Tays otti käyttöön uuden syöpäkirurgisen hoitomenetelmän
Pirkanmaan hyvinvointialueella on aloitettu uuden leikkauksen aikana kudoksia analysoivan laitteen kliiniset potilaskokeet. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vastaavaa teknologiaa käytetään aivokasvainpotilaiden hoidossa.
Neurokirurgian tiimi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa on leikannut ensimmäisen aivokasvainpotilaan hyödyntäen uutta laitetta, jonka odotetaan parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta.
− Aivosyöpä on vaikea tauti, jonka hoitoon tarvitaan uusia leikkausmenetelmiä. Pääsemme nyt tutkimaan optisen kudostunnistuksen mahdollisuuksia neurokirurgiassa. Erityisesti kasvaimien laajempi ja turvallisempi poisto auttaisi aivokasvainpotilaitamme, kommentoi neuro-onkologisiin sairauksiin keskittynyt neurokirurgian erikoislääkäri Joonas Haapasalo Taysista.
Tutkimuksessa käytettyä laitetta kehittää suomalainen optiseen kudostunnistusteknologiaan erikoistunut startup-yritys Marginum Oy.
Kudosten tunnistin kiinnitetään leikkauksessa käytettävään kirurgiseen imuletkuun, jonka kautta kudosta poistetaan. Tämän innovaation avulla kirurgi saa lähes reaaliaikaisen äänipalautteen, mikäli poistettu kudos tuottaa fluoresenssia eli kudoshehkua.
Perinteisesti kasvain on tunnistettu silmämääräisesti leikkausmikroskoopin avulla. Uusi teknologia havaitsee sen lääkeaineella aiheutetun kudoshehkun perusteella. Silmämääräisesti arvioimalla kasvainta jää tutkitusti huomaamatta, muun muassa muiden kudosten muodostamista näköesteistä ja kudoshehkun himmeydestä johtuen.
Apua päätöksentekoon leikkauksen aikana
Teknologia tarjoaa objektiivisemman ja helppokäyttöisemmän työkalun kudoshehkun havaitsemiseen ja auttaa kirurgia näin päätöksenteossa leikkauksen aikana. Laitteen odotetaan myös parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta. Se merkitsisi paitsi parasta mahdollista hoitoa potilaille, myös terveydenhuollon säästöjä.
Alkaneessa kliinisessä tutkimuksessa laitteen käyttöä tutkitaan leikkaukseen tulevilla aivokasvainpotilailla Taysissa ja muissakin yliopistosairaaloissa.
Menetelmää on kehitetty ja tutkittu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa havainnoivassa potilaskokeessa vuodesta 2022 alkaen. Työ sai alkunsa neurokirurgian dosentti Antti-Pekka Elomaan optisen kudostunnistuksen tutkimusryhmästä Itä-Suomesta.
Samu Lehtonen (LL) aloitti projektissa lääketieteen opintojensa aikaan väitöskirjatutkijana ja toimii nykyään yrityksen toimitusjohtajana.
− Laitteen suorituskyvyn ja turvallisuuden varmentaminen on vaatinut huomattavaa omistautumista tiimiltämme. Olemme äärimmäisen kiitollisia tukijoillemme, jotka ovat auttaneet meitä tämän teknologian validoinnissa ja pian sen saamisessa kirurgien käyttöön maailmanlaajuisesti, Lehtonen kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joonas Haapasalo
Neurokirurgian erikoislääkäri, neurokirurgian dosentti, Tampereen yliopistollinen sairaala ja Tampereen yliopisto
joonas.haapasalo@pirha.fi
p. 044 472 2916
Samu Lehtonen
Toimitusjohtaja, lääketieteen lisensiaatti, Marginum Oy
samu.lehtonen@marginum.com
p. 040 579 7890
Kuvat
Pirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Minkälaisena näet päihdetilanteen Pirkanmaalla? Vastaa kyselyyn 24.11. mennessä4.11.2024 10:38:56 EET | Tiedote
Marraskuussa vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa, valtakunnallista mielenterveysviikkoa ja pelikasvatuksen valtakunnallista teemaviikkoa. Pirkanmaalaisilta kysellään marraskuussa, mitä mieltä he ovat Pirkanmaan päihdetilanteesta ja kuinka ehkäisevässä päihdetyössä onnistutaan.
Korjaus tiedotteeseen: Digiklinikalla jo 100 000 yhteydenottoa Pirkanmaalla1.11.2024 15:46:13 EET | Tiedote
Tiedotteeseen korjattu 1.11.2024 puheluiden vähenemisprosentti. Korjattu virke: "Käyttöönoton jälkeen kesä-syyskuussa asemille soitetut puhelut ovat vähentyneet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 3,8 prosenttia." Pirkanmaalaiset ovat ottaneet yhteyttä toukokuussa avatulle hyvinvointialueen digiklinikalle jo 100 000 kertaa. Yleisimmin yhteyttä otetaan akuuteissa sairastumisissa, esimerkiksi flunssan, kuumeen, kurkkukivun, ripulin tai virtsa- tai silmäoireiden vuoksi. Myös muun muassa iho-ongelmat ja mielenterveysasiat ovat yleisiä yhteydenottosyitä.
Digiklinikalla jo 100 000 yhteydenottoa Pirkanmaalla1.11.2024 12:52:34 EET | Tiedote
Pirkanmaalaiset ovat ottaneet yhteyttä toukokuussa avatulle hyvinvointialueen digiklinikalle jo 100 000 kertaa. Yleisimmin yhteyttä otetaan akuuteissa sairastumisissa, esimerkiksi flunssan, kuumeen, kurkkukivun, ripulin tai virtsa- tai silmäoireiden vuoksi. Myös muun muassa iho-ongelmat ja mielenterveysasiat ovat yleisiä yhteydenottosyitä.
Vammaissosiaalityö uudelleen organisoituu – palvelut pysyvät ennallaan29.10.2024 15:56:08 EET | Tiedote
Vammaissosiaalityössä tehdään sisäisiä muutoksia toiminnan järjestelyssä 1.11. alkaen. Muutoksen myötä vammaispalveluiden yhteystiedot muuttuvat. Palvelut pysyvät kuitenkin ennallaan.
THL:n arvio: Pirkanmaalla onnistuttu lisäämään palvelujen saatavuutta ja talouden hallintaa29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut 29.10. tuoreen asiantuntija-arvion Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Pirkanmaan näkymiä pidetään valoisina. THL korostaa, että hyvinvointialue on puolentoista vuoden aikana onnistunut merkittävällä tavalla parantamaan joidenkin palvelujen saatavuutta sekä korjaamaan taloustilannettaan. Hyvinvointialueen on yhä jatkettava määrätietoista työtään palvelujen ja talouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme