Mikkelin Pursialan pohjavesialueen liuotinainepitoisuuksissa kasvua
Etelä-Savon ELY-keskus, Mikkelin vesilaitos ja Mikkelin kaupunki ovat selvittäneet liuotinaineiden esiintymistä Urpolan alueen pohjavedessä. Liuotinaineita esiintyy alueen pohjavedessä viitearvot ylittävinä pitoisuuksina ja pitoisuuksissa on viimeisten vuosien aikana todettu kasvua. Merkkejä liuotinaineista todetaan myös Urpolan lammen vedessä, mutta pitoisuudet lammessa ovat hyvin pieniä. Urpolan alue sijaitsee Pursialan tärkeällä pohjavesialueella. Etäisyys Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä. Tutkimuksin selvitetään mistä liuotinaineet ovat pohjaveteen päässeet ja arvioidaan pohjaveden käytölle aiheutuvaa riskiä.

Urpolan alue sijoittuu Pursialan pohjavesialueelle. Etäisyys Urpolasta Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä. Mikkelin kaupunki ottaa noin 70 % tarvitsemastaan raakavedestä Pursialan pohjavesialueelta. Pursialan pohjavesialue sijoittuu pohjoisessa Mikkelin kaupungin ruutukaava-alueelle ja jatkuu etelään neljän kilometrin päähän Moision alueelle. Pohjavesi ja pintavesi ovat alueella tiiviisti yhteydessä keskenään. Pursialan pohjavesialueelle sijoittuu useita veden kemiallista laatua uhkaavia tekijöitä kuten liikennettä, teollisuutta ja pilaantuneita maa-alueita.
Tutkimuksissa Urpolan alueella pohjavedessä on todettu kohonneita pitoisuuksia kloorattuja liuottimia ja etenkin tetrakloorieteeniä. Pitoisuuksissa on viime vuosien aikana todettu kasvua ja riski pohjaveden laadulle ja vedenhankinnalle on tunnistettu. Nykytilanteessa haittaa vedenotolle ei ole. Tetrakloorieteeniä on yleisesti käytetty aine kemiallisissa pesuloissa, mutta sitä on käytetty liuottimena myös muissa tarkoituksissa, kuten metalliosien rasvan poistoon.
Urpolan alueella on toiminut useita mahdollisia päästölähteitä, mutta tutkimuksissa ei vielä ole selvinnyt mistä liuotinainetta on pohjaveteen päässyt. Urpolaan sijoittuvilla kemiallisilla pesuloilla ei nykyään enää käytetä tetrakloorieteeniä. Tutkimukset päästölähteen selvittämiseksi jatkuvat. Mikkelin kaupunki on laatinut rahoitushakemuksen ELY-keskukselle liuotinaineiden levinneisyyden ja päästölähteen selvittämistä varten. Päästölähteen löytyessä voidaan pohjavesialueelle muodostuvaa riskiä arvioida tarkemmin. Pienemmissä pitoisuuksissa liuotinaineita on todettu myös muualla Pursialan pohjavesialueella.
Vähäisessä määrin liuotinaineita todetaan myös Urpolanlammessa. Lampeen liuotinaineita pääsee Valtatie 5:n ja Savonradan alittavan sillan kuivatuspumppausveden välityksellä, kun pumppausveteen sekoittuu liuotinpitoista pohjavettä. Lammessa todetut liuotinainepitoisuudet ovat pieniä, juuri ja juuri analyysein todettavissa, eikä niistä aiheudu haittaa vesistön käytölle. Mikkelin vesilaitos seuraa liuotinainepitoisuuksia alueen pinta- ja pohjavesissä.
Pursialan pohjavesialueella on tehty monia tutkimuksia liittyen pohjavesien tilaan ja hoitoon. Vuosina 2023 ja 2024 alueella on yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Mikkelin vesilaitoksen, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa tehty laaja selvitys ja tutkimustyö, jossa selvitettiin Pursialan pohjavesialueen rakennetta ja kalliopinnan tasoa sekä pohjaveden virtaussuuntia. Vuoden 2025 aikana työtä on tarkoitus jatkaa ja työn tuloksena valmistuu virtaus- ja kulkeutumismalli, jonka avulla myös liuotinaineista mahdollisesti tulevaisuudessa muodostuvaa riskiä voidaan arvioida tarkemmin.
Yhteyshenkilöt
Esa Rouvinenympäristönsuojelun asiantuntija
Puh:0295 024 228esa.rouvinen@ely-keskus.fiIiro Kiukasympäristönsuojelun asiantuntija
Puh:0295 024 195iiro.kiukas@ely-keskus.fiJarkko Laitinenvesilaitoksen johtajaMikkelin vesilaitos
Puh:040 596 8073jarkko.x.laitinen@mikkeli.fiHanna PasonenympäristöpäällikköMikkelin seudun ympäristöpalvelut
Puh:044 794 4715hanna.pasonen@mikkeli.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme