Revontulia odotettavissa koko maassa viikonloppuna
Perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia eteläisessäkin Suomessa.
Auringossa leimahtivat tämän viikon keskiviikkona ja torstaina roihut, joiden yhteydessä avaruuteen sinkoutui myös suuri kaasupilvi eli koronan massapurkaus. Kaasupilvet matkaavat avaruudessa parin päivän ajan, ja niiden ennustetaan osuvan maapallon magneettikenttään perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantaina illalla.
Maahan osuessaan massapurkaus synnyttää geomagneettisen myrskyn, jonka näkyvin vaikutus ovat tavanomaista eteläisemmillä alueilla loimottavat revontulet.
"Revontulien todennäköisyys Suomessa on suurimmillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, mutta niitä kannattaa tähyillä myös jo tulevana yönä", arvioi avaruussääpäivystäjä Matias Takala Ilmatieteen laitokselta.
Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana, mutta tulevina öinä niitä odotetaan näkyvän koko Suomessa. Suurimmillaan geomagneettinen myrsky voi yltyä niin voimakkaaksi, että revontulia saatetaan nähdä jopa Välimerellä asti.
Paras aika katsella revontulia on yleensä keskiyön tienoilla, mutta tulevina öinä tilannetta kannattaa ryhtyä seuraamaan heti pimeän tultua.
Pilvisyys vaihtelee viikonloppuna
Myrskyisän avaruussään lisäksi revontulien näkeminen edellyttää riittävän pilvetöntä maanpäällistä säätä.
Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä selkeintä on maan pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia, missä pilvisyys on paikoin runsasta. Maan etelä- ja keskiosassa on jonkin verran yläpilveä, mikä voi heikentää mahdollisten revontulien näkyvyyttä. Lauantain ja sunnuntain välisen yön alkupuolella selkeintä on maan itä- ja pohjoisosassa. Yön aikana runsaampaa pilvisyyttä leviää maan länsiosasta myös muualle maahan.
Revontulien lisäksi raju avaruussää voi aiheuttaa häiriöitä joissain teknisissä järjestelmissä: esimerkiksi pitkän matkan radioliikenteessä, satelliittipaikannuksessa ja joskus myös sähköverkossa. Tavallinen kansalainen ei näitä häiriöitä yleensä arjessaan huomaa, mutta ammattilaisilta ne vaativat varautumista. Ilmatieteen laitos tukee tätä varautumista tuottamalla kohdennettuja avaruussääpalveluja alttiiden järjestelmien ylläpitäjille ja käyttäjille.
Yhteyshenkilöt
Avaruussään päivystäjä Matias Takala, Ilmatieteen laitos, puh. 040 527 9778
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Uudella satelliitilla saadaan ilmanlaatumittauksia 36 000 kilometrin korkeudelta tunnin välein30.6.2025 14:36:39 EEST | Tiedote
Tiistaina 1. heinäkuuta laukaistaan eurooppalainen uuden sukupolven satelliitti, MTG-S1, joka mittaa ilmanlaatua tunnin välein Euroopan ja Afrikan pohjoisosan yltä.
Voimakas tuuli voi häiritä yleisötapahtumia sunnuntaina27.6.2025 12:55:08 EEST | Tiedote
Kovat tuulet voivat aiheuttaa häiriöitä ulkoilmatapahtumissa maan etelä- ja keskiosassa sunnuntaina. Tuulenpuuskat voivat voimistua paikoin myrskylukemiin.
Alkavan viikonlopun säässä vuorottelevat sateet ja pouta, sunnuntaina tuuli voi yltyä kovaksi26.6.2025 15:08:11 EEST | Tiedote
Ulkoilmatapahtumissa kävijöiden ja luonnossa liikkujien kannattaa viikonloppuna seurata sääennusteita tiuhaan.
Väitöstutkimuksessa tunnistettiin tärkeimmät sähkökatkoihin vaikuttavat tekijät26.6.2025 10:26:34 EEST | Tiedote
Voimakkaiden tuulenpuuskien laajuus, myrskyn saapumissuunta, sekä lukuisat ei-meteorologiset tekijät, kuten sähköverkon lähellä olevan puuston korkeus, ratkaisevat sähkökatkojen riskin.
Kolea ja epävakainen sää jatkuu – kesäkuun keskilämpötila silti lähellä tavanomaista23.6.2025 14:26:59 EEST | Tiedote
Alkava viikko ei tuo suurta muutosta säätyyppiin, vaan sää jatkuu epävakaisena. Vaihtelevasta säästä huolimatta kesäkuun keskilämpötila on vielä lähellä tavanomaista suuressa osassa maata.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme