Väkivalta ei ole normaalia, jokaisella on oikeus turvalliseen elämään
Keskiviikkona 2.10. vietetään YK:n väkivallan vastaista päivää. Jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa omassa arkielämässään, muistuttavat Pirkanmaan hyvinvointialueen väkivallan ehkäisyn asiantuntijat Noora Kannisto ja Sari Rusanen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksiköstä.
– Vuoden jokainen päivä on ystävänpäivä ja väkivallan vastainen päivä, suunnittelupäällikkö Noora Kannisto painottaa.
– Tavoitteena on se, että kenenkään ei tarvitse pelätä, koulussa, kotona, työpaikalla, kaupungilla tai missään muuallakaan.
Vanhempien esimerkki parisuhteesta on tärkeä
Nykyään väkivallan rajat näyttävät yleisesti hämärtyneen, ja osa ihmisistä ei tiedosta olevansa väkivallan uhreja. On tärkeää ymmärtää, mikä on väkivaltaa ja mikä puolestaan normaalia käytöstä, esimerkiksi tavanomaista riitelyä ja erimielisyyttä. Monesti väkivallaksi mielletään vain fyysinen väkivalta, mutta myös esimerkiksi nöyryyttäminen ja alistaminen ovat väkivaltaa, samoin toisen taloudellisen päätäntävallan rajoittaminen.
– Fyysinen pahoinpitely on vain jäävuoren huippu, ja sitä voivat edeltää moninaiset henkisen väkivallan muodot kuten uhkailu, raha-asioilla kiristäminen sekä kontrollointi ja eristäminen, Kannisto kuvailee.
– Tilanne pahenee vähitellen, ja väkivallan uhri sopeutuu epänormaaleihin asioihin elämässään. Vain silloin kun väkivalta tunnistetaan ja otetaan puheeksi, siihen voidaan puuttua.
Erityisesti lähisuhdeväkivalta on suuri ongelma sekä inhimillisen kärsimyksen että koko yhteiskunnan kannalta. Jopa kolmasosa naisista aikuisista suomalaisista on joutuu elämänsä aikana lähisuhdeväkivallan uhriksi. Lähisuhdeväkivallan uhrien terveydenhoitokustannukset ovat vuodessa yli tuhat euroa enemmän kuin muiden. Tampereen yliopistossa julkaistun seurusteluväkivaltaa koskevan tutkimuksen mukaan monilta nuorilta puuttuu väkivallalta suojaavia ihmissuhdetaitoja.
– Vanhempien omalla käyttäytymisellä on suuri merkitys, sillä he antavat esimerkkiä nuorille siitä, millainen on normaali parisuhde, Kannisto toteaa.
– Jokainen meistä voi muutenkin vaikuttaa yhteiseen arkitodellisuuteemme.
Älä jää yksin, hae apua
Jos miettii, mikä on väkivaltaa ja mikä ei, suunnittelija Sari Rusanen kehottaa tutustumaan Ensi- ja turvakotien liiton sivuihin, johon on koottu erilaisia testejä oman tilanteen pohdinnan tueksi. Sivuilla on myös kuvattu kattavasti, miten erilaiset väkivallan muodot näkyvät käytännössä. Jos on huolissaan omasta tai läheisensä hyvinvoinnista, apua on saatavilla.
– Valtakunnalliselle Nollalinjalle numeroon 080 005 005 voi soittaa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, Sari Rusanen sanoo.
– Nollalinjalta saa sekä keskusteluapua että konkreettista ohjausta. Sieltä voidaan esimerkiksi ohjata turvakoteihin.
– Tärkeintä on, että ei jää yksin, Kannisto täydentää.
Pirkanmaalla väkivallan vastaista työtä tehdään laajassa yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kesken. Pirkanmaan hyvinvointialueella on oma väkivallan ehkäisyn toimenpideohjelma, ja Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille on koostettu tietopankki, jossa on tietoa ja ohjeita väkivallan uhrien kohtaamisen ja auttamisen tueksi. Myös pirha.fi-verkkosivuille valmistellaan materiaalia väkivallan ehkäisyyn.
Yhteyshenkilöt
Kannisto NooraSuunnittelupäällikkö, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Puh:044 473 9735noora.kannisto@pirha.fiRusaneen SariSuunnittelija, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Puh:044 473 9461sari.rusanen@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluehallitus ja -valtuusto kokoontuvat ensi viikolla23.4.2025 16:50:20 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto kokoontuvat ensi viikolla peräkkäisinä päivinä. Aluevaltuuston etäkokousta voi tiistaina seurata suorana lähetyksenä verkossa. Valtuusto keskustelee muun muassa ikäihmisten päivätoiminnan järjestämistavasta sekä valiokuntien mietinnöistä.
Kohdeavustuksia jaettiin 30 yhteisölle eri puolille Pirkanmaata22.4.2025 12:24:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 26 450 euroa. Avustusta myönnettiin eri puolille Pirkanmaata 30 yhteisölle 30 kohteeseen. Suurin yksittäinen avustussumma oli 2 150 euroa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Pitkäniemen tiloissa ilkivaltaa17.4.2025 14:44:21 EEST | Tiedote
Tyhjiksi jääneissä tiloissa on tehty ilkivaltaa ja teko videoitu TikTokiin.
Hoitojonoja on saatu purettua Pirkanmaan hyvinvointialueella16.4.2025 15:27:37 EEST | Tiedote
Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy on saatu lain edellyttämälle tasolle monilla erikoisaloilla Pirkanmaan hyvinvointialueella. Hoitoon pääsyä on nopeutettu esimerkiksi uusilla toimintatavoilla ja lisätöillä.
Ajantasaiset tunnusluvut on julkaistu Pirha lukuina -verkkosivulla16.4.2025 14:39:45 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen keskeiset tunnusluvut ovat nyt kaikkien nähtävillä osoitteessa pirha.fi/pirhalukuina. Pirha lukuina -palvelu tarjoaa tilastotietoa niin asukkaille, päättäjille kuin mediallekin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme