
Virtuaalimuseo hyödyntää tekoälyä ja luo värikylläisen näkymän Turun historialliseen huvielämään
Virtuaalimuseosivusto Fritir käsittää yli 100 tekoälyn avulla restauroitua ja väritettyä historiallista mustavalkokuvaa. Sivusto kertoo laajasti vapaa-ajan vietosta 1900-luvun vaihteen Turussa. Uuden visualisointiteknologian ohella sivusto esittelee kulttuuriharrastusten roolia itsenäisen Suomen syntyvaiheissa.

Miten olisi virvoitusjuomia Olga Henrikssonin raittiuskahvilassa tai elävien kuvien näytös Metropolin parvekkeellisessa salongissa? Entä mielikuvitusmatka Enckellin maalausten Caprin maisemiin tai uutuuslaji ”jäähockeyta” talvisessa Urheilupuistossa?
Elokuvia, teatteria, oopperaa, runonlausuntaa, kuorolaulua, orkesterimusiikkia, taidenäyttelyitä, kesäjuhlia, konditorioita, purjehdusta, mäkihyppyä, yleisurheilua – tätä kaikkea sisältyi 1900-luvun vaihteen vapaa-ajan eli ”fritirin” viettoon yllättävän modernissa ja monikulttuurisessa Turussa.
Virtuaalimuseosivusto Fritir pyrkii luomaan elämyksellisen digimuseokokemuksen. Sivuston interaktiivinen panoraamakuvaelma kutsuu sivustokävijän tutkimusmatkalle historiallisen kaupungin vilkkaaseen ja elinvoimaiseen kulttuuritarjontaan.
Kokonaisuus kertoo siitä innosta, jolla eri yhteiskuntaluokkien ja kieliryhmien jäsenet halusivat vuosisadan vaihteessa parantaa turkulaisten elämänlaatua. Taide-, kulttuuri- ja liikuntaharrastusten merkitys oli kasvavista poliittisista jännitteistä huolimatta itsenäistyvän ja identiteettiään etsivän Suomen kannalta keskeinen.
Hallittu tekoälyn hyödyntäminen
Projektissa tekoälyä on pyritty hyödyntämään hallitusti osana monipuolista keinovalikoimaa.
- Tekoälyavusteiset rekonstruktiovisualisoinnit ovat tulevaisuudessa suuri mahdollisuus museoille ja historiantutkimukselle. Olennaista tietenkin on, että käyttäjä hallitsee tekoälyä eikä toisin päin, toteaa projektin visuaalisesta suunnittelusta ja kuvankäsittelystä vastannut taiteen tohtori Katriina Ilmaranta.
Fritirin artikkelitekstit on kirjoittanut Turun yliopiston Suomen historian tutkijatohtori Topi Artukka. Koodaustyön on toteuttanut Webgurun Tuomas Piispanen. Sivustosta julkaistaan suomen- ja ruotsinkieliset versiot.
Virtuaalimuseo Fritir on Pixelmintin tuotantoa. Fritir on toinen kolmen virtuaalimuseon kokonaisuudesta, kolmas tekeillä oleva projekti käsittelee Käkisalmea.
Sivustoa ovat rahoittaneet mm. Museovirasto ja Suomen kulttuurirahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katriina IlmarantaDigital artistPixelmint
Puh:+358403515858katriina.ilmaranta@pixelmint.fiKuvat






Linkit
Pixelmint
Taiteen tohtori Katriina Ilmaranta perusti Pixelmintin hyödyntääkseen pitkää kokemustaan digitaalisten visualisointien alalla. Yritys kehittää innovaatisia sisältöjä mobiiliin ja nettiin. Tekoäly on yksi yrityksen keskeisistä kiinnostuksen kohteista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.