Pienten lasten RS-virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa Pirkanmaalla
Suomessa on loka-marraskuussa 2024 alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen antaminen pienille lapsille. Lääkityksen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamasta vauvojen sairaalahoidosta.
RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten sairaalahoitoon johtava hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Noin 2 prosenttia kaikista syntyvistä lapsista joutuu RSV:n vuoksi sairaalahoitoon ensimmäisen ikävuotensa aikana. Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista noin 15 prosenttia joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon.
RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se tarjoaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakaudeksi. Valmiste on hyvin turvallinen. Se on ollut käytössä jo talvella 2023–2024 useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 prosenttia RSV:n aiheuttamasta sairaalahoidosta.
Suomessa nirsevimabia tullaan tarjoamaan talvikaudella 2024–25 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille.
– Nirsevimabi annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Pirkanmaalla RSV-kauden aikana syntyvät vauvat saavat sen pian syntymänsä jälkeen Taysissa ja vanhemmat vauvat neuvolakäynnillä, lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Merja Helminen Taysista kertoo.
Nirsevimabin voi antaa samassa yhteydessä rokoteohjelman rokotteiden kanssa. Jos äiti on saanut RSV-rokotteen odotusaikana, vauva ei tarvitse nirsevimabia.
Yhteyshenkilöt
Merja HelminenApulaisylilääkäriPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:0444728150merja.helminen@pirha.fiJyrki LähdeYlilääkäriPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:0444739454jyrki.lahde@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Sote-tilannekeskus aloitti toimintansa2.7.2025 12:33:51 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueella käynnistyi 18.6.2025 sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekeskuksen toiminta, joka on uudenlainen palvelu Pirkanmaan alueen sote-ammattilaisille. Tilannekeskukseen myös ohjautuu hätäkeskuksesta ensihoitopalvelun kiireettömiä tehtäviä, minkä jälkeen tilannekeskuksesta soitetaan asukkaalle tilanteen kartoittamiseksi.
Aluehallitus lähetti talousarvion alustavat tavoitteet lausunnoille valiokuntiin ja vaikuttamistoimielimiin30.6.2025 13:23:53 EEST | Tiedote
Aluehallitus lähetti vuoden 2026 talousarvion alustavat tavoitteet valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille maanantaina pidetyn seminaarin pohjalta.
Aluehallitus kokoontuu maanantaina 30. kesäkuuta25.6.2025 15:33:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu ensi viikolla. Maanantaina 30.6.2025 aluehallituksen käsiteltävinä ovat vuoden 2026 talousarvion tavoite-ehdotukset.
Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät suosittelisivat omaa yksikköään työpaikkana19.6.2025 11:29:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue mittaa henkilöstönsä suositteluhalukkuutta kolmen kuukauden välein toteutettavalla Fiilismittari-kyselyllä. Tuoreen kyselyn perusteella vastaajista suuri osa viihtyy työssään, ja lisäksi yksiköt koetaan turvallisiksi asiakkaille ja potilaille.
Pirkanmaan hyvinvointialue sai Sitran hankerahoitusta – Toimintamalli auttaa omalääkäriä tunnistamaan korkean riskin potilaat19.6.2025 09:31:38 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue sai 200 000 euroa Sitran ennaltaehkäisevän hankerahoituksen kokonaisuudesta. Hanke alkoi kesäkuussa 2025 ja kestää vuoden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme