Tutkimus: Kahden vakavan sydäntaudin samanaikainen hoito kannattaa
Tays Sydänsairaalan kardiologi Olli Kajander on mukana yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan sepelvaltimotaudin pallolaajennushoitoa sydämen vaikean aorttaläpän ahtauman korjaustoimenpiteen yhteydessä. Tutkimuksen tuloksia on juuri julkaissut The New England Journal of Medicine, joka on maailmanlaajuisesti arvostetuin lääketieteen julkaisu.

Tays Sydänsairaalan kardiologi Olli Kajanderin erikoisalaa ovat sepelvaltimotaudin ja aorttaläpän ahtauman kajoavat katetrihoidot. Kardiologian dosentti Kajander toimii myös tutkijana Tampereen yliopistossa. Aorttaläpän ahtauma on erityisesti ikääntyneiden vakava sydänsairaus. Vaikea-asteisen ja oireita aiheuttavan aorttaläpän ahtauman ennuste ilman hoitoa on huono.
– Sairauteen ei ole tehokasta lääkehoitoa. Kardiologin tekemä TAVI-toimenpide on erittäin tehokas hoitomuoto kaikille potilaille ja varsinkin heille, joille ei voi tehdä avosydänleikkausta. TAVI-toimenpiteessä ahtautunut sydämen aorttaläppä voidaan korvata katetriteitse laitettavalla tekoläpällä, Kajander kertoo.
Tähän saakka asiantuntijoille on ollut epäselvää, kannattaako aorttaläpän ahtauman lisäksi sepelvaltimotautia sairastavia potilaita hoitaa sepelvaltimosuonten pallolaajennuksella joko etukäteen tai TAVI-toimenpiteen yhteydessä, mikäli sepelvaltimotauti on havaittu esitutkimuksissa.
Koskettaa tuhansia suomalaisia
Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä väestön ikääntyessä TAVI-hoitoon tulevien potilaiden määrä on kasvanut viime vuosina ja monelta potilaalta löytyy tutkimuksissa myös sepelvaltimotauti. Tays Sydänsairaalassa tehdään vuosittain yli 1300 pallolaajennusta ja lähes 300 TAVI-toimenpidettä.
– Sepelvaltimotaudin perinteisiä toimenpidehoitoja ovat sepelvaltimosuonten pallolaajennus tai ohitusleikkaus, mutta varsinkin läppäpotilailla hoitoihin liittyy riskejä. Samalla on huomioitava, että myös aorttaläpän ahtauman hoitamatta jättäminen on vaarallista, Kajander muistuttaa.
Kansainvälisen yhteistyön tulos
Tanskasta johdettu NOTION-3-monikeskustutkimus* käynnistyi Suomen osalta vuonna 2017. Tays Sydänsairaalan lisäksi mukana ovat Helsingin, Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden kardiologiset yksiköt. Olli Kajander vastaa tutkimuksesta Suomessa.
Tutkimuksessa vertailtiin satunnaistamisen kautta kahta eri hoitostrategiaa. Toisessa ryhmässä läppäpotilaiden sepelvaltimotautia hoidettiin ensisijaisesti lääkehoidolla ja toisessa ryhmässä läppätoimenpiteen ohella tehtiin tarvittaessa pallolaajennushoito, mikäli sepelvaltimoissa havaittiin verenkiertoon merkittävästi rasituksessa vaikuttava ahtauma.
– Tutkimuksen seuranta-aikana havaitsimme, että sepelvaltimotautia kannattaa hoitaa pallolaajennuksella ennen TAVI-toimenpidettä. Etukäteen pallolaajennetuilla potilailla havaittiin vähemmän merkittäviä haittatapahtumia, kuten sydäninfarkteja, kuolemia ja kiireellisiä uusintatoimenpiteitä, Kajander kertoo.
Edelleen käynnissä oleva NOTION-3 on jo kolmas Kajanderin ja sitä kautta Tays Sydänsairaalan huippututkimus, joka on julkaistu The New England Journal of Medicine’issä vuoden aikana. Laadukkaan tutkimuksen taustalla on potilastyössä toimien ammattilaisten kansainvälinen yhteistyö. Tays Sydänsairaalassa on juuri alkanut potilasrekrytointi uuteen kansainväliseen hankkeeseen, jossa tutkitaan sepelvaltimotaudin hoitoa sydäninfarktipotilailla.
– Kansainvälisten huippututkimusten kautta pysymme tieteen kärjessä ja voimme jatkossakin taata potilaillemme vaikuttavaa hoitoa, toteaa Tays Sydänsairaalan tutkimuspäällikkö, kardiologian professori Jussi Hernesniemi.
*) Pohjoismainen satunnaistettu tutkimus sepelvaltimotaudin pallolaajennushoidosta ennen katetritekniikalla (TAVI) tapahtuvaa aorttaläpän ahtauman hoitoa (Notion-3: Routine revascularization with percutaneous coronary intervention in patients with coronary artery disease undergoing transcatheter aortic valve implantation – the Nordic Aortic Valve Intervention-3 Trial)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli KajanderKardiologian erikoislääkäri, dosentti, Tays SydänsairaalaTays Sydänsairaala
Puh:041 732 2938olli.kajander@sydansairaala.fiJussi HernesniemiTutkimuspäällikkö, kardiologian professoriSydänsairaala
Puh:041 732 2932jussi.hernesniemi@sydansairaala.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala
Sydänsairaala tukee eteisvärinätoimenpiteeseen saapuvia etähoitopalvelulla7.1.2025 10:56:11 EET | Tiedote
Sydänsairaalaan eteisvärinän ablaatiotoimenpiteeseen kutsuttavat potilaat saavat käyttöönsä Omasydän-etähoitopalvelun, joka ohjeistaa paitsi ennen sairaalaan saapumista, myös kannustaa jälkihoidossa sairaalakäynnin jälkeen. Sydänsairaalassa tehdään vuosittain noin 400 eteisvärinän ablaatiotoimenpidettä.
Sydänsairaala avasi näkymän sydämen vajaatoiminnan hoitoon18.12.2024 12:54:50 EET | Tiedote
Sydänsairaala jatkaa hoidon vaikuttavuustietojen julkaisemista verkkosivuillaan. Nyt vuorossa on sydämen vajaatoiminta, jonka hoitotietojen taustalla on Suomen ensimmäinen vajaatoiminnan laaturekisteri. Suomessa ei aiemmin ole ollut saatavilla ajantasaista vaikuttavuustietoa sydämen vajaatoiminnan hoidosta. Sydänsairaalan sivuilla on jo aiemmin julkaistu vastaavia tietoja sepelvaltimotaudin hoidosta. Tavoitteena on lisätä erikoissairaanhoidon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä varmistaa hoidon vaikuttavuus.
Sydänsairaalan TAVI-elinkaaripalvelu palkittiin Vuoden vaikuttavuusteko 2024 -kilpailussa5.12.2024 13:30:08 EET | Tiedote
Vaikuttavuusseura ry palkitsi aorttaläppäahtauman TAVI-hoitoon kehitetyn elinkaaripalvelun Vuoden vaikuttavuusteko -kilpailun jaetulla ensimmäisellä palkinnolla. Palkintosija jaetaan Oulun yliopistossa kehitetyn Onnikka-sovelluksen kanssa.
Yleisimmän tekoläppähoidon kustannuksia vähennetään uudella elinkaaripalvelulla Sydänsairaalassa15.10.2024 13:24:56 EEST | Tiedote
Aorttaläpän ahtaumaan sairastuneiden sydänpotilaiden toimenpidehoito on kallista, mutta vakavan sairauden takia välttämätöntä. Sydänsairaalan kehittämä elinkaaripalvelu tuo erikoissairaanhoitoon kustannussäästöjä Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. Uusi laskutusperuste on potilaan elämänlaatu.
Sydänsairaalan koti-Holter etsii rytmihäiriöitä Kanta-Hämeessä13.6.2024 09:43:14 EEST | Tiedote
EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter-tutkimus on yleinen lisätutkimus, kun lääkäri epäilee potilaalla rytmihäiriötä. Hämeenlinnan, Forssan ja Lammin terveysasemilla potilaille on tarjolla vaivattomampi koti-Holter, joka ei vaadi matkustamista terveysasemalle. Uusi palvelu on otettu käyttöön kesäkuussa 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme