Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin näyttely sekä Silmänruokaa-näyttely avautuvat Tampereen taidemuseossa 26.10.24
Tampereen taidemuseon syksyn päänäyttely on 26.10. yleisölle avautuva Suvi Sysi – Vuoden nuori taiteilija 2024. Tuoreimman Vuoden nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa taidemuseon kaksi ylintä kerrosta. Kuluvana vuonna Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma täyttää 40 vuotta. Museon pohjakerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Vuoden nuoret näkyvät myös museon ulkopuolella.
Suvi Sysi on tavattavissa taidemuseolla ripustuksen yhteydessä 14.10.–27.10.2024. Haastatteluajan voi sopia suoraan taiteilijan kanssa.

Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi
Suvi Sysi (s. 1990 Nilsiä) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka työskentelyn juuret ovat taidegrafiikan menetelmissä ja paperipohjaisissa teoksissa. Sysi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan opetusalueelta 2020. Taiteessaan hän tutkii materiaalien ja värien tuntua, pakenevaa ajallisuutta sekä sanoittamatonta kokemista. Usein Sysin teokset saavat muotonsa abstrakteina installaatioina, jotka pohjautuvat väriin, kosketukseen ja hitaaseen käsillä tekemisen prosessiin. Paperin ohella Sysi työskentelee puun, saven ja kipsin kanssa. Se, miten ja mistä jokin on tehty, on keskeinen osa teosten sisältöä.
Tila toimii Sysin ilmaisussa yhtenä työskentelyn lähtökohtana. Tätä näyttelyä varten valmistunut suurikokoinen kollaasiteos Intuire (2024) kulkee museon läpi yhdistäen kaksi kerrosta. Kokonaisuudessa yksittäiset teokset ja erilaiset toistuvat elementit asettuvat suhteessa tilaan ja toisiinsa. Suvi Sysi kuvaa omaa työskentelyään näin: ”Teen usein teoksia tai teossarjoja, jotka koostuvat useista kappaleista, jolloin havainnoitavaksi tulevat myös tapahtumat niiden välillä. Yhden yksinäisen teoksen tekeminen tuntuu irralliselta. Koen teosteni ja ideoiden syntyvän ketjun kaltaisena – kun teen yhtä asiaa, se poikii polkuja kohti seuraavaa. Monet teokseni ovat riippuvaisia toisistaan.”
Silmänruokaa – Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia viideltä vuosikymmeneltä
Tapahtuman 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi museon pohjakerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Esillä on monipuolinen valikoima maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia. Teosvalinnoissa on painotettu eri tekniikoiden ja ilmaisutapojen monipuolisuutta ja ajallista laaja-alaisuutta. Eri vuosikymmeninä valitut taiteilijat ilmentävät oman aikansa nykytaiteen virtauksia ja arvoja.
Suurin osa näyttelyn teoksista on hankittu alkuperäisistä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyistä. Jotkut ovat uudempia kuvaten taiteilijantyön myöhäisempiä vaiheita. Keskenään hyvin erilaisia teoksia yhdistää omintakeisuus, kokeellisuus ja rohkeus. Monet vuoden nuorista taiteilijoista ovat tehneet näyttävän kuvataiteilijan uran myös kansainvälisesti.
Juhlavuoden kunniaksi Vuoden nuorten taiteilijoiden teokset valtaavat myös museorakennuksen ulkopuolen ja Tampereen kaupungin keskustan kadut.
Suvi Sysi: Enshrine
Tampereen taidemuseon ikkunoissa kulkeva muuntuvasta sinisestä sävystä ja valosta muodostuva teos Enshrine (2024) toimii linkkinä ulkomaailman ja sisällä olevien teosten välillä. Väri on Suvi Sysille teosten sielu ja samalla yksi materiaaleista, kuten myös väriin kytkeytyvä valo: ”Värin kaipuu teoksissani ja elämässäni on keskeistä. Se on kuin happea tai vettä – perustarve, jonka on täytyttävä. Väri tuntuu vatsassa ja nostaa veden kielelle. Se onkin ennen kaikkea kehollinen kokemus, eikä sitä voi sanoin kuvailla. Väri selittää itse itsensä.”
Valogalleria
Keskustan rakennusten seinille heijastetussa Valogalleriassa on tänä vuonna Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten piirustuksia. Joel Slotten Mosse ja tatuoidut ystävät -kokonaisuuden seiniin ”tatuoiduissa” kuvissa myyttiset taruolennot ja keskiaikaiset lääkeyrtit rinnastuvat death metal -musiikin ja pop-surrealismin symboleihin. Pääkallot saavat viereensä chilin ja vadelman, muukalainen asettuu meritähden kylkeen. Kuvasto pohjautuu pääosin Slotten palkintovuonna tekemiin ja näyttelykatalogissa julkaistuihin piirustuksiin.
26.10.24–12.1.25
Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi
Silmänruokaa – Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia
24.10.24-12.1.25
Suvi Sysi: Enshrine
24.10.24–9.3.25
Valogalleria
Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät
Vuoden nuoren taiteilijan 2024 on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat puheenjohtajana Tampereen taidemuseon museonjohtaja Selma Green ja näyttelypäällikkö Virpi Nikkari, taiteilijajäseninä Tampereen Taiteilijaseuran Anna Hyrkkänen ja Suomen Taiteilijaseuran Katariina Salmijärvi, kutsuttuina asiantuntijajäseninä valinnan aikana Nykytaiteen museo Kiasman museonjohtajana toiminut Leevi Haapala ja taidekuraattori Laura Köönikkä sekä Tampereen Taideyhdistyksen edustajana puheenjohtaja Joni Lehtimäki. Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Suvi Sysi on järjestyksessä 40. Vuoden nuori taiteilija.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi Sysikuvataiteilija
Puh:050 380 8101suvimariasysi@gmail.comAino NurmesjärvimuseoamanuenssiTampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Puh:040 571 5828aino.nurmesjarvi@tampere.fiVirpi NikkarinäyttelypäällikköTampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Puh:+358 (0)40 800 4389virpi.nikkari@tampere.fiKuvat
Tampereen taidemuseo
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen Satakunnankadun kiertoliittymään sijoittuva teos ”Valo joka ei sammu” valmistuu26.5.2025 13:43:52 EEST | Tiedote
Satakunnankadun kiertoliittymään valittu Akseli Leinosen teos ”Valo joka ei sammu” on valmistumassa. Teos asennetaan paikoilleen yötöinä 26.5.–28.5. Teoksen ja kiertoliittymän pintojen muodostama kokonaisuus on valmis elokuun alkuun mennessä.
Tuhoutuneen Kalapoika-teoksen korvaa Viktor Janssonin Knock out21.5.2025 12:28:09 EEST | Tiedote
Viktor Janssonin teos Knock out korvaa lokakuussa 2023 Tampereella tuhotun Unto Hietasen Kalapoika-veistoksen. Kahta kaloilla ratsastavaa poikaa kuvaava Knock out asennettiin Kalapojan paikalle Viinikan Lampipuistoon 21.5.2025.
Muumimuseon uusi näyttely avaa Muumitalon salaisuuksia19.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Muumimuseon uusi, 7.6.2025 avautuva näyttely on omistettu Muumitalolle. Näyttelyvieraille paljastetaan Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän rakentaman Muumi-Talo-kuvaelman salaisuuksia, ja kävijät pääsevät myös itse aistimaan talon tunnelmaa näyttelyyn rakennetussa salongissa. Janssonin alkuperäiset piirrokset kertovat talon asukkaista ja moninaisista vieraista. Kiehtova näyttely muistuttaa leikin tärkeydestä!
Tammerlammen kesäteos on Maria Stereon Dilemma9.5.2025 14:52:04 EEST | Tiedote
Kuvanveistäjä Maria Stereon veistos Dilemma on Tammerlammen kesäteos 2025. Dilemma on Maria Stereolle ominaiseen tapaan sommiteltu rikotuista keramiikka-astioista ja -laatoista, ja se on saanut vaikutteita Versailles’n palatsin Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan kullatun portin ornamentiikasta sekä visuaalisesti ilottelevasta sirkus- ja tivoliestetiikasta. Mosaiikkipintainen värikäs teos asennettiin paikoilleen Tammerlampeen torstaina 8.5.2025. Altaan täyttyminen vedellä kestää noin kaksi päivää asennuksen jälkeen.
Tampereen kaupungin vakuusrahasto korvaa Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset Tampereen taidemuseolle – taidemuseo esittää uutta muistomerkkiä13.3.2025 17:32:50 EET | Tiedote
Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala päätti 11.3.2025, että kaupungin vahinkorahastosta korvataan Tampereen taidemuseolle Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset. Taidemuseolle maksettava korvaus mahdollistaa uuden teoksen tuottamisen korvaamaan menetetty muistomerkki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme