BLOGI: Diagnostiikan viiveet voivat olla kohtalokkaita
Korvatuista potilasvahingoista viidennes liittyy diagnoosin viivästymiseen. Oikea-aikainen diagnoosi on kriittinen tekijä potilasturvallisuuden takaamiseksi, kirjoittaa potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi blogissaan.
WHO:n maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään tiistaina 17.9.24. Tänä vuonna teemana on ”Lisää potilasturvallisuutta diagnostiikkaa parantamalla”, ja päivän tunnuslause on ”Oikea diagnoosi on turvallisuuden tae”.
Korvatuista potilasvahingoista viidennes liittyy diagnoosin viivästymiseen. Merkittävä osa tapauksista kohdistuu traumatologiaan, päivystystoimintaan ja syöpätauteihin – kaikki lääketieteen osa-alueita, joilla viivästymisen seuraamukset voivat olla kohtalokkaita. Oikea ja oikea-aikainen diagnoosi on kriittinen tekijä potilasturvallisuuden ja terveydenhuollon laadun takaamiseksi.
Muita diagnoosiin liittyvä virheitä ovat väärät diagnoosit ja kokonaan tekemättä jääneet diagnoosit. On äärimmäisen tärkeää, että vahinkotapauksia käydään läpi sote-yksiköissä oppimismielessä – syyllistämättä ja syyllisiä etsimättä. Tutkimalla diagnoosivirheisiin johtuvia systeemisiä ja kognitiivisia tekijöitä voidaan parantaa diagnostiikan turvallisuutta.
Systeemisiä eli organisaation rakenteellisia tekijöitä ovat esimerkiksi liian iso työmäärä ja kommunikaatiokatkokset ammattilaisten kesken tai ammattilaisen ja potilaan välillä. Nämä voivat myös vaikuttaa terveydenhuollon ammattilaisten kognitiivisiin tekijöihin aiheuttaen väsymystä, stressiä tai ajatusten vinoumia.
Myös Potilasvakuutuskeskuksella (PVK) on tärkeä rooli potilasturvallisuutta parantavassa työssä. PVK selvittää potilasvahinkojen syitä ja tuottaa tietoa potilasvahingoista. Lisäksi PVK kouluttaa sote-ammattilaisia potilasturvallisuudessa ja vahinkojen välttämisessä. Potilasvakuutuskeskuksen tärkeä, lakisääteinen tehtävä on varmistaa potilaille asianmukaiset, lain määräämät korvaukset kaikista korvattavista potilasvahingoista.
Kirjoittaja
Morag Tolvi
Kirjoittaja on PVK:n potilasturvallisuuslääkäri.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Linkit
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Valtaosa potilasvahingoista lieviä – vakavia vammoja kuitenkin vuosittain useita kymmeniä27.5.2024 06:37:00 EEST | Tiedote
Korvattavia potilasvahinkoja tapahtuu vuosittain reilut 2 000, ja vuositasolla korvauksia maksetaan noin 20–30 miljoonaa euroa. Valtaosa potilasvahingoista on lieviä, ja keskimäärin potilasvahingoista maksetaan noin 2 500 euron korvaus. Vakavissa vahingoissa yksittäiselle henkilölle maksettavat korvaukset voivat kuitenkin vuosien saatossa nousta jopa miljooniin euroihin.
BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi
Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme