Mepit: Ukrainan on saatava iskeä sotilaskohteisiin Venäjällä
Mepit vaativat päätöslauselmassaan, että EU-maat poistavat nykyiset rajoitukset, jotka estävät Ukrainaa iskemästä oikeutettuihin sotilaskohteisiin Venäjällä.
- Ukrainan on voitava puolustaa itseään kaikin keinoin
- EU-maiden Ukrainalle antama kahdenvälinen sotilasapu on vähentynyt, mikä on valitettavaa
- Mepit vaativat kovempia EU-pakotteita Venäjälle ja sen liittolaisille
- Sotarikoksiin syyllistyneet on saatava vastuuseen ja Venäjän on maksettava sotakorvauksia osana rauhansopimusta
Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina 19.9. äänin 425-131 (63 tyhjää) päätöslauselman, jonka mukaan nykyiset rajoitukset iskeä länsimaisilla asejärjestelmillä sotilaskohteisiin Venäjällä estävät Ukrainaa puolustamasta itseään oikeutetulla tavalla ja asettavat sen kansalaiset ja infrastruktuuriin vaaraan.
Päätöslauselman mukaan viivästyneet ja riittämättömät asetoimitukset sekä rajoitukset niiden käytölle heikentävät tähän mennessä annettuja aputoimia. Lisäksi parlamentti pitää valitettavana EU-maiden Ukrainalle suuntaaman kahdenvälisen aseavun vähenemistä. Mepit toistavat, että jäsenmaiden on täytettävä maaliskuun 2023 sitoumuksensa toimittaa Ukrainalle miljoonaa ammusta. Lisäksi niiden on nopeutettava aseiden, TAURUS-ohjusten ja muiden ampumatarvikkeiden sekä ilmatorjuntajärjestelmien toimituksia. Tekstin mukaan kaikkien EU- ja NATO-maiden tulee yhdessä ja yksittäin sitoutua tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti vähintään 0,25 prosentilla bruttokansantuotteestaan vuosittain.
EU-pakotteita jatkettava ja laajennettava
Parlamentti kehottaa EU:ta ja jäsenvaltioita jatkamaan ja laajentamaan pakotteita, jotka kohdistuvat Venäjään, Valko-Venäjään ja muihin maihin tai tahoihin, jotka toimittavat Venäjälle sotilasmateriaalia ja kaksikäyttöteknologiaa (eli teknologiaa, jota voidaan käyttää siviili- tai sotilastarkoituksiin). Se tuomitsee Iranin ballististen ohjusten toimitukset Venäjälle ja kehottaa jäsenvaltioita laajentamaan sekä lujittamaan Iranin ja Pohjois-Korean vastaisia pakotteita, koska maat tukevat Venäjän hyökkäyssotaa. Mepit haluavat myös, että EU:n pakoteluetteloon lisätään uusia ”kiinalaisia yhteisöjä ja henkilöitä” Venäjän puolustus- ja turvallisuussektorille annetun tuen takia ja että pakotteiden kiertämiseen puututaan tiukemmin.
Ukrainalle korvauksia takavarikoimalla Venäjän valtion varoja
Päätöslauselmassa parlamentti kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita työskentelemään aktiivisesti laajan kansainvälisen Ukraina-tuen puolesta. Sotaan on löydettävä rauhanomainen ratkaisu, jonka on perustuttava Ukrainan itsenäisyyden, suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen kaikilta osin, linjaavat mepit. Venäjän on kannettava vastuu sota- ja hyökkäysrikoksesta sekä suoritettava korvauksia ja muita maksuja, joilla korjataan vahingot Ukrainassa. Parlamentti haluaa, että EU ja samanmieliset kumppanit luovat vankan oikeudellisen järjestelmän EU:n jäädyttämän Venäjän valtion omaisuuden takavarikoimiseksi, jotta Ukrainalle voidaan maksaa korvauksia vahingoista.
Päätöslauselman koko teksti lisätään tänne (19.9.2024).
Lisätietoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0407205025niina.saloranta@europarl.europa.euRoosa PurhonenLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0403510264roosa.purhonen@europarl.europa.euTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Ny opinionsundersökning: Miljö och klimatförändringar främsta anledningen till att svenskarna röstade i EU-valet3.10.2024 12:03:22 EEST | Pressmeddelande
På torsdagen publicerade Europaparlamentet en undersökning om väljarnas röstbeteende och viktigaste prioriteringar i samband med EU-valet som ägde rum i juni i år.
Eurobarometri: Elinkustannusten nousu on EU-kansalaisten merkittävin huolenaihe3.10.2024 12:03:22 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentti julkaisi tänään EU-vaalien 2024 jälkeisen mielipidekyselyn, jossa tarkastellaan äänestyskäyttäytymistä ja EU-kansalaisten tärkeimpiä vaaliteemoja.
Kutsu: Etäpressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 4.10. kello 9–103.10.2024 10:07:25 EEST | Kutsu
Tervetuloa etäyhteyksin järjestettävään tilaisuuteen perjantaina 4.10. klo 9-10 (Suomen aikaa) tapaamaan suomalaismeppejä ja kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia Brysselistä.
Europaparlamentet: Översikt av plenarsammanträdet 16-19 september i Strasbourg16.9.2024 11:08:20 EEST | Pressmeddelande
Sessionsinfo 16-19 september 2024, plenarsammanträde i Strasbourg
Euroopan parlamentin täysistunto Strasbourgissa 16.-19.9.2024: istuntokatsaus16.9.2024 11:08:20 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 16.-19.9.2024 keskustellaan mm. Unkarin puheenjohtajakauden painopisteistä, Euroopan kilpailukyvystä sekä Ukrainan taloudellisen ja sotilaallisen tuen lisäämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme