Akkuklusterin aiheuttamat suurimmat kemialliset ympäristöriskit kohdistuvat vesistöihin
Akkuklusterin merkittävimmät ympäristövaikutukset aiheutuvat erityisesti katodimateriaalien esiasteiden tuotannossa muodostuvista vesistöpäästöistä. Ympäristövaikutusten parempi hallinta edellyttää laitosten luvituksen ja valvonnan kehittämistä sekä uusien tekniikoiden käyttöönottoa.

Vilma Landenin lokakuussa 2024 valmistunut diplomityö tarkastelee Pohjoismaisen akkuklusterin aiheuttamia kemiallisia ympäristöriskejä sekä ympäristölupaprosessin sujuvuuteen vaikuttavia tekijöitä.
Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston (LUT) opiskelija Vilma Landen laati diplomityön Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa, jossa työ myös ideoitiin ja ohjattiin.
Landenin aiemmin tekemä kandidaatin tutkielma liittyi kemikaalivalvontaan, ja hän oli päässyt aikaisemmissa kesätöissään tutustumaan mineraalien jalostukseen käytännössä, joten diplomityön aihe tuntui luontevalta jatkolta.
– Aihe on erittäin ajankohtainen ja huippumielenkiintoinen, koska siinä yhdistyy uusi tekniikka ja ympäristönäkökulmat, Landen kertoi aloittaessaan diplomityötään.
Akkujen kysyntä kasvaa, kun tiukentuvat ilmastotavoitteet vauhdittavat liikenteen sähköistymistä. Eurooppaan muodostuvan akkuklusterin odotetaan pystyvän vastaamaan kasvavaan kysyntään sekä vähentämään tuontiriippuvuutta. Akkujen tarkoitus on auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, mutta niiden valmistuksen ympäristövaikutuksia ei vielä täysin tunneta.
Mahdollisten ympäristövaikutusten tunnistaminen vaatii syvällistä ymmärrystä valmistusprosessien eri vaiheista. Uusi teollisuudenala haastaa viranomaisia ja alan toimijoita. Akkujen valmistajien ja viranomaisten välisen tietojen vaihdon parantaminen on tärkeää tehokkaan ympäristöluvituksen ja -valvonnan toteutumiseksi.
Diplomityön tavoitteena on vastata akkuklusterin aiheuttamiin ympäristöriskeihin liittyvään tiedontarpeeseen ja tuottaa taustamateriaalia, jota lupa- ja valvontaviranomaiset sekä alan toimijat voivat hyödyntää YVA-, lupa- ja valvontaprosesseissa.
Kokonaiskuvan muodostamiseksi tutkimuksessa käytettiin monimenetelmällistä lähestymistapaa, johon sisältyivät kirjallisuuskatsaus, asiantuntijahaastattelut ja dokumenttianalyysi.
Diplomityön tarkastajana ELY-keskuksessa toimi ylitarkastaja, TkT Paula Vehmaanperä ja ohjaajana yli-insinööri, FT Timo Ålander. LUTissa työn tarkasti dosentti, tutkijaopettaja Sami Virolainen ja ohjasi apulaisprofessori Jarkko Levänen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Ålander, p. 0295 029 183,
s-posti: timo.alander(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaku 12.5.–31.8.202513.5.2025 09:30:08 EEST | Tiedote
Yhteisen ympäristömme hyvinvoinnin edistämiseksi Kaakkois-Suomen ELY-keskus avaa yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaun ajalle 12.5.–31.8.2025.
Mopoilun ilmiöt ja turvallisuus esillä Kaakkois-Suomen Liikenneturvallisuusfoorumissa7.5.2025 08:29:14 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen vuosittainen liikenneturvallisuusfoorumi keräsi yhteen liikenneturvallisuuden asiantuntijat ja viranomaiset Lappeenrannan kaupungintalolle 29. huhtikuuta 2025. Tämän vuoden erityisteemana oli mopoilun ilmiöt ja turvallisuus. Lisäksi foorumissa palkittiin Savitaipale ja Lappeenranta ansiokkaasta liikenneturvallisuustyöstä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus korjaa siltoja Kotkassa, Savitaipaleella ja Virolahdella6.5.2025 08:27:19 EEST | Tiedote
Siltojen korjaukset aiheuttavat liikennejärjestelyjä, ja kohteissa on käytössä kiertotiet.
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme