KOVA: Häädöt ovat kalliita sekä kohtuuhintaisille asuntotoimijoille että yhteiskunnalle
Häädön keskimääräiset kustannukset ovat Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n jäsenistössä yli 3 500 euroa. Lukema on huomattavasti suurempi, noin 5 600 euroa, suurimmissa kaupungeissa. Kuitenkin noin 43 prosenttia häädöistä saadaan toimitettua ilman ulosoton täytäntöönpanoa. Toisaalta osuus on suurissa kaupungeissa keskimäärin vain 36 prosenttia, mikä osaltaan selittää suurten kaupunkien korkeampia häätökustannuksia.

KOVAn jäsenistössä häädön keskimääräinen kesto on lähes neljä kuukautta. Suurimpina syinä pitkään kestoon koetaan häädettävien tavoittamiseen ja tiedottamiseen kuluva aika sekä oikeusasteiden pitkät käsittelyajat. Häätötilanteessa vuokravelkaa on keskimäärin kertynyt noin 5,5 vuokrakuukauden verran. Lukema on kuitenkin pienillä paikkakunnilla vielä korkeampi, 6,6 kuukautta.
- Viime aikoina julkisessa keskustelussa on useaan kertaan esitetty, että häätöjen määrä on kasvussa. Tämä on hälyttävä kehityssuunta. Häädön kustannukset lankeavat kuitenkin lopuksi vuokralaisten maksettavaksi omakustannusperiaatetta noudattavilla vuokranantajilla. On lisäksi huomattava, että asukkaille ja asuntotoimijoille aiheutuvien kulujen lisäksi häädöillä on muitakin kustannuksia, kuten asuntotarjonnan väliaikainen väheneminen sekä yhteiskunnan mahdolliset kulut häädettävän uudelleenasuttamisesta, KOVAn ekonomisti Eetu Kauria toteaa.
Meluhäiriöt ja järjestyssääntöjen rikkominen asumishäiriöiden yleisimmät syyt
Vuokra- ja käyttövastikevelkojen ohella merkittävimmät syyt asumishäiriöihin ovat meluhäiriöt asunnossa, järjestyssääntöjen rikkominen asunnossa tai yleisissä tiloissa sekä asukkaan huono huoneiston hoito. Tupakointiin liittyvät asiat ovat viidenneksi tyypillisin asumishäiriöiden syy. Autopaikkoihin tai lemmikkeihin liittyvät seikat eivät juuri aiheuta asumishäiriöitä.
Yli kolmasosa häiriöilmoituksista johtaa varoitukseen. Suurissa kaupungeissa osuus on kuitenkin melkein kaksinkertainen. Toisaalta varoituksilla on vaikutusta, sillä yli puolissa häiriötapauksista varoituksen antaminen johtaa käytöksen parantumiseen. Kuitenkin noin neljännes varoituksen saaneista saa toisen varoituksen seuraavan vuoden sisällä ensimmäisestä. Tämä suhde on lähes 30 prosenttia pienillä paikkakunnilla.
- Asumisneuvonta on kohtuuhintaisten asuntotoimijoiden tehokkaana pidetty tapa vähentää asumishäiriöitä ja häätöjä. Viime aikoina asumisneuvonnan työt ovat lisääntyneet merkittävästi. On kuitenkin huolestuttavaa, ettei kuluvaksi vuodeksi pienennettyä valtion asumisneuvonnan avustusta (kaksi miljoonaa euroa) korkeista häätöluvuista ja suuresta asumisneuvonnan tarpeesta huolimatta olla palauttamasta edes vuoden 2023 tasolle (neljä miljoonaa euroa). Tämä tulee johtamaan sekä asumishäiriöiden että asuntohäätöjen kasvuun entisestään asumisneuvonnan kysynnän kasvaessa, Kauria päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eetu KauriaekonomistiKohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry
Puh:040 724 8096eetu.kauria@kovary.fiTietoja julkaisijasta
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat normaaleja vuokra-asuntoja, erityisryhmien vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja.
KOVAlla on 133 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 330 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yli 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat noin 150 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat noin 85 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittavat vuonna 2024 yhteensä noin 6 200 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.
KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KOVA ry
KOVA: Nuoret ja pitkään asuvat ovat tyytyväisimpiä kohtuuhintaiseen vuokra- tai asumisoikeusasuntoonsa1.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Kohtuuhintaisissa vuokra-asunnossa asuvien kokonaistyytyväisyys on 3,88 asteikolla 1–5. Asumisoikeusasunnoissa asuvat antavat kokonaisarvosanaksi 3,78. Asukkaita pyydettiin arvioimaan seuraavia asumisensa osa-alueita: asunto, asuintalo, asuinympäristö, ympäristökuormituksen vähentämistä tukevat ratkaisut, vuokrasuhde ja sen asiakaspalvelu (asumisoikeusasuminen ja sen asiakaspalvelu) sekä asuntoon tai asuintaloon liittyvät palvelut.
KOVA esittää laajaa pakettia kiinteistö- ja rakennusalan kasvutoimiksi hallituksen puoliväliriiheen27.3.2025 04:30:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry on laatinut laajan ehdotuspaketin pääministeri Petteri Orpon hallituksen puoliväliriiheen 22.-23.4.2025. Puoliväliriihessä on tarkoitus päättää toimista, joilla Suomen talouskasvuun saataisiin vauhtia. KOVAn paketti sisältää seitsemän erilaista ehdotusta, joista enemmistö tarjoaisi lisää töitä rakennusalalle, vauhdittaisi kohtuuhintaista asuntotuotantoa ja tukisi vihreää siirtymää kiinteistöalalla.
Jani Pakarinen KOVA ry:n tekniseksi johtajaksi20.3.2025 09:52:49 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n tekniseksi johtajaksi on valittu rakennustekniikan diplomi-insinööri Jani Pakarinen. Hän aloittaa tehtävässään 1.4.2025. Jani Pakarinen on työskennellyt aiemmin muun muassa yrittäjänä, FinCap Kiinteistökehitys Oy:llä ja NCC Suomi Oy:llä.
KOVA ennustaa talouden piristyvän maltillisesti ja valtion tukemien asuntojen vuokrien nousun tasaantuvan18.3.2025 04:15:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n historian ensimmäinen talousennuste on julkaistu. Ennuste julkaistaan jatkossa kahdesti vuodessa. KOVA ennustaa Suomen talouden kääntyvän nousuun vuonna 2025. Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 1,2 prosenttia. Vuonna 2026 kasvu kiihtyy 1,7 prosenttiin.
Kommentti: Rakennusala ui edelleen syvällä12.3.2025 05:30:00 EET | Tiedote
Suomen rakennussektori kamppailee edelleen vakavan laskusuhdanteen kanssa vuoden 2025 alussa. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna valmistui alle 21 000 asuntoa – taso, jota ei ole nähty kolmeen vuosikymmeneen. Vuosina 1995–2023 keskimääräinen vuosittainen asuntotuotantovolyymi oli yli 32 000 asuntoa. Vuonna 2024 rakennushankkeita aloitettiin hieman yli 21 000 asunnon verran, mikä on hieman enemmän kuin edellisvuonna, joskin vuoden 2024 aloitusmääriin sisältyy vielä epävarmuutta ja luku saattaa vielä tarkentua jopa tuhansilla alaspäin. Joka tapauksessa esitettykin luku on kolmanneksi matalin viimeisen 30 vuoden aikana; vuosina 1995–2023 rakentamisen aloitusten keskiarvo ylitti 32 000 asuntoa. Vuonna 2024 noin 8 500, eli 40 prosenttia, aloituksista oli valtion tukemia asuntoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme