Viikonlopun sateet nostivat vedenkorkeuksia Hämeessä
Hämeen alueella satoi viikonlopun aikana laajoilla alueilla jopa 40 millimetriä vettä. Sateiden myötä virtavesien vedenkorkeudet nousivat reilusti aiemmista kesälle tyypillisistä matalista korkeuksista.
Suuri sademäärä näkyy myös järvissä, mutta järvien pinnat ovat Hämeessä edelleen pääosin keskimääräisellä syksyn tasolla tai hieman keskimääräistä ylempänä. Kesä oli helteinen, mutta sateisuudeltaan tavanomainen lukuun ottamatta vähäsateista toukokuuta. Haihdunta järvistä ja maa-alueilta on arvion mukaan ollut tavanomaista suurempaa.
Kokemäenjoen vesistöalueella järvien vedenpinnat ovat pääosin lähellä ajankohdan keskimääräisiä tasoja. Poikkeuksen tekee säännöstelty Tammelan Pyhäjärvi, joka on lähes 20 senttimetriä tavanomaista ylempänä. Jokien pinnat nousivat viikonlopun sateiden takia, mutta nyt pinnat ovat jo kääntyneet laskuun.
Hauhon reitin järvien vedenpinnat olivat syyskuun alkupuoliskon ajan viitisen senttiä ajankohdan keskimääräistä alempana, ja Mallasveden juoksutuksia Valkeakosken voimalaitokselta vähennettiin vedenkorkeuden laskun estämiseksi. Säännöstellyn Vanajaveden vedenkorkeus Hämeenlinnan kohdalla nousi viikonlopun aikana viitisen senttimetriä ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta korkeammalle.
Kymijoen vesistöalueella useimpien järvien, kuten Jääsjärven ja Ala-Rievelin, vedenkorkeudet ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Päijänteen vedenkorkeus nousi viikonloppuna huomattavasti ja on nyt lähes 10 senttimetriä ylempänä kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta. Juoksutusta Kalkkistenkoskesta on viime päivinä hieman lisätty tasolle 240 m3/s, ja samalla myös Kymijoen virtaama on kasvanut.
Pohjavedenpinnat eivät ole vielä kääntyneet kesän jäljiltä nousuun
Hämeessä pohjavedenpinnat ovat laskeneet toukokuun alusta lähtien. Esimerkiksi Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat laskeneet kesän aikana noin metrin. Vedenpinnat ovat Hämeen seuranta-asemilla hieman ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Suuremmissa pohjavesiesiintymissä pinnat ovat ajankohdalle tavanomaisia, mutta pienemmissä esiintymissä pinnat voivat olla hyvinkin alhaalla, ja Hämeessä onkin viime aikoina jonkin verran yksityiskaivoja kuivunut.
Pohjavedenpinnat kääntyvät yleensä nousuun syksyllä kun sää viilenee, haihdunta vähenee ja maankosteus lisääntyy. Haja-asutusalueilla yksityiskaivojen ja pienten vesiosuuskuntien kaivojen vesi tulee yleensä pienistä pohjavesiesiintymistä. Näissä sateiden vaikutus näkyy aiemmin, sillä ne reagoivat sateisiin nopeammin kuin laajemmat pohjavesiesiintymät. Kunnallisten vesilaitosten vedenottokaivoissa ei ole ollut Hämeessä ongelmia veden riittävyyden kanssa. Nämä kaivot sijaitsevatkin laajemmissa pohjavesiesiintymissä, kuten harjuissa ja Salpausselillä, joissa pohjavettä riittää pitempään.
Tänä syksyllä tarvitaan vielä runsaita ja pitkäkestoisia sateita ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonommaksi ja kaivoissa riittäisi vettä talven yli.
Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064 (pintavedet)
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230 (pohjavedet)
Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi
Kuvat
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Hämeenlinnan tunneli suljetaan liikenteeltä 9.10.2024 klo 10.00–14.30 pelastusharjoitusta varten2.10.2024 09:51:00 EEST | Tiedote
Valtatie 3:lla sijaitsevan Hämeenlinnan tunnelin P-tunneliputki, eli ajoreitti pohjoiseen, suljetaan 9.10.2024 kello 10–14.30.
Jokimaantie (mt 13849) Janakkalassa suljettu päällystystöiden vuoksi 25.9.–11.10.202425.9.2024 16:32:50 EEST | Tiedote
Jokimaantie Janakkalassa suljetaan Jokimaantien ja Löyttymäentien liittymästä Jokimaantien ja Turkhaudantien liittymään Kiertotie kulkee Jokimaantien ja Löyttymäentien kautta.
Palveluissa olevien työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi elokuussa24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskusalueella oli elokuun lopussa 18 675 työtöntä työnhakijaa, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä väheni heinäkuusta 8 prosenttia. Työttömyysjaksoja alkoi elokuussa 2 676 kappaletta.
Viimeinen mahdollisuus yrityksille hakea investointitukia korotetuilla tukitasoilla pohjoisessa Päijät-Hämeessä – Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä poistetaan II-tukialueesta kuun lopussa19.9.2024 09:17:25 EEST | Tiedote
Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet tukialueeseen, jolla sijaitsevat yritykset ovat voineet saada korotettua tukea investoinneilleen. Alueen yritykset ehtivät hakea korkeampia tukia enää hetken, sillä lokakuun alusta tapahtuvan muutoksen myötä Päijät-Hämeen neljä kuntaa poistetaan korotettujen investointitukien piiristä. Tukea saa EU:n maaseuturahoituksesta jatkossakin, mutta matalammalla prosentilla.
Lahden eteläisen kehätien (vt 12) Liipolan ja Patomäen tunnelit kiinni kahtena yönä 25.–27.9.2024 pesun vuoksi18.9.2024 10:01:00 EEST | Tiedote
Lahden eteläisen kehätien (vt 12) Patomäen ja Liipolan tunneleissa on yösulku 25.–27.9. klo 21.00–06.00 pesun ja muiden huoltotoimenpiteiden vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme