Vaasan yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uudessa hankkeessa pureudutaan vetytalouden mahdollisuuksiin Etelä-Pohjanmaalla
Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa puhtaan vetytalouden mahdollisuuksista ja niihin liittyvistä pullonkauloista Etelä-Pohjanmaalla sekä luodaan edellytyksiä vetytalouden ja vetyekosysteemin kehittymiselle ja toimenpiteiden käynnistymiselle maakunnassa.

Vetytalous tekee tuloaan, ja vihreän vedyn uskotaankin olevan keskeisessä roolissa energiamurroksessa ja taistelussa ilmastomuutosta vastaan. Etelä-Pohjanmaa näyttäytyy houkuttelevana alueena vetytaloudelle uusiutuvan energian tuotantopotentiaalin näkökulmasta. Pelkkä uusiutuvan energian tuottajan rooli vetytalouden arvoketjussa ei kuitenkaan johda merkittävään aluetaloudelliseen kehitykseen. Onkin aiheellista kysyä, millä tavoin Etelä-Pohjanmaan vetytalouden tulisi lähteä kehittymään, jotta vihreän vedyn tuottamisen hyödyt jäisivät alueelle, millaisiin arvoketjuihin toiminnan tulisi keskittyä ja millaisia alueellisia kehitystoimia ja investointeja se vaatii. VEPE-hankkeessa etsitään vastauksia näihin kysymyksiin.
Hanke on lähtenyt liikkeelle nykytila-analyysillä, jossa kartoitetaan potentiaalisia vetytalouden toimijoita, meneillään olevia suunnitelmia ja toimijoiden tarpeita. Tämän jälkeen käynnistyy hankkeen toinen vaihe, jossa suunnitellaan ja muotoillaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on niin kehittää ymmärrystä ekosysteemistä ja sen keskeisistä toimijoista kuin luoda prosesseja ja käytänteitä, jotka auttavat ekosysteemiä kehittymään ja lisäävät vuorovaikutusta toimijoiden välillä.
Hankkeen kolmannessa vaiheessa toteutetaan arvoketjuanalyysi, jolla pyritään tunnistamaan ja analysoimaan vedyn potentiaalinen alueellinen arvoketju, jonka pohjalta tehdään teknis-taloudelliset laskelmat. Lisäksi tunnistetaan alueellisia valmiuksia ja koulutustarpeita alueella. Hankkeen lopussa laaditaan toimintasuunnitelma veytytalouden kehittymisen edistämiseksi Etelä-Pohjanmaalla yhdessä alueen toimijoiden kanssa.
– Vetytalouden mahdollisuuksista puhutaan paljon. Kuitenkin monet tekijät, kuten alueellinen elinkeinorakenne, alueen teollisuus perinteineen ja osaamiseen sekä erityisesti alueen houkuttelevuus elinkeinorakenteen uudistumiselle, määrittävät, millaisia alueellisia mahdollisuuksia vetytalous voisi sisältää. Uskomme, että hankkeen myötä ymmärrys ja tietoisuus Etelä-Pohjanmaan roolista, mahdollisuuksista ja edellytyksistä vetytaloudessa selkeytyy ja jalostuu luoden samalla hyvän ja ennen kaikkea realistisen perustan suunnitelmien tekemiselle ja toimen käynnistämiselle, toteaa Vaasan yliopiston VEBIC-tutkimusalustan johtaja Suvi Karirinne.
Hankkeen uskotaan myös lisäävän vetytalouteen liittyviä kehityshankkeita alueella ja valmiuksia vastata vetytalouden luomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.
VEPE – Vetytalouden mahdollisuudet Etelä-Pohjanmaalla on Euroopan Unionin osarahoittama hanke. Hankkeen koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Vaasan yliopiston tutkimus- ja innovaatioalusta VEBIC. Hanke toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa. Myös Etelä-Pohjanmaan liitto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. Kaksivuotinen hanke käynnistyi 1. toukokuuta 2024.
VEPE-hankkeen sivut https://sites.uwasa.fi/vepe/
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Karita Luokkanen-Rabetino, Vaasan yliopisto, sähköposti klr@uwasa.fi; puh. 029 449 8183


Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Espanjan sähkökriisistä on otettava oppia Suomessakin9.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Myös Suomen on kehitettävä sähköverkkojen kriisinkestävyyttä, koska uudet uhat haastavat sähkön jakelua. Kriisinkestävissä sähköjärjestelmissä on myös valtavat vientimahdollisuudet, sanovat professorit Kimmo Kauhaniemi ja Hannu Laaksonen Vaasan yliopistosta.
Vaasan yliopistolle ensimmäisenä Pohjoismaissa tunnustus merkittävästä alueellisesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta2.6.2025 15:04:26 EEST | Tiedote
Vaasan yliopisto on saanut kansainvälistä tunnustusta merkittävästä taloudellisesta, yhteiskunnallisesta ja alueellisesta vaikutuksestaan. Tuore Business School Impact System (BSIS) -arviointiraportti nostaa esiin yliopiston keskeisen roolin alueellisessa kehityksessä sekä sen vahvan aseman osana Pohjoismaiden suurinta energiateknologiaklusteria, EnergyVaasa-verkostoa.
Kriisinhallinta ei ole vain valtion tehtävä – kansalaisten ja median roolit kaipaavat tarkempaa määrittelyä2.6.2025 12:11:42 EEST | Tiedote
Vaikka kriisinhallinnassa tarvitaan koko yhteiskuntaa, keskustelut aiheen ympärillä painottuvat usein valtion vastuisiin. Huomion tulisi keskittyä enemmän kaikkien yhteiskunnan toimijoiden rooleihin kriisitilanteissa, esittää Ville-Pekka Niskanen Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Vaasan yliopiston uusi työelämäprofessori Hanna Smith: Tietotulva haastaa varautumista ja resilienssiä28.5.2025 10:20:26 EEST | Tiedote
Valtiotieteiden tohtori Hanna Smith on nimitetty resilienssitutkimuksen työelämäprofessoriksi Vaasan yliopistoon. Smith on kansainvälisesti arvostettu hybridiuhkien ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, joka uuden tehtävänsä lisäksi jatkaa työtään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJin vanhempana strategisena neuvonantajana.
Useita apurahoja ja avustuksia Pohjanmaan korkeakoulutukseen, tutkimukseen ja hankkeisiin27.5.2025 12:55:15 EEST | Tiedote
Vaasan yliopistosäätiö, Kauppias Gustaf Svanljungin lahjoitusrahastot sekä Pohjanmaan kauppakamarin hallinnoimat Vaasan kauppakamariosaston rahastot jakoivat apurahoja, avustuksia ja lahjoituksia Vaasan yliopistossa pidetyssä tilaisuudessa tiistaina 27. toukokuuta 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme