ELY-keskukset

Valkoposkihanhet tekevät hidasta lähtöä

Jaa

Kuluneen jakson aikana uusia valkoposkihanhia ei ole saapunut Suomeen. Suomen sisäinen muutto ja Suomesta poismuutto jatkuu kuitenkin. Jakson suurimmat havainnot tehtiin sunnuntaina 13.10. Orimattilan Kurunkulmassa, jossa havaittiin 50 000 valkoposkihanhea ja Mäntsälän Nikinojassa sekä Hausjärven Oitissa, jossa kummassakin havaittiin 40 000 valkoposkihanhea.

Valkoposkihanhia Joensuun Iiksenniityn alueella keskiviikkona 9.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Iiksenniityn alueella keskiviikkona 9.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kulunut jakso oli valkoposkihanhien muuton kannalta huomattavasti rauhallisempi edelliseen jaksoon verrattuna. Viimeisimmän jakson aikana valkoposkihanhia ei ole saapunut Suomeen, mutta Suomen sisäinen muutto ja Suomesta poismuutto jatkuivat.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan keskiviikkona 9.10. havaittiin vielä edellispäivän päämuuton jäljiltä hanhia. Esimerkiksi Heinolan Lakeassuolla havaittiin 26 500 muuttavaa hanhea, joista valtaosa oli valkoposkihanhia. Tämän jälkeen muuttosäät heikkenivät ja vasta lauantaina 12.10. muutto piristyi hiukan. Paikallisten valkoposkihanhien suurimmat määrät arvioitiin Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla sekä Kymenlaaksossa. Esimerkiksi sunnuntaina 13.10. Orimattilan Kurunkulmassa arvioitiin olevan 50 000 valkoposkihanhea. Myös Mäntsälän Nikinojassa sekä Hausjärven Oitissa arvioitiin olevan kummassakin 40 000 lepäilevää ja ruokailevaa valkoposkihanhea. Pohjois-Karjalassa on edelleen kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia, mutta jättiparvet ovat hiipuneet ja hajaantuneet pienemmiksi muuton edetessä.

Tiistaina 15.10. Suomesta poismuutto kiihtyi ja esimerkiksi Porvoon Söderskärin lintuasemalla havaittiin 49 000 muuttavaa hanhea, joista valkoposkihanhiksi määritettiin 25 800. Viron luoteisrannikon lintuaseman Põõsaspeassa havaittiin 60 000 muuttavaa hanhea, joista valkoposkihanhiksi tunnistettiin 40 000.

GPS-lähetinhanhien sijainnit

Suomalaistutkimuksen GPS-lähetinhanhista ei vieläkään ole kattavaa käsitystä, sillä 7 hanhea vaikuttaa olevan edelleen Venäjällä, vaikka todellisuudessa ne lienevät Suomessa tai lännempänä. 8 GPS-lähetinhanhesta on saatu paikannus. Näistä 5 on Etelä-Ruotsissa ja 3 Suomessa. Hanhet on paikannettu Orimattilaan, Loviisaan sekä Nurmijärvelle. 

Saksalaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannukset näkyvät paremmin ja muuton kuva hahmottuu hyvin. 22 GPS-lähetinhanhesta 16 on suomessa. Näistä 3 Loviisassa, 2 Porvoossa ja Myrskylässä sekä 1 Hauholla, Hollolassa, Lapinjärvellä, Liperissä, Orimattilassa, Pornaisissa, Ruotsinpyhtäällä, Savitaipaleella sekä Savonlinnassa. Suomen ohittaneista hanhista 3 on Saksassa, 2 Virossa ja 1 Ruotsissa.  

Mutta miltä vaikuttaa säätila lähiaikoina, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

”Tämän keskiviikon 16.10. aamun pakkanen ja hyvä muuttosää pistää hanhiin vielä muuttovauhtia, mutta sen jälkeen lämmin lounaanpuoleinen virtaus alkaa levitä Suomeen ja Luoteis-Venäjälle seuraavan viikon ajaksi. Se pitää ruohikot ja pellot vihreinä, joten lopuilla hanhilla ei ole erityinen muuttokiire ravinnon vähenemisen tai kylmän sään ja lumen takia. Toisaalta vastatuuli ei ole enimmäkseen liian voimakas ja usein on poutaista kuivaa säätä, jossa vallitsee myös muutolle melko hyvät olosuhteet. Loput hanhijoukot voivat siis hyvin hidastella Suomessa tai jatkaa muuttoa pois, sisäisen kalenterin ajamina.”

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoitti ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Kuvat

Valkoposkihanhia Joensuun Iiksenniityn alueella keskiviikkona 9.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Iiksenniityn alueella keskiviikkona 9.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande

Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.

Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.

Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote

Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye