HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoiminnoissaan

HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoimialalla 30.9.2024. Muutosneuvottelut koskevat kaikkiaan 505 HOK-Elannon ravintoloissa työskentelevää henkilöä, mukaan lukien vuoroesihenkilöt ja työntekijät. Muutosneuvottelujen ulkopuolelle jäävät keittiömestarit, keittiöpäälliköt, ravintolapäälliköt, ravintolajohtajat ja liikeideapäälliköt. Neuvottelut eivät myöskään koske Ravintola Lasipalatsia, Café Lasipalatsia, Bio Rexiä tai Lasipalatsin Terassia, eikä ketjuohjausta.
HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnoissa työskentelee noin 660 ja koko HOK-Elanto-konsernissa yhteensä noin 6800 henkilöä. Muutosneuvottelut käydään alan kohtaamista haasteista johtuvista syistä.
Työnantajan alustavan arvion mukaan suunnitelma voi toteutuessaan johtaa enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamiseen, irtisanomiseen tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen. Suunnitelman toteutuessa työnantajan tavoitteena on tarjota lisätyötä HOK-Elanto-konsernin palveluksesta. Näillä neuvotteluilla ei ole vaikutusta ravintoloiden lukumäärään.
Ravintolatoimiala on viime aikoina kohdannut monenlaisia haasteita. Taantuma, kuluttajien epävarmuus, etätyöskentelyn lisääntyminen, sekä matkailijoiden vähentyminen ovat heikentäneet ravintolatoimialan myyntiä. Myös yleinen kustannustason nousu ja myynnin polarisoituminen viikonloppuihin ja sesonkeihin ovat haastaneet tulosta. Työnantajan suunnitelman tavoitteena on parantaa kannattavuutta henkilöstörakenteen muutoksella ja varmistaa näin kannattavan kasvun edellytykset.
HOK-Elannon ravintolatoimialalla on nykyisessä tilanteessa lisäksi haasteena poikkeuksellisen korkea kokoaikaisten työntekijöiden osuus koko henkilöstöstä. Muutosneuvotteluilla haetaan HOK-Elannon ravintolatoimialalle parempaa vastaavuutta henkilötyötuntien ja nykyisen ravintolakysynnän välille.
Käytännössä tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää kokoaikaisen henkilöstön ja vuoroesihenkilöiden osuutta ravintoloissa ja lisätä toiminnan kannattavuutta. Kokoaikaisten työntekijöiden mahdollinen vähentäminen toisi joustoa työvuorosuunnitteluun erityisesti hiljaisina aikoina. Tavoitteena on tarjota mahdollisesti osa-aikaistettaville lisätyötä HOK-Elannon ruokakaupoista.
Samanaikaisesti käynnistetään HOK-Elannon Järvenpään Prisma-keskuksen ravintoloissa henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut toimitilamuutoksista ja nykyisten vuokrasopimusten päättymisistä johtuen. Näiden neuvottelujen piirissä on yhteensä 9 työntekijää. Tavoitteenamme on jatkaa ravintolatoimintaa uudistetussa Prisma-keskuksessa kesällä 2025.
Yhteyshenkilöt
HOK-Elannon viestintäMediapuhelin
Puh:010 766 0590viestinta.hok-elanto@sok.fiHOK-Elanto
S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto on yli 680 000 asiakasomistajan oma osuuskauppa, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli 2,6 miljardia euroa. HOK-Elannossa työskentelee yli 6 800 henkeä, ja osuuskaupan monipuolisia palveluita käyttää vuosittain yli 150 miljoonaa asiakasta Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Vantaalla.
Kun kaikki Alepat, S-marketit, Prismat, Food Market Herkku, ravintolat, ABC-asemat ja latauspisteet, Sokokset ja Sokos Emotion -myymälät, Hautaus- ja lakipalvelupisteet sekä Omistajapalvelupisteet lasketaan yhteen, toimipaikkoja HOK-Elannolla on yli 400.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
Varma kevään merkki – keltaisten Alepa-pyörien pyörät pyörivät jo kymmenettä kautta27.3.2025 11:06:10 EET | Tiedote
Alepa-fillareiden kausi alkaa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 1.4.2025. HOK-Elannon Alepa-ketju toimii tuttuun tapaan pyörien pääyhteistyökumppanina – tänä kesänä jo kymmenettä vuotta peräkkäin.
HOK-Elanto avaa kevään aikana kaksi uutta ravintolaa Espoon Kivenlahteen – ensimmäisenä ovensa avaa Lilla Sten 21.3.21.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elanto avaa kaksi uutta ravintolaa Espoon Kivenlahdessa sijaitsevaan Hybridiarena Hypeen. Ravintolat Lilla Sten – All Day Bistro & Cafe sekä Ravintola Stensvik – Kitchen & Rooftop tarjoavat monipuolisia makuelämyksiä niin urheilu-, viihde- ja elämyskeskuksen kävijöille kuin kaikille muillekin hyvä ruuan ystäville.
Kierrätys uudelle tasolle: HOK-Elannon tavoitteena saavuttaa 90 % kierrätysaste18.3.2025 13:28:41 EET | Tiedote
HOK-Elanto on jo pitkään panostanut määrätietoisesti kiertotalouden edistämiseen. Vuonna 2023 kierrätysaste nousi 80 prosenttiin ja vuonna 2024 jo 81 prosenttiin. Työ materiaalien kierrätyksen tehostamiseksi jatkuu edelleen, ja seuraava tavoite onkin kunnianhimoinen: 90 prosentin kierrätysaste kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää ennakkoluulottomia kokeiluja sekä saumatonta yhteistyötä.
HOK-Elanto on hyvän mielen työpaikka – mielenterveyttä edistävä työ palkittiin jälleen17.3.2025 13:20:24 EET | Tiedote
HOK-Elannolle on myönnetty arvostettu Hyvän mielen työpaikka -tunnustus jo neljättä kertaa peräkkäin. Pitkäjänteinen työ mielenterveyden edistämiseksi näkyy HOK-Elannolla konkreettisina tuloksina: sairauspoissaolot ovat vähentyneet, henkilöstön vaihtuvuus on laskenut ja avoin keskustelukulttuuri on vahvistunut.
Kotimainen vaihtoehto globaaleille jäteille – Sokoksen ja Prisman verkkokaupat yhdistävät voimansa7.3.2025 09:20:10 EET | Tiedote
Suomalaisen verkkokaupan kehittämisellä on tärkeä rooli arjen sujuvuudessa ja kotimaisten palveluiden turvaamisessa. Pääkaupunkiseudulla Sokoksen verkkokauppatilaukset voi nyt noutaa maksutta oman lähi-Prisman noutopisteeltä, ja pian myös Prisma.fi:stä tilatut paketit voi hakea Sokoksen noutopisteiltä. Ratkaisulla pyritään helpottamaan asiakkaiden arkea, vahvistamaan paikallista palveluverkostoa ja parantamaan kotimaisen kaupan kilpailukykyä globaalien toimijoiden rinnalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme