EMBARGO 8.10.2024 klo 21:00 / Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä
Aalto-yliopiston tutkija mittasi itseään kuukausien ajan aivokuvantamisella ja puettavilla älylaitteilla. Unen, liikunnan, sykkeen ja mielialan vaikutukset, niin hyvät kuin huonotkin, voivat näkyä aivoissa jopa yli kaksi viikkoa.

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat seurasivat yhden ihmisen arkea viiden kuukauden ajan aivokuvausten, puettavien älylaitteiden sekä älypuhelintietojen avulla. Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde.
“Halusimme tutkimuksessa tarkastella yksittäisiä tapahtumia pidempää ajanjaksoa. Ympäristö ja kokemukset muokkaavat käyttäytymistä ja mielentilaa jatkuvasti. Tiedämme kuitenkin vain vähän siitä, miten monimutkaisten aivoverkostojen toiminnalliset yhteydet reagoivat ympäristön, fysiologian ja käyttäytymisen muutoksiin päivien tai kuukausien aikana”, Triana kuvailee.
Tutkimuksessa havaittiin, että aivot eivät reagoi jokapäiväiseen elämään vain välittöminä, yksittäisiin tilanteisiin yhteydessä olevina sykäyksinä. Sen sijaan aivotoiminta heijastelee unirytmiä, fyysistä aktiivisuutta, mieliala ja hengitystaajuutta vielä useiden päivien ajan. Niinpä viime viikolla tehty treeni tai levottomasti nukuttu yö voi yhä tälläkin viikolla vaikuttaa aivoihin ja siten myös tarkkaavaisuuteen, ajatteluun ja muistiin.
Tutkimus paljasti myös vahvan yhteyden sydämen sykevälivaihtelun ja aivojen kytkeytyvyyden välillä, etenkin levon aikana. Tämä viittaa siihen, että kehoa rentouttavat keinot, kuten esimerkiksi erilaiset stressinhallintatekniikat, saattavat ohjata aivoalueiden kytkeytymistä toisiinsa silloinkin, kun ihminen ei aktiivisesti keskity johonkin tehtävään.
Fyysisen aktiivisuuden havaittiin myös vaikuttavan myönteisesti aivojen eri alueiden keskinäiseen vuorovaikutukseen. Tämä saattaa taas vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja kognitiiviseen joustavuuteen, eli kykyyn muunnella omaa ajattelua ja toimintaa ympäristön ja tilanteen mukaan.
Tutkijat havaitsivat aivotoiminnassa kaksi erilaista vastemallia: lyhytaikaisen, alle seitsemän päivää kestävän aallon, ja toisaalta pitkäaikaisen, jopa viidentoista päivän mittaisen aallon. Ensin mainittu kuvastaa nopeaa sopeutumista kuten sitä, miten aivot palautuvat nopeahkosti huonon unen vaikutuksista keskittymiseen. Pitkäaikainen aalto viittaa asteittaisiin ja kestävämpiin vaikutuksiin erityisesti tarkkaavaisuuteen ja muistiin liittyvillä alueilla.
Askel kohti yksilöllistä mielenterveyshoitoa
Tutkimus on poikkeuksellinen, sillä aivotutkimuksessa ei yleensä seurata koehenkilöä päivien tai viikkojen ajan. Kahdesti viikossa tehtävistä aivokuvantamismittauksista sekä älylaitteista saatuja tietoja täydennettiin mielialakyselyiden tuloksilla.
”Puettavan teknologian käyttö oli tutkimuksessa ratkaisevan tärkeää. Aivoskannaukset ovat hyödyllisiä, mutta puolen tunnin tilannekuva paikallaan makaavasta henkilöstä kertoo vain vähän. Aivot eivät toimi eristyksissä”, Triana sanoo.
Tutkijat toivovat, että tällainen innovatiivinen lähestymistapa inspiroi tulevia tutkimuksia. Kun aivoista saatuja tietoja yhdistetään arkielämään, esimerkiksi mielenterveyshoitoa voidaan yksilöllistää.
”Meidän on tuotava arkielämän tietoja laboratorioon, jotta saamme kokonaiskuvan siitä, miten tottumuksemme muokkaavat aivoja. Lähestymistapamme auttaa ymmärtämään aivojen toimintaa hyvin hienovaraisesti ”, sanoo neurotieteen tutkija Nick Hayward.
Tutkimuksesta voi olla jatkossa hyötyä myös potilastutkimuksessa. Aivojen toiminnallisten muutosten reaaliaikainen seuranta voi auttaa havaitsemaan erilaisten neurologisten häiriöiden hienovaraisia merkkejä jo varhaisessa vaiheessa.
”Aivotoiminnan seurannan yhdistäminen muihin fysiologisiin ja ympäristöä kartoittaviin tietoihin voisi mullistaa yksilöllisen terveydenhuollon ja avata mahdollisuuksia varhaisemmalle puuttumiselle ja paremmille tuloksille esimerkiksi mielenterveysongelmien hoidossa”, Triana sanoo.
Tulokset julkaistaan PLOS Biology -lehdessä 8. lokakuuta klo 21:00.
Linkki artikkeliin (linkki toimii vasta embargon poistumisen jälkeen)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ana TrianaTutkija, Aalto-yliopisto
Puh:050 464 7723ana.trianahoyos@aalto.fiJuha SalmitaivalProfessori, Oulun yliopisto
juha.salmitaival@oulu.fiKuvat


Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tähtitieteilijät kuvasivat maailmankaikkeuden varhaisimpia galakseja29.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
James Webb -avaruusteleskoopin tuoreet kuvat tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen näkymän galaksien kehitykseen siitä lähtien, kun maailmankaikkeus oli alle miljardin vuoden ikäinen.
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Tuore tutkimus kertoo Dark Souls -pelin tukevan pelaajia mielenterveyden haasteissa22.4.2025 11:10:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, kuinka Dark Souls -pelin pelaajat kokivat pelaamisen vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteensä ja auttavan heitä kohtaamaan henkilökohtaisia haasteitaan.
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme