Suomen ympäristökeskus

Karhunlihan myyntiin tarvitaan aina voimassa oleva lupa

Jaa

Helsingin poliisi on tänään tiedottanut esitutkinnasta, jossa epäillään karhunlihan luvatonta myyntiä ja hallussapitoa. Karhunlihaa on löytynyt merkittäviä määriä suomalaisesta yrityksestä. Tapausta tutkitaan luonnonsuojelurikoksena. Suomen ympäristökeskus on Suomessa kansallinen CITES-lupaviranomainen, joka voi myöntää karhunlihan myyntiin lupia eli EU-todistuksia.

Kuva: Riku Lumiaro

Karhunlihanmyyntiä säätelee EU:n CITES-lainsäädäntö. Sen mukaan lihan myynti vaatii aina EU-todistuksen niin Suomessa kuin EU:n sisällä. Karhu on EU:n CITES-asetuksessa yksi tiukimmin säädellyistä lajeista.

EU-todistusten hakemusten määrät karhunlihan myyntiin vaihtelevat vuosittain riippuen muun muassa kulloisenkin vuoden kaatolupakiintiöstä. Esimerkiksi vuonna 2023 Suomessa haettiin ja myönnettiin 26 EU-todistusta karhunlihan myyntiin. Vastaava luku vuonna 2022 oli 36 ja vuonna 2021 noin 60.

Muualta EU:sta Suomeen tuotaessa on karhunlihalla oltava alkuperämaan CITES-viranomaisen myöntämä EU-todistus sen yrityksen nimissä, joka lihat myy. Alkuperämaan CITES-viranomainen varmistaa lihan laillisen alkuperän lupaa myöntäessään. Lihan jälleenmyyntiä varten on ostajan haettava uusi EU-todistus omiin nimiinsä.

Suomessa karhu on riistalaji, jolle Suomen riistakeskus myöntää kaatolupia vuosittain siten, että lajin suotuisan suojelun taso säilyy. Myös suomalaisen karhun myynti kotimaisilla markkinoilla vaatii EU-todistuksen ja Suomen riistakeskuksen myöntämän saalistodistuksen, jolla metsästäjä osoittaa saaliin laillisen saannon.

Pakatuissa lihatuotteissa on oltava valmistajan tiedot lihan alkuperän jäljitettävyyden vuoksi. Ostajan on tärkeätä tarkistaa pakkauksen merkinnät.

CITES-sopimus (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) on yksi laajimmista kansainvälisistä ympäristönsuojelusopimuksista. Sen tarkoituksena on suojella luonnonvaraisia kasveja ja eläimiä sääntelemällä ja valvomalla niillä käytävää kauppaa. Sopimus tuli voimaan vuonna 1975 ja Suomessa 1976.

CITES-sopimus ja -lainsäädäntö (ymparisto.fi)

Metsästäjille (ymparisto.fi) (ohjeita metsästäjille)

Uutinen: Helsingin poliisi takavarikoi ja hävitti noin 600 kiloa karhunlihaa – tapausta tutkitaan luonnonsuojelurikoksena (poliisi.fi)

Lisätietoja

Ylitarkastaja Marja Pylvänäinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1529, etunimi.sukunimi@syke.fi

Ylitarkastaja Hanne Rajanen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1332, etunimi.sukunimi@syke.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen viennin hiilikädenjälki on selvästi positiivinen – varsinkin kemian-, metalli-, metsä- ja elektroniikkateollisuuden tuotteita tuotetaan Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla maailmassa25.9.2024 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus (Syke) on tuottanut ensimmäiset arviot maamme viennin hiilikädenjäljestä. Sen mukaan vuonna 2019 Suomen teollisuus onnistui tuotteillaan ja palveluillaan tuottamaan 13–23 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöhyödyn verrattuna tilanteeseen, jossa niitä ei olisi ollut markkinoilla. Kädenjälkilaskentaan ei ole vielä käytössä vakiintuneita menetelmiä, minkä vuoksi erilaisten lukujen vertaaminen sisältää epävarmuuksia ja menetelmien kehittämistä on syytä jatkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye