Kom ihåg att beakta fastighetsegendomen i intressebevakningsfullmakten
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kampanj I egna händer påminner igen om att upprätta en intressebevakningsfullmakt. I oktober ligger särskilt fokus på fastighetsegendom: det vore bra att nämna fastigheter separat i fullmakten för att affärer med egnahemshus eller sommarstugor ska vara smidigare. Det finns också en ny digital tjänst för fullmäktige: egendomsförteckningen kan nu göras elektroniskt i Intressebevakningens e-tjänst.

Varje myndig person borde ha en intressebevakningsfullmakt för den händelse att personen ibland inte själv kan sköta sina egna ärenden. Att färdigt upprätta en intressebevakningsfullmakt i den egna dokumentportföljen gör det lättare att sköta ärenden i framtiden, eftersom man i den kan fastställa vem som sköter sina egna ärenden och på vilket sätt.
Kampanjen I egna händer som inleddes år 2022 har lyft fram intressebevakningsfullmakten i olika medier genom att berätta om dess roll i underlättandet av livet med hjälp av människonära berättelser. Information om intressebevakningsfullmakten har också spridits vidare med hjälp av ett partnernätverk som består av över 90 organisationer. Den sista delen av kampanjen som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata leder syns i oktober bland annat på Yle TV1, sociala medier och på webben.
– Antalet ärenden som gäller intressebevakningsfullmakter vid vårt ämbetsverk har ökat betydligt i år. Även om antalet förväntas öka ytterligare, effektiviserar våra nya digitala tjänster vår verksamhet och underlättar den fullmäktiges uppgifter, berättar kommunikations- och marknadsföringsdirektör Liinu Lehto vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
– Ett varmt tack till vårt partnernätverk, med hjälp av vilket vi har kunnat sprida budskapet om intressebevakningsfullmakten på bred front runt om i Finland. Även om det nu är dags att avsluta kampanjen fortsätter arbetet för att öka kännedomen om intressebevakningsfullmakten. I slutet av året låter vi ännu göra en kännedomsenkät där vi får intressant information om bland annat antalet personer som gjort en intressebevakningsfullmakt samt attityderna till fullmakten, tillägger Lehto.
Fastighetsaffärer blir smidigare genom att lägga till ett omnämnande om fastigheter i intressebevakningsfullmakten
Om överlåtelsen av en fastighetsegendom inte nämns i intressebevakningsfullmakten i uppgifterna om den fullmäktige, kan till exempel försäljningen av en sommarstuga fördröjas. Därför lönar det sig att beakta detta redan i upprättandet av fullmakten, även om man inte äger fastighetsegendom vid den tidpunkten. Även i en befintlig intressebevakningsfullmakt kan fastighetsärendet uppdateras så länge som fullmaktsgivaren förstår ärendets innebörd.
Om en fastighetsöverlåtelse inte nämns i fullmakten, måste en intressebevakare först förordnas för fullmaktsgivaren för affären. Den förordnade intressebevakaren måste ännu be Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om tillstånd för fastighetsaffären. Hela processen kan då ta sammanlagt flera månader.
Rekommendationerna för fullmaktens innehåll kan kontrolleras till exempel med hjälp av checklistan i Suomi.fi-guiden. I intressebevakningsfullmakten lönar det sig att utöver en första och andrahandsfullmäktig utse en så kallad ersättare som inte är jävig att sköta en fastighetsaffär. Personen kan till exempel vara en vän eller någon annan pålitlig person.
Digitaliseringen effektiviserar ibruktagandet av intressebevakningsfullmakter
I den nya e-tjänsten för intressebevakning vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har man i oktober tagit i bruk möjligheten att göra upp en egendomsförteckning elektroniskt. Upprättandet av egendomsförteckningen är den fullmäktiges första uppdrag: uppgifterna om fullmaktsgivarens egendom måste sammanställas inom tre månader från det att den fullmäktiges uppdrag inleddes.
Tidigare satsningar på digital utveckling har redan gett resultat. Den webblankett som togs i bruk på våren och den nya tekniken effektiverade avsevärt fastställandet av intressebevakningsfullmakter, då till exempel den halvtimme som tidigare användes till inskrivning nu kan användas till andra uppgifter. Målet är att en så stor del som möjligt av ansökningarna om fastställande i fortsättningen ska göras elektroniskt till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Redan nu kommer 40 procent av ansökningarna till ämbetsverket via en webblankett i stället för i pappersform.
Vad är en intressebevakningsfullmakt? |
|||
|
|||
Nyckelord
Kontakter
Liinu LehtoKommunikations och marknadsföringsdirektör
Tel:0295 535 385liinu.lehto@dvv.fiBilder

Länkar
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Kampanjen "I egna händer"
Syftet med kampanjen ”I egna händer” är att öka medvetenheten om intressebevakningsfullmakt och uppmuntra alla myndiga personer att göra den. En fullmakt är ett sätt att ge någon befogenhet att ta hand om dina angelägenheter när du inte längre kan göra det själv.
Partnerna i kampanjen I egna händer år 2024 är Finansministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet och Justitieministeriet. Kampanjen kommer att avslutas 2024.
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats12.6.2025 15:13:43 EEST | Pressmeddelande
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats i samförstånd mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren. Förhandlingarna gällde konsekvenser för personalen i och med ändringen av nätverket av service- och verksamhetsställen. Tjänsteställena för ämbetsverkets nuvarande personal finns i fortsättningen på 12 orter. Ändringen medför inget behov av nedskärningar i personalen.
Digi- ja väestötietoviraston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet12.6.2025 15:13:43 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirastossa käydyt yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet työntekijäjärjestöjen ja työnantajan yhteisymmärryksessä. Neuvottelut koskivat palvelu- ja toimipaikkaverkoston muutoksen henkilöstövaikutuksia. Viraston nykyisen henkilöstön virkapaikat sijoittuvat jatkossa 12 paikkakunnalle. Muutokseen ei liity henkilöstön vähentämistarvetta.
Cooperation procedure at the Digital and Population Data Services Agency completed12.6.2025 15:13:43 EEST | Press release
Cooperation procedures at the Digital and Population Data Services Agency have ended with an agreement between the employee organisations and the employer. The procedures concerned the personnel impact of the changes in the network of offices and service locations. The post locations of the Agency’s current personnel will be in 12 municipalities. The changes do not involve a need to reduce the number of personnel.
HelsingforsMissionens och Helsingfors stads digitala stöd i hemmet belönades med utmärkelsen Digitukiteko 2025 – digitala färdigheter och delaktighet för seniorer genom samarbete22.5.2025 15:05:00 EEST | Pressmeddelande
Det digitala stöd som HelsingforsMissionen och Helsingfors stad ordnar har vunnit utmärkelsen Digitukiteko 2025. Det avgiftsfria digitala stödet erbjuder i synnerhet seniorer som riskerar att marginaliseras en möjlighet att stärka sina digitala färdigheter i sitt eget hem. Verksamheten har lyckats kombinera samarbetet mellan den offentliga och den tredje sektorn på ett sätt som kan skalas upp till andra delar av Finland.
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin kotiin tuotava digituki palkittiin Digitukiteko-tunnustuksella 2025 – yhteistyöllä digitaitoja ja osallisuutta senioreille22.5.2025 15:05:00 EEST | Tiedote
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin järjestämä kotiin tuotava digituki on voittanut vuoden 2025 Digitukiteko-tunnustuksen. Maksuton digituki tarjoaa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville senioreille mahdollisuuden vahvistaa digitaitojaan omassa kodissaan. Toiminta on onnistunut yhdistämään kolmannen ja julkisen sektorin yhteistyön tavalla, joka on skaalattavissa myös muualle Suomeen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum