Demarinaiset

Tyttöjen ja naisten oikeudet ovat rauhantyön pohja

Jaa

Tänään syyskuun 21. päivänä vietetään kansainvälistä rauhanpäivää. Maailmassa on tällä hetkellä eniten väkivaltaisia konflikteja sitten toisen maailmansodan. Konfliktit ja kriisit ovat aina uhka tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumiselle ja turvallisuudelle. Rauhanpäivän tarkoituksena on tuoda esiin rauhansanomaa ja kannustaa eri toimijoita työskentelemään rauhan saavuttamisen eteen niin kansojen sisällä kuin niiden välillä.

Tytti Tuppurainen. Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Tytti Tuppurainen. Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Konflikteista erityisesti helmikuussa 2022 Venäjän käynnistämä julma hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut valtioiden rajat ylittävän sodan kauheudet lähelle suomalaisia. Samalla näemme Euroopassa ja koko maailmassa useita esimerkkejä siitä, kuinka jo saavutetut naisten oikeudet ovat uhattuina, eikä tasa-arvon kehitystä voi pitää itsestään selvyytenä.  

“Yhteiskunnat, joissa tyttöjen ja naisen asema on hyvä, ovat vakaampia, vauraampia ja onnellisempia. Tyttöjen ja naisten oikeuksien ja tasa-arvoa on edistettävä kaikkialla maailmassa. Emme saa antaa kriisien ja konfliktien lannistaa yhteistä työtämme naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen esimerkiksi Afganistanissa, Iranissa tai Ukrainassa. Useat naiset tekevät hartiavoimin töitä demokratian ja sukupuolten tasa-arvon eteen, ja meidän on tuettava heitä tässä tavoitteessa. Emme saa myöskään olla hiljaa siitä väkivallasta, jota sotien ja konfliktien keskellä asuvat tai sitä pakenevat tytöt ja naiset joutuvat kokemaan”, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Suomessa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja maamme Nato-jäsenyyden myötä sotilaalliset näkökulmat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat korostuneet. Samalla kun valtiot varautuvat monin tavoin turvatakseen rauhaa, on syytä muistaa myös rauhan siementen kasvavan yhteiskunnan sisällä.  

“Parasta rauhantyötä on demokratian edistäminen, perusoikeuksien turvaaminen ja ennen kaikkea tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaminen. Rauhaa rakennetaan rakentamalla luottamusta ja vahvistamalla kansalaisyhteiskuntaa. Sosialidemokraattinen liike on ennen kaikkea rauhan, tasa-arvon ja vapauden liike. Me puolustamme näitä arvoja kaikkialla ja kaikille maailmassa. Hirmuvalta tai tyrannia ei saa estää ihmisten perusoikeuksien toteutumista. Me emme saa unohtaa maailman tyttöjä ja naisia, heidän oikeuksiaan, vaikka niistä ei kirjoitettaisi joka päivä lehdissä”, muistuttaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Tätäkö Orpon hallitukselle tarkoittaa inhimillisyys?28.3.2025 19:30:11 EET | Tiedote

Orpon hallitus kertoi eilen (27.3.) osan päättämistään 170 miljoonan euron säästöistä, jotka hallitus aikoo tehdä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt kerrotut säästökohteet ovat lastensuojelu, vammaispalvelut ja kotihoidonpalvelut. Esimerkiksi vanhusten kotihoidosta vähennetään jopa satoja tuhansia kotikäyntejä ja korvataan niitä teknologialla. Hallitus jätti yhä kertomatta, mistä se aikoo leikata vielä sata miljoonaa euroa.

Gynekologisten palvelujen saatavuus asettaa naiset epätasa-arvoiseen asemaan21.3.2025 08:54:59 EET | Tiedote

Eduskunnassa äänestettiin keskiviikkona (19.3.) Kela-korvauksista. SDP:n eduskuntaryhmä äänesti hedelmöityshoitoja koskevaa esitystä vastaan, sillä se syrjii itsellisiä naisia ja naispareja rajatessaan heidät korvausten ulkopuolelle. SDP tuki kuitenkin Kela-korvausten korotuksia gynekologikäynneille ja suun terveydenhuoltoon. Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila perustelee äänestysratkaisua yhdenvertaisuudella ja tasa-arvolla.

Oikeistohallituksen päätökset heikentävät naisten toimeentuloa ja terveyttä21.1.2025 09:17:07 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan sekä toimeentulon leikkaukset vaarantavat naisten ja perheiden asemaa. Hallituksen leikkaukset ovat lisänneet toimeentulotuen tarvetta. THL:n arvion mukaan hallituksen päätökset työttömyysturvaan, asumistukeen ja muihin etuuksiin siirtävät noin 100 000 ihmistä toimeentulotuen piiriin. Tästä huolimatta hallitus on esittämässä lisäleikkauksia viimesijaiseksi turvaksi tarkoitettuun toimeentulotukeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye