Kustannusosakeyhtiö Siltala

Rashid Khalidin tietokirja kuvaa Palestiinan satavuotista kamppailua asutuskolonialismia vastaan

Jaa

Rashid Khalidin kirja Palestiina – Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917–2017 tarkastelee Palestiinan kamppailua sionistista liikettä ja kolonialistista väkivaltaa vastaan. Khalidi hyödyntää laajaa tutkimusaineistoa ja omaa sukuhistoriaansa tarjotakseen uuden näkökulman äärimmäisen ajankohtaiseen Lähi-idän konfliktiin.

Rashid Khalidin kuva: Alex Levac // Kansi: Mika Tuominen
Rashid Khalidin kuva: Alex Levac // Kansi: Mika Tuominen

Vuonna 1899 Jerusalemin pormestari Yusuf Diya al-Khalidi oli huolestunut sionistien suunnitelmasta perustaa juutalaisille kansallinen koti Palestiinaan. Hän kirjoitti kirjeen liikkeen perustajalle Theodor Herzlille: Palestiinassa asuu ihmisiä, jotka eivät tule hyväksymään syrjäyttämistään. Hän päätti kirjeensä vetoamalla: ”Jumalan nimeen, antakaa Palestiinan jäädä rauhaan”.

Mainittu Jerusalemin pormestari oli Palestiinan kirjoittajan, Rashid Khalidin, isoisoisosetä.

Kirjan keskiössä on sata vuotta kestänyt kolonialistinen sota palestiinalaisia vastaan. Khalidi kuvaa sionistisen liikkeen ja Israelin kolonialistisen väkivallan historiaa sekä länsimaisten suurvaltojen, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen, roolia asutuskolonialismin vankkoina tukijoina. Khalidi kertaa satavuotisen sodan historian vuoden 1917 Balfour-julistuksesta ja vuoden 1948 ”nakbasta” aina 2000-luvun alun toiseen intifadaan ja Gazan saartoon sekä loppumattomaan ja mihinkään johtamattomaan rauhanprosessiin.

Khalidi kirjoittaa kolonialistisen sodan eri vaiheista nimenomaan palestiinalaisten näkökulmasta tukeutuen paitsi runsaaseen arkisto- ja tutkimusaineistoon myös omaan sukuhistoriaansa.

Palestiina – Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917–2017 ei ole uhriutumisen kronikka, eikä se pyri pyyhkimään pois palestiinalaisten johtajien virheitä. Kirja tarjoaa uuden, länsimaisesta uutisvirrasta poikkeavan ja vahvasti perustellun näkemyksen Lähi-idän päättymättömästä konfliktista ja sen taustoista.

Kirjasta löytyy myös jälkisanat, jotka kirjailija on kirjoittanut keväällä 2024. Nämä yhdistävät Hamasin hyökkäyksen 7. lokakuuta 2023 ja sitä seuranneen Gazan sodan pitkään historian ketjuun.

Kirja ilmestyy 17.10.

Rashid Khalidi on modernin arabitutkimuksen professori Columbian yliopistossa. Hän on kirjoittanut kahdeksan kirjaa. Lisäksi hänen kirjoituksiaan on julkaistu New York Timesissa, Boston Globessa, Los Angeles Timesissa, Chicago Tribunessa ja monissa aikakauslehdissä. Hän on Journal of Palestine Studies -lehden toimittaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansi: Mika Tuominen
Kansi: Mika Tuominen
Lataa
Rahid Khalidi / Kuva: Alex Levac
Rahid Khalidi / Kuva: Alex Levac
Lataa

Linkit

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Uhma ja intohimo – Satu Hassin muistelmia27.3.2025 11:43:40 EET | Tiedote

Satu Hassin muistelmateos Uhma ja intohimo kattaa 40 vuotta historiaa ja elämää. Pitkäaikainen kansanedustaja, entinen ympäristöministeri ja Euroopan parlamentin jäsen on seurannut näköalapaikalta vihreän liikkeen ja puolueen kehitystä sekä hallitusneuvottelujen ja kansainvälisten ilmastoneuvottelujen draamaa. Rinnan politiikan pyörteiden kanssa muistelmissa kulkee yksityiselämä, sen ilot ja surut. *** Kirjan julkistamistilaisuus on Rosebud-kirjakaupassa Kaisaniemessä Helsingissä keskiviikkona 2.4. kello 15 alkaen. Tervetuloa!

Aleksi Huplin Älyä lääkkeistä ja päihteistä? on Vuoden tiedekirja –Teos puolustaa ihmisystävällistä päihdepolitiikkaa19.3.2025 15:30:00 EET | Tiedote

Vuoden tiedekirja -palkinnon saa Aleksi Huplin teos Älyä lääkkeistä ja päihteistä? Tajusteiden hyötykäyttö. Teoksen kustantaja on Siltala. Palkinto nostaa esille ansiokasta kotimaista kirjallisuutta, jonka taustalla on tieteen kriteerit täyttävä tutkimustyö. Palkinto muistuttaa luotettavan omakielisen tiedon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa.

Kolme saarta. Isä, äiti ja minä. – Sophia Janssonin huima omaelämäkerta ilmestyy syksyllä10.3.2025 10:14:35 EET | Tiedote

"Yksikään ihminen ei ole saari, mutta kolme ihmistä voi vaieta asiat kuoliaaksi." Sophia Janssonin omaelämäkerrassa on kolme saarta: Tonga, jonne Janssonin sisarukset Tove ja Lars olisivat halunneet 1940-luvulla muuttaa, Ibiza, jossa Sophia asui varhaislapsuudessaan, sekä Pellingin saari, jossa Janssonit ovat viettäneet aikaa sukupolvien ajan. Sophian isä Larsin ja äiti Nitan suhde ei perustunut intohimoiseen rakkauteen, mutta he jakoivat elämän tärkeimmän asian: lapsen. Nita kuoli varhain. Isä ja tytär joutuivat pärjäämään ilman häntä. Isä edusti turvallisuutta ja huolenpitoa, mutta myös läpitunkematonta hiljaisuutta. Mitä äidille tapahtui? Ja oliko isä-Lars se pyhimys, jollaisena Sophia häntä aina piti? Koko Janssonin perhe tulee lukijalle tutuksi: isoisä Victor kärsii masennuksesta ja "saksalaisvillityksestä”, hänen vaimonsa Ham piirtää ja pärjää. Tove ja Lasse-veli lähtevät kotoa itsenäistymään. Yllätyksiä ja dramaattisiakaan käänteitä ei perheen tarinasta puutu. Kolme saarta. Isä,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye