Vapriikki avaa kuviaan vapaaseen käyttöön
Vapriikin kuva-arkisto avaa Siiri-tietopalvelun kautta noin 200 000 digitoitua kuvaa vapaasti kaikkien käytettäväksi. Suurimmasta osasta on ladattavissa korkearesoluutioinen versio eli iso ja painolaatuinen kuvatiedosto. Vapriikin kuva-arkistolla on laajin Tamperetta ja muuta Pirkanmaata käsittelevä valokuvakokoelma, jonka kautta välittyy monipuolinen kuva elämänmenosta aina 1850-luvulta tähän päivään.

Valokuva kulttuuriperintönä on elävää ja merkityksellistä silloin, kun se on saavutettavaa ja sitä on mahdollista käyttää erilaisilla tavoilla.
-Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön eli open data on ollut museo- ja arkistomaailmassa vahva suuntaus. Kyseessä on kulttuuriperintöaineistojen mahdollisimman laaja saavutettavuus, avoimuus ja käytön mahdollistaminen, sanoo kokoelmapäällikkö Teemu Ahola.
-Avoimuus ja yhdenvertaisuus ovat myös Tampereen kaupungin keskeisiä tavoitteita.
Vapriikin kuva-arkisto ei ole aineistojensa avaamisessa ensimmäisten joukossa, mutta määrällisesti kyse on kansainvälisestikin merkittävästä teosta. Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin kuuluu noin kaksi miljoonaa valokuvaa, eli suurin osa kokoelmista on yhä digitoimatta. Nämäkin kuvat ovat edelleen asiakkaiden käytettävissä ja niihin voi tutustua Kuva-arkistossa. Kuvia myös digitoidaan jatkuvasti, eli vapaasti käytettävien kuvien lukumäärä kasvaa koko ajan.
-Kuvat on lisensioitu CC BY 4.0 -lisenssillä. Se tarkoittaa, että kuvat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä, jaettavissa edelleen, muokattavissa ja julkaistavissa sillä edellytyksellä, että kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä Vapriikin kuva-arkisto sekä kuvaajan nimi, jos se on tiedossa, kertoo tutkija Suvi Harju.
-Kuvia voi siis ladata ja käyttää vapaasti ja maksutta paitsi verkossa ja sovelluksissa, myös esimerkiksi kirjoissa, näyttelyissä, esitelmissä ja lahjatavaroissa.
Lisenssi sallii myös kuvien kaupallisen käytön, jos lainsäädäntö ei sitä estä. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja mainonnassa on lailla kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Kuvia ei myöskään saa esittää harhaanjohtavissa tai lain ja hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä.
-Vapriikin kuva-arkisto julkaisee vain sellaisia kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat tietojemme mukaan rauenneet tai siirtyneet yksiselitteisesti kuva-arkiston omistukseen, Suvi Harju sanoo.
Vapriikin kuva-arkiston open data -kuvat ovat alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Digitoiduille kuville on tehty sävysäädöt ilman varsinaista kuvanparantelua. Osa kuvista on matalaresoluutioisia johtuen siitä, että digitointi on aloitettu jo 1990-luvun lopulla.
Vapriikin kuva-arkisto perustettiin vuonna 1983, jolloin toteutui suunnitelma yhdistää Tampereen kaupungin eri hallintokuntien valokuvat yhteen paikkaan. Suurimmat kokoelmat tulivat kaupungin eri museoilta ja Tampereen kaupunginarkistosta.
-Vapriikin kuva-arkiston kokoelmissa on kuvia pääosin Pirkanmaalta ja erityisesti Tampereelta. Vanhimmat kuvat ovat 1850-luvulta ja uusimmat kuvat on otettu eilen, kertoo tutkija Antti Liuttunen.
-Meillä on ammattikuvaajien ja harrastajien otoksia, yritysten kuva-aineistoja, Kuva-arkiston omaa nykydokumentointia ja vaikka mitä. Kokoelmat karttuvat pääosin lahjoitusten kautta, ja uutta aineistoa tuleekin tasaiseen tahtiin.
Jos yksityisillä, yrityksillä ja yhteisöillä on vanhoja valokuvia, Kuva-arkistossa ollaan aina kiinnostuneita näkemään ne.
-Kuvien saavutettavuuden parantuminen lisää myös kuviin liittyvää tietoa, kuten keskustelua, muistelua sekä asiavirheiden korjaamista. Tällainen yleisöpalaute on tärkeää myös Vapriikin kuva-arkistolle, Antti Liuttunen toteaa.
Vapriikin kuva-arkisto perii jatkossa maksuja tilauksesta tehtävästä digitoimisesta ja vedostamisesta mutta pitää myös niiden hinnat omakustanteisina. Osaan kuvista liittyy lisäksi oikeudellisia ja sopimuksellisia rajoitteita, joten aivan kaikki aineistot eivät jatkossakaan ole täysin vapaasti käytettävissä.
Siiri-tietopalvelun osoite: siiri.tampere.fi
Yhteyshenkilöt
Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, 050 7615905, Teemu.ahola@tampere.fi
Tutkija Suvi Harju, 040 1951832, Suvi.harju@tampere.fi
Tutkija Antti Liuttunen, 040 8007600, antti.liuttunen@tampere.fi
Kuvat










Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Vapriikki avoinna heinäkuussa joka päivä23.6.2025 09:41:06 EEST | Tiedote
Museokeskus Vapriikki Tampereella palvelee lomalaisia heinäkuussa joka päivä. Museo on avoinna klo 10–18. Vapriikissa on tänä kesänä tarjolla peräti kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä: Supersankarit – Antiikista nykypäivään sekä Muinais-DNA: Avain menneisyyteen. Kaikki Vapriikin 14 näyttelyä näkee yhdellä pääsylipulla.
Ensimmäisiä tutkimustuloksia Suomeen palautetuista kalloista – aivojen jäänteet poikkeuksellinen löytö10.6.2025 08:54:17 EEST | Tiedote
Vajaa vuosi on kulunut niin kutsuttujen Pälkäneen kallojen palautumisesta Suomeen, ja nyt kallojen tutkimuksista on saatu ensimmäisiä tuloksia. Neljä muumioitunutta kalloa on CT-kuvattu. Pälkäneen kallojen CT-kuvantamisen tulokset ovat mukana Vapriikissa tällä viikolla avautuvassa Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttelyssä.
Vapriikissa avautuu Muinais-DNA: avain menneisyyteen -näyttely4.6.2025 08:42:44 EEST | Tiedote
Miltä menneisyyden ihmiset näyttivät, mistä he tulivat ja millaisia jälkiä he jättivät meihin? Vapriikin Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttely vie museokävijän aikamatkalle menneisyyden ihmisten elämään uusimman tieteellisen tutkimuksen keinoin. Samalla selviää, millaisia jälkiä he ovat jättäneet meihin. Näyttelyn avajaisia vietetään 12.6. illalla, avajaisiin voi osallistua ostamalla pääsylipun museoon. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen, varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Muinaiset jumalat ja modernit sankarit kohtaavat Vapriikissa21.5.2025 10:16:13 EEST | Tiedote
Vapriikissa 29.5. avautuva Supersankarit-näyttely on vauhdikas ja värikäs matka sankaritarinoiden historiaan. Esille pääsevät niin muinaiset jumalat kuin nykyiset elokuvista ja sarjakuvista tutut sankarit. Näyttely pohtii, millaisia esikuvia supersankareille löytyy muinaisista myyteistä ja taruista, ja kävijä voi seurata supersankarien kehitystä sekä kronologisessa järjestyksessä että teemoittain. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn etukäteen. Varaa oma aikasi: viestintäasiantuntija Tähtitalvikki Poikajärvi, puh. 0503211189.
Pelimuseo avaa Vapriikissa pienoisnäyttelyn yhteistyölautapeleistä19.5.2025 08:43:53 EEST | Tiedote
Suomen pelimuseon Yhteispeli vaakalaudalla – yhteistyölautapelejä Pandemicista Agemoniaan -pienoisnäyttelyssä tutustutaan yhteistyölautapelien maailmaan. Näissä lautapeleissä pelataan yhdessä pelilautaa vastaan, ja pelien haasteet voitetaan tai hävitään myös yhdessä. Perjantaina 23.5. avautuvassa pienoisnäyttelyssä pääsee tutustumaan paitsi ilmiön historiaan, myös yhteen viime vuosien suosituimmista yhteistyölautapeleistä, eli suomalaiseen Agemoniaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme