuus on sama kuin kesäkuun kyselyssä.
– Tarvitsemme toimia monella rintamalla. Pitää madaltaa työllistämisen riskejä, kannustaa työttömiä ja työvoiman ulkopuolella olevia työelämään, lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja panostaa ammatilliseen koulutukseen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
– Hallitus on tehnyt osin oikeita asioita mutta myös asioita, jotka voivat vaikeuttaa yritysten mahdollisuuksia saada osaavaa työvoimaa. On tärkeää, että työperäistä maahanmuuttoa edistetään eikä ammatillista koulutusta vaurioiteta liialla säästämisellä, Pentikäinen jatkaa.
Tilanne on jonkin verran helpottunut viime vuosina. Vielä tammikuussa 2020 lähes puolet (46 prosenttia) pk-yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa.
Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa.
Akuutteja vaikeuksia joka viidennellä
Eniten vaikeuksia työvoiman löytymisessä on yli viisi henkeä työllistävillä, joista lähes 60 prosenttia kertoo vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Toimialoista eniten vaikeuksia on teollisuudessa (53 prosenttia) ja alueellisesti Pohjois-Suomessa (42 prosenttia). Vähiten vaikeuksia on pääkaupunkiseudulla ja asiantuntijapalveluissa.
Akuutteja vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa on joka viidennellä pk-yrityksellä. Tilanne ei ole muuttunut kesän aikana. Ongelmia on eniten Pohjois-Suomessa.
– Yritysten on myös tärkeää huolehtia omasta työnantajakuvastaan, panostaa hyvään johtamiseen ja pitää huolta tekijöistään. On syytä muistaa, että hyvä kello kuuluu kauas, mutta huono vielä kauemmaksi, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
Työvoimapula estää kasvua
Osaavan työvoiman puute on myös laajalti pk-yritysten kasvun este. Joka viides pk-yritys kertoo, että osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este. Osuus on alhaisimmillaan sitten tammikuun 2020, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran. Eniten osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este yli kymmenen henkeä työllistävillä (40 prosenttia), teollisuudessa (37 prosenttia) ja Pohjois-Suomessa (30 prosenttia).
Pk-yrityksistä 15 prosenttia kertoo palkanneensa maahanmuuttajia. Eniten ovat palkanneet yli kymmenen henkeä työllistävät (42 prosenttia), teollisuus (37 prosenttia) ja pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset (19 prosenttia). 59 prosenttia maahan muuttaneita palkanneista sanoo, että maahan muuttaneiden palkkaaminen on mennyt ilman ongelmia. Viidellä prosentilla on ollut paljon ongelmia ja 35 prosentilla jonkin verran ongelmia.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätiedot: Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Raju tyrmäys nykyiselle hankintapolitiikalle2.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Julkisia hankintoja tehdään aivan liian suurissa kokonaisuuksissa. Vain yksitoista prosenttia yrittäjistä kokee, että julkiset hankinnat on jaettu riittävästi osiin niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua. Asia on ajankohtainen kunta- ja aluevaaleissa, joiden ennakkoäänestys alkaa tänään.
Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa1.4.2025 11:12:46 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Tutkimus: Kuntapäättäjät kannattavat markkinavuoropuhelua ja monituottajamallia30.3.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjien teettämä tutkimus kuntapäättäjien keskuudessa paljastaa, että kuntapäättäjät tahtovat yritykset vahvemmin mukaan palvelutuotantoon. Esimerkiksi monituottajamallille (58 % kannattaa), tukipalveluiden ostolle (62 %) ja markkinavuoropuheluiden järjestämiselle (84 %) on vahva kannatus.
Kuntavaaleissa ehdolla 5 000 yrittäjää, aluevaaleissa 1 400 yrittäjää28.3.2025 11:11:29 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaaleissa riittää valittavaksi yrittäjiä, joista äänestää: 5 025 yrittäjää on ehdolla kuntavaaleissa ja 1 371 aluevaaleissa eri puolueiden listoilta. Kuntavaaliehdokkaista 16,8 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaaliehdokkaista 13,6 prosenttia. Kokoomuksella on eniten yrittäjäehdokkaita molemmissa vaaleissa. Yrittäjäehdokkaiden suhteellinen osuus on suurin kokoomuksen ja Liike Nyt:n listoilla kummassakin vaalissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme