HUS

En kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen minskar inte användningen av mjölkprodukter i ungdomen och sänker inte D-vitaminnivån

Dela

Komjölksallergi är den vanligaste allergin hos spädbarn i Finland. Enligt en nyligen färdigställd undersökning återspeglas inte en kost som utesluter mjölk under den tidiga barndomen i kosten i ungdomen, om komjölken införs i kosten enligt rekommendationerna när toleransen utvecklas. Hos de flesta unga som deltog i undersökningen låg också D-vitaminnivån på målnivån.

Sonja Piippo
Sonja Piippo Hanna Raijas-Turva HUS

I en undersökning vid HUS och Helsingfors universitet utredde man användningen av mjölkprodukter och D-vitaminnivåerna hos unga i åldern 15–18 år som hade konstaterats ha komjölksallergi som spädbarn i samband med en tidigare undersökning. I undersökningen jämförde man dessa tidigare allergiker som utvecklat en tolerans mot mjölk med två kontrollgrupper.

Det lönar sig att införa mjölkprodukter i kosten igen


Enligt tidigare undersökningar utvecklas smakpreferenserna före tre års ålder. Hos allergiska patienter har man också observerat lägre D-vitaminnivåer. I patientarbetet har man observerat att en återintroduktion av mjölk hos patienter med komjölksallergi kan misslyckas, även om allergin vid en uppföljning efter livsmedelsexponering har försvunnit.

”Enligt vår forskning kunde vi inte konstatera att undvikandet av komjölksprodukter skulle ha fortsatt om den unga tål mjölk. Det kan förklaras bl.a. med ett allergiprogram som genomfördes 2008–2018 och som hade allergihälsa som mål, dvs. ett så normalt liv som möjligt trots allergier”, säger specialistläkare Sonja Piippo vid HUS Nya barnsjukhuset och Helsingfors universitet.

I Finland är mjölkprodukterna D-vitaminberikade och enligt tidigare undersökningar utgör mjölkprodukter den största källan till D-vitamin i kosten. Någon statistiskt signifikant skillnad vad gäller användningen av mjölkprodukter och D-vitaminnivåerna observerades inte i barndomen hos ungdomar med komjölksallergi och de två kontrollgrupper som deltog i undersökningen. Användningen av flytande mjölkprodukter underskred den nationella näringsrekommendationen (minst en halv liter per dag) hos 57 procent av alla undersökta. Trots detta låg D-vitaminnivån på målnivån hos nästan alla, dvs. 93 procent av dem som deltog i undersökningen.

”Utifrån resultaten verkar det som om det inte behövs någon särskild näringsuppföljning när patienterna utvecklat en tolerans för komjölk”, konstaterar Sonja Piippo. 

Nyckelord

Kontakter

specialistläkare Sonja Piippo, tfn 050 427 0745, sonja.piippo@hus.fi

Länkar

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye