Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Älgjakten fortsätter i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 5 oktober 2024, och samtidigt startar den egentliga jaktperioden för älg också i landskapen Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden den 12 oktober 2024. Jakten på vitsvanshjort startade redan i september.
Älgjakten startade i Lappland samt i Kuusamo och Taivalkoski i början av september och avslutades den 21 september i och med brunstfredningen. I övriga delar av landet har älgjakt varit tillåten i form av vaktjakt på åker sedan början av september. När den egentliga jaktperioden startar är också övriga jaktformer tillåtna. Älgjaktperioden avslutas i hela landet den 15 januari 2025. Den egentliga jaktperioden för vitsvanshjort började i hela landet den 28 september 2024 och avslutas den 15 februari 2025.
Finlands viltcentral har för den förestående jaktsäsongen beviljat 34 007 jaktlicenser för älg, 59 035 för vitsvanshjort, 674 för dovhjort och 18 för skogsren. Med en jaktlicens får man fälla ett fullvuxet hjortdjur eller två kalvar, om inga andra villkor anges i jaktlicensen.
Älgjakten bidrar med viltkött och upplevelser
-Jakten är ett uråldrigt sätt att nyttja förnybara naturresurser och skaffa föda. Förra jaktsäsongen var hjortdjursbytet cirka 4,3 miljoner kilogram älgkött med ben och cirka 2 miljoner kilogram vitsvanshjortkött med ben, säger jaktchef Jani Körhämö vid Finlands viltcentral.
Trots att en stor del av viltköttet konsumeras av jägarna och deras närmaste krets, kommer det också ut kött till försäljning. Enligt Taloustutkimus enkät anser 69 procent av finländarna att viltkött är det mest etiska och klimathållbara köttet, och 57 procent skulle vilja äta mera viltkött.
Förutom bytet ger jakten rekreation och välbefinnande för en stor mängd finländare. Nästan hälften av Finlands 300 000 jägare deltar i älgjakten.
-Under den förra jaktperioden användes cirka 600 000 dagsverken för älgjakten, säger Körhämö.
På många orter samlar älgjakten människorna kring en gemensam hobby och får jägare som flyttat till städerna att återvända till sina födelseorter under jaktdagarna.
Det är tryggt att röra sig i skogen
Det är tryggt att röra sig i skogen också under de veckor när älgjakten är som livligast. Jakten på hjortdjur är noggrant reglerad och jaktledaren leder varje jaktlag så att säkerheten är under kontroll.
- Den omsorgsfullt organiserade älgjakten gör att det är tryggt att röra sig i terrängen också för andra personer som njuter av den höstliga naturen, säger Körhämö.
Om den som rör sig ute i terrängen möter jägare i orangefärgade kläder lönar det sig att stanna upp och höra sig för om jaktplanerna. Kommunikation ökar säkerheten och gör att alla kan njuta av en trevlig friluftsdag.
Regleringen av hjortdjursstammarna genom jakt är en viktig metod för att förebygga hjortdjursolyckor i trafiken. Om det finns en skylt vid vägen med information om pågående älgjakt, lönar det sig att sänka körhastigheten och hålla uppsikt över vägrenarna, till exempel om en hund eventuellt kan ha förirrat sig till vägen.
Nyckelord
Kontakter
Jani KörhämöJaktchef, Norra Tavastland
Tel:029 431 2281jani.korhamo@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Sälskador utmaning för fisket – samarbete med jägare tryggar tillgången på inhemsk fisk25.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Havssälarna orsakar skador för kommersiellt fiske. Yrkesfiskarna strävar efter att anpassa sig till situationen, men de fångstredskap som förstörs av gråsälarna och den förlorade fångsten försämrar tillgången på inhemsk fisk. Timo Saarinen är en av de få jägare som specialiserat sig på säljakt. Jakten riktas i samarbete med yrkesfiskarna till de individer som orsakar betydande skador för fisket.
Hyljevahingot kurittavat kalastusta – yhteistyö metsästäjien kanssa turvaa kotimaisen kalan saantia25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Merihylkeet aiheuttavat vahinkoja kaupalliselle kalastukselle. Kalastajat pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen, mutta hallien rikkomat pyydykset ja menetetty saalis heikentävät kotimaisen kalan saatavuutta. Timo Saarinen on yksi harvoista metsästäjistä, joka on erikoistunut hylkeenpyyntiin. Pyynti kohdistetaan yhteistyössä kalastajien kanssa niihin yksilöihin, jotka aiheuttavat merkittäviä vahinkoja kalastukselle.
Jägare, det är dags att inventera sjöfågelkullarna23.6.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
En morgon eller kväll ute i naturen i juli kan ge värdefull tilläggsinformation om sjöfåglarna. Informationen används bland annat vid beslut om jaktbegränsningar. Nu är det dags att inventera sjöfågelkullarna igen!
Metsästäjä, on aika laskea vesilintupoikueet23.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yksi heinäkuinen aamu tai ilta luonnossa voi tuottaa arvokasta lisätietoa vesilinnuista. Tietoa, jota hyödynnetään muun muassa metsästysrajoituksista päätettäessä. On jälleen aika laskea vesilintupoikueita!
En lös katt eller hund är en fara för djurens ungar i naturen13.5.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Husdjur, katter och hundar som rör sig fritt kan orsaka stor förödelse i naturen. Katten hör inte hemma i naturen – ett husdjur utan tillsyn är ett hot mot häckande fåglar och däggdjurens ungar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum