Itsehoitolääkkeiden myyntikanavaselvitys korostaa turvallista ja tarkoituksenmukaista lääkemyyntiä
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista arvioinut työryhmä on julkaissut selvityksensä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tyytyväinen työryhmän yhteiseen näkemykseen siitä, että itsehoitolääkkeiden mahdollisessa myyntikanavan laajentamisessa apteekkien ulkopuolelle on varmistettava lääkitysturvallisuus ja lääkehoitojen onnistuminen.
– Työryhmän näkemys tukee hallitusohjelman tärkeää tavoitetta rationaalisen lääkehoidon varmistamisesta uudistuksia tehtäessä. Kansallisena lääkevalvonnasta ja -turvallisuudesta vastaavana viranomaisena Fimean tehtävänä on varmistaa, että asiakkaan oikeus lääkeneuvontaan ja turvalliseen lääkehoitoon säilyy uudistuksissakin, toteaa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen.
Lääkeneuvonnan toteuttaminen valmisteltava huolella
STM:n asettaman työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman itsehoitolääkkeitä koskevan kirjauksen toteuttamista viime joulukuussa. Työryhmän tarkoituksena on ollut valmistella joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi. Fimea oli mukana työryhmässä.
Selvityksen mukaan lääkeneuvonnan käytännön toteuttaminen erilaisissa myyntikanavissa edellyttää perusteellista valmistelua.
– Neuvonnalla varmistetaan itsehoitoon soveltuvaksi katsotun vaivan järkevä ja asiakaskohtaisesti valittu hoito, joka voi olla lääkkeellinen tai lääkkeetön, Pelkonen huomauttaa.
Lääkeneuvonta on nykyisessä lainsäädännössä laissa säädetty korkeakoulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten eli farmaseuttien ja proviisorien tehtäväksi.
– Tällä on haluttu korostaa lääkeneuvonnan tärkeyttä lääkkeen käyttäjälle.
Selvityksen mukaan itsehoitolääkevalmisteen apteekkien ulkopuolisen myynnin tulisi perustua lääkeyrityksen hakemukseen Fimealle.
Fimean näkemyksen mukaan hakemusmenettely on olennainen ja tarpeellinen linjaus työryhmältä. Näin lääketurvallisuusviranomainen voi arvioida valmistekohtaisesti lääkkeen soveltuvuutta ja turvallisuutta kuhunkin myyntikanavaan.
Lääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö ei saa lisääntyä
Työryhmän mukaan vastuu mahdollisten uusien myyntipisteiden valvonnasta tulisi olla Fimealla, joka valvoo myös apteekkeja. Näin kaikki lääkkeiden myyntiä, varastointia ja jakelua harjoittavat tahot olisivat saman viranomaisen tiedossa ja niitä valvottaisiin yhdenmukaisin perustein.
– Valvonnan keskittämisellä varmistetaan toimijoiden yhdenvertainen kohtelu, valvonnan kustannustehokkuus, tiedonkulku ja turvallisuus, Pelkonen toteaa.
Apteekkien ulkopuolella myytävien itsehoitolääkkeiden hinnoittelu voitaisiin joko vapauttaa kokonaan tai määritellä lääketaksan enimmäishintojen mukaisesti. Työryhmän mukaan valitun mallin pitäisi edistää hintakilpailua ja pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia.
– Kuten työryhmäkin on todennut, hinnoittelumallista riippumatta olennaisinta on kuitenkin varmistaa, ettei lääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö lisäänny. Lääkkeet eivät ole normaaleja kulutushyödykkeitä. Niihin liittyy paljon huomioitavia turvallisuusnäkökulmia ja perusteltua sääntelyä, joiden merkitys ja tärkeys pitää huomioida jatkovalmistelussa, Pelkonen huomauttaa.
Lue lisää
Työryhmä: Itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella tulisi toteuttaa hallitusti ja suunnitelmallisesti(stm.fi 3.10.2024)
Itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamisen arviointi. Työryhmän muistio. Itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista arvioiva työryhmä. (PDF)
Fimean selvitys itsehoitolääkkeiden myynnistä apteekkien ulkopuolella 2023
Lisätietoja antaa
Eija Pelkonen, ylijohtaja, p. 029 522 3100
Vesa Mustalammi, ylilääkäri, p. 029 522 3396 (lääkevalmisteiden myyntilupien arviointi)
Juha Sinnemäki, yksikön päällikkö, p. 029 522 3260 (lääkealan toimijoiden luvat ja valvonta)
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Kliniska läkemedelsprövningar skapar betydande värde för patienten och samhället19.5.2025 16:05:59 EEST | Pressmeddelande
För patienterna är värdet på en klinisk läkemedelsprövning cirka 1,2 miljoner euro.
Kliiniset lääketutkimukset tuottavat merkittävää arvoa potilaalle ja yhteiskunnalle19.5.2025 16:05:59 EEST | Tiedote
Yhden kliinisen lääketutkimuksen arvo potilaille on noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvossa lääkkeiden osuus on 0,5 miljoonaa euroa, muun hoidon osuus 0,41 miljoonaa euroa ja hoidolla saatavan terveyshyödyn osuus 0,3 miljoonaa euroa. Arvoarvio perustuu Lääketeollisuus ry:n viimevuotiseen Lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo -selvitykseen. - Potilaan saama ja yhteiskunnallinen hyöty muodostuu siitä, että lääkettä kehittävä yritys yleensä maksaa hoidossa käytetyt lääkkeet sekä hoito- ja seurantakulut, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliiniset lääketutkimukset -jaoston päällikkö Kaisa Sunela. Yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan tutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt terveydenhuollossa kaikkinensa. Tehdyn selvityksen mukaan vuosina 2018–2023 alkaneiden kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo oli yhteensä 5,3 miljardia euroa. - Tutkimuksista potilaiden saama terveydellinen ja inhimillinen
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme