Tesi

Suomalaisyritysten hallituksissa alakohtaisia eroja naisten määrässä – kärjessä terveys- ja sosiaalipalvelut ja peränpitäjänä tieto- ja viestintäteknologia

Jaa

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) tuoreen, suomalaisten yritysten hallituskokoonpanoja tarkastelleen selvityksen mukaan suomalaisten yritysten hallitusten kokoonpanoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Alakohtaisista, paikoin huomattavista eroista huolimatta sukupuolijakauma ei ole muuttunut merkittävästi. Kansainvälisten hallitusjäsenten osuus sekä ikäjakauma ovat vastaavasti säilyneet suhteellisen tasaisena.

Jakob Sandell, Tesin tutkimuspäällikkö
Jakob Sandell, Tesin tutkimuspäällikkö

Toimialojen välillä on huomattavia eroja naisten edustuksessa. Esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologiassa (ICT) naisten kokonaisosuus hallituspaikoista on vain 13 prosenttia, kun taas terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla naisten osuus on 43 prosenttia. Rahoitus- ja vakuutusalan yritykset ovat kuitenkin tehneet merkittävän, lähes 20 prosenttiyksikön harppauksen naisten nimityksissä. Merkittävä toimialojen välinen kuilu viittaa siihen, että perinteisesti miesvaltaisina pidetyt alat, kuten ICT-ala, eivät ole onnistuneet houkuttelemaan naisia hallitustasolle samassa määrin kuin jotkin muut toimialat.

Hallituksiin on nimitetty ulkomaisia jäseniä yhä useammin viimeisen vuosikymmenen aikana, erityisesti Ruotsista ja Virosta. Kansainvälisten jäsenten osuus on tällä hetkellä viisi prosenttia, ja uusien nimitysten osalta osuus on noin 11 prosenttia. Suurempien yritysten nimityksissä ulkomaisten henkilöiden osuus on kuitenkin laskenut viime vuosien aikana.

Selvityksen tulokset tuovat esiin sen, että kasvuhakuisuuden myötä hallituskokoonpanot nuorentuvat ja -jäsenyydet lyhentyvät.

Kasvuhakuisten yritysten hallitusjäsenet ovat keskimäärin hieman nuorempia ja näiden hallitusjäsenyydet keskimäärin lyhyempiä. Kasvu vaatii hallitukselta erilaista osaamista eri aikoina. Näin ollen osaamisen ja kokemuksen vauhdikkaampi kierto on hyödyllistä koko ekosysteemille”, pohtii Jakob Sandell, Tesin tutkimuspäällikkö.

On selvää, että Suomen talouskasvua on vauhditettava. Tässä monimuotoiset, kansainväliset hallitukset voivat olla avuksi. Monipuoliset taustat ja kokemukset hallitustyöskentelyssä tarjoavat uusia näkökulmia, jotka ovat avainasemassa, kun suomalaiset yritykset tavoittelevat paikkaa globaaleilla markkinoilla”, sanoo Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Selvityksessä oli mukana kaikki vähintään viisi henkilöä työllistävät yritykset lukuun ottamatta kansainvälisten yritysten suomalaisten tytäryrityksiä. Kaikkiaan mukana on noin 17 000 suomalaista yritystä ja 62 000 hallituksen jäsentä. Alle viisi henkilöä työllistävät yritykset ja kansainvälisten yritysten suomalaisten tytäryritysten hallitukset on jätetty tarkastelusta pois, koska niiden hallitukset muodostuvat tyypillisesti operatiivisesta johdosta. Tesi on kartoittanut suomalaisten yritysten hallituskoostumuksia vuodesta 2019.

Tutustu selvityksen tuloksiin kotisivuillamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tesi pähkinänkuoressa

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Bluesky | Threads | Uutiskirje


Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,5 miljardia euroa
  • 12 miljardia euroa liikevaihtoa ja noin 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta vähemmistöomistajana

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Tesin vuosi 2024: yhtiön historian suurin exit, vahva tulos ja valmistautumista uuteen tehtävään20.3.2025 10:15:44 EET | Tiedote

Suomen pääomamarkkinoiden jo useamman vuoden kestänyt heikko tilanne näytti piristymisen merkkejä loppuvuonna, kun Suomessa nähtiin kotimaisten startup-yritysten merkittävän suuria yksittäisiä rahoituskierroksia. Haastavassa markkinassa Tesin tulos oli vahva, 165 miljoonaa euroa, ja yhtiö teki historiansa suurimman irtautumisen (exit) euromääräisesti. Vuosi 2024 oli Tesille myös valmistautumista uuteen, aiempaa vahvempaan teollisuuspoliittiseen tehtävään.

Tesi's year 2024: The largest exit in its history, strong performance, and preparation for a new role20.3.2025 10:15:44 EET | Press release

The prolonged weak state of Finland's venture capital and private equity (VC & PE) market showed signs of improvement towards the end of the year, marked by significant individual funding rounds in domestic startups. In this challenging market, Tesi achieved a strong result of EUR 165 million and executed the largest exit in its history in terms of euros. The year 2024 also involved preparing for a new, more robust industrial policy role.​

Puhtaan siirtymän teollisia investointihankkeita käynnistymässä, näkymät seuraaville vuosille varovaisen positiivisia13.12.2024 00:04:22 EET | Tiedote

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on käynnissä useita uusia teollisia hankkeita liittyen esimerkiksi energiasiirtymään ja teollisuuden vähähiilisiin liiketoimintamalleihin, biomateriaaleihin ja metalleihin. Muun muassa edullinen uusiutuva energia ja vähähiilinen tehokas siirtoverkko voivat houkutella Suomeen lisää uutta teollisuutta, jos hankkeille löytyy riittävästi osaavaa rahoitusta.

Launching of industrial investment projects, cautiously positive outlook for next few years13.12.2024 00:04:22 EET | Press release

A recent survey by Tesi (officially Finnish Industry Investment) reveals that new industrial projects are being launched in Finland. They are focused on, for instance, energy transmission, low-carbon operating models for industry, biomaterials and metals. Inexpensive renewable energy and an efficient low-carbon transmission grid, amongst other factors, can attract more new industry to Finland if sufficient smart financing can be found for projects.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye