Tutkimus: Matalan kynnyksen hoidot voivat vähentää rikollisuutta
Hoito-ohjelmilla pyritään vähentämään rikollisuutta vaikuttamalla potentiaalisiin rikoksentekijöihin.
Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksessa tarkasteltiin Turvallisille raiteille lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelmaa ja alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ennaltaehkäisemään pyrkivää SeriE-ohjelmaa.
Turvallisille raiteille -ohjelma on tarkoitettu lähisuhdeväkivallan tekijöille, ja tutkimustulosten mukaan ohjelmaan on hakeutunut pääasiassa lievää väkivaltaa tehneitä miehiä. Vaikka vakavammat väkivallanteot, kuten lyöminen ja kuristaminen, ovat olleet harvinaisempia, myös tällaisia tapauksia on ohjelmassa käsitelty. Usein henkinen väkivalta oli yleisempää, ja monet asiakkaat hakeutuivat hoitoon vasta väkivallan muuttuessa fyysiseksi.
Väkivaltatyöhön osallistumisella koettiin olevan hyvinvointivaikutuksia, joiden merkitys korostui ohjelmaan osallistumisen alussa, jolloin osa asiakkaista oli akuutissa parisuhdekriisissä. Mahdollisuus keskustella väkivaltatyöntekijän kanssa auttoi asiakkaita saamaan tilanteensa hallintaan ja saattoi ehkäistä kriisitilanteessa syntyvää väkivaltaa.
Hoitotapaamisten määrä vaikuttaa paljon hoidon onnistumiseen
Turvallisille raiteille -ohjelmassa keskitytään henkiseen väkivaltaan sekä henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan johtaviin kehityskulkuihin vuorovaikutuksessa ja tunteissa. Tuntemalla ristiriitatilanteiden kärjistymisen dynamiikka, voidaan kehittää vaihtoehtoisia toimintatapoja, ja ehkäistä tilanteiden eskaloituminen. Väkivaltatyöstä muodostui väkivallan välttämisen lisäksi tuki parisuhteen parantamiseksi.
Sekä asiakkaat että väkivaltatyöntekijät ovat todenneet, että hoitotapaamisten määrällä on iso merkitys hoidon onnistumisen kannalta. Aiempi tutkimus viittaa siihen, että motivointistrategioiden hyödyntäminen voi lisätä hoidon jatkuvuutta ja vähentää keskeytyksiä, mikä on myös yksi Turvallisille raiteille -ohjelman tavoitteista.
Riski seksuaalirikoksiin kasvaa, jos elämänhallinta ja hyvinvointi ovat heikentyneet
SeriE-ohjelma on suunnattu henkilöille, joilla on kohonnut riski syyllistyä alaikäiseen kohdistuvaan seksuaalirikokseen. Ohjelman asiakkaat ilmoittivat tulosyykseen useimmiten huolen omasta riskistään tai sen, että he olivat jo syyllistyneet seksuaalirikokseen.
Tutkimuksen mukaan asiakkaiden riski syyllistyä rikokseen kasvaa elämäntilanteissa, joissa heidän elämänhallintansa ja hyvinvointinsa ovat heikentyneet. Ohjelman tavoitteena on auttaa näitä henkilöitä parantamaan hyvinvointiaan ja hyväksymään lapsikohteisuutensa osaksi identiteettiään tavalla, joka ei johda seksuaalirikoksiin.
Ohjelma tavoittaa myös henkilöitä, jotka eivät välttämättä hakeutuisi hoitoon oma-aloitteisesti, ja joiden riski syyllistyä seksuaalirikoksiin voidaan arvioida korkeaksi. Tämä ryhmä tulee usein ohjelmaan rikosoikeudellisten prosessien takia, ja heidän sisäinen motivaationsa hoitoon voi olla heikko. Kuitenkin terapeuttien mukaan on tärkeää, että myös nämä henkilöt saadaan hoidon piiriin rikosten ennaltaehkäisemiseksi.
Lisätietoja
Vieraileva tutkija Teemu Vauhkonen
teemu.vauhkonen@helsinki.fi
Puh: 029 524 8399
Julkaisu:
Turvallisille raiteille -lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelman ja SeriE-hankkeen arviointi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle26.3.2025 17:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme