Tampereen ammattikorkeakoulu kehittää vetytalouden teknologioita energiamurroksen tarpeisiin
Vetytalouden painopiste on siirtynyt kokonaisvaltaiseen teollisuuden päästöjen vähentämiseen ja sektori-integraatioon, jossa vedyn rooli tullee olemaan keskeinen. Kiihtyvä energiamurros edellyttää muutoksia. Sektori-integraatio tarkoittaa sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen yhteispeliä. Tämän yhteispelin kehittyminen on yksi energiamurroksen tärkeimmistä edellytyksistä.

Energiamurroksen kokonaishallintaan vaikuttaa, miten lähitulevaisuuden voimakkaasti sähköistyvä energiajärjestelmä saadaan hallittua, kun valtaosa tuotannosta tulee olemaan vaihtelevaa ja sääriippuvaa.
Esimerkiksi tähän ongelmaan pureutuu Tampereen ammattikorkeakoulussa käynnistynyt VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -hanke ja siihen liittyvä investointihanke Vetytalouden teknologioiden investoinnit. Kohderyhmänä ovat vedyn tuotantoon, varastointiin, käyttöön ja jatkojalostukseen liittyvät pirkanmaalaiset pk-yritykset.
Investointihankkeessa toteutetaan alan yrityksiä tukevan TKI-työn mahdollistavan laitteiston hankinta, joka integroidaan osaksi liikuteltavaa hybridienergiajärjestelmää. Kehittämishankkeessa demonstroidaan mobiilin laboratorion avulla vetytalouden eri vaiheisiin liittyviä teknologisia haasteita. Haasteet ovat pääosin yrityslähtöisiä.
Pirkanmaan liitto myönsi Tampereen ammattikorkeakoulun VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -kehittämishankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 172 035 euroa. Hanketta varaudutaan rahoittamaan 76 152 eurolla vuosina 2026–2027, jos hanke etenee hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Kehittämishankkeen omarahoitusosuudesta (106 368 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vetytalouden teknologioiden investoinnit -hanke saa Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 152 250 euroa. Investointihankkeen omarahoitusosuudesta (152 250 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vuoden 2027 helmikuun lopussa päättyvä hanke tukee Pirkanmaan maakuntaohjelmaa toteuttamalla ohjelman missioita "Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa” ja ”Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi”. Hanke edistää myös älykkään erikoistumisen sisältökärkeä: ”Vastuullisesti uudistuva teollisuus ja hallittu kestävyysmurros”.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tampereen ammattikorkeakoulu:
Yliopettaja Aki Korpela, p. 0406372840, aki.korpela@tuni.fi
Pirkanmaan liitto:
Erityisasiantuntija Tiina Harala, p. 050 594 4533, tiina.harala@pirkanmaa.fi
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Kuntien edustajainkokous valitsi Pirkanmaan liiton maakuntavaltuuston jäsenet27.6.2025 10:03:04 EEST | Tiedote
Pirkanmaan kuntien edustajainkokous kokoontui perjantaina etäyhteyksin sinetöimään maakuntavaltuuston valinnan toimikaudeksi 2025–2029. Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustoon valittiin yhteensä 63 jäsentä ja kullekin henkilökohtainen varajäsen.
Pirkanmaan kunnille luvassa tukea kiertotaloussiirtymään16.6.2025 10:14:52 EEST | Tiedote
Pirkanmaan liitto mukaan kiertotalouden green deal –sitoumukseen. Kiertotalous ei ole enää vain ympäristöteko – se on myös kilpailukykyä, huoltovarmuutta ja säästöjä. Pirkanmaan liitto on tehnyt alueellisen kiertotalouden green deal -kattositoumuksen edistääkseen kestävää ja resurssiviisasta tulevaisuutta. Sitoumus tukee kuntia konkreettisissa toimenpiteissä ja avaa uusia mahdollisuuksia kiertotalouden ratkaisujen kehittämiseen ja pilotointiin.
Selvitys Haapamäen radan tulevaisuudesta valmistui – sähköistäminen vahvin vaihtoehto12.6.2025 10:33:34 EEST | Tiedote
Pirkanmaan osalta tärkeää on erityisesti varmistaa junaliikenteen jatkuvuus Orivesi–Haapamäki-radalla. Kiskobussit ovat erityisesti Juupajoen ja Mänttä-Vilppulan joukkoliikenteen runkoyhteys, jota ei tiheämpikään bussiliikenne korvaa.
Uudistuvan teollisuuden vaihemaakuntakaavan tavoitteista pyydetään pian palautetta28.4.2025 13:00:43 EEST | Tiedote
Pirkanmaa tarvitsee Läntisen vienti-Suomen veturina uudistuvaa teollisuutta. Uudet teollisuuden investoinnit edellyttävät riittävästi soveltuvia sijaintipaikkoja. Kasvumaakunnassa niitä on vaikeaa löytää, siksi aluevarauksia tuleekin tarkastella koko maakunnan tasolla riittävän ajoissa.
Pirkanmaa ja Keski-Suomi edistävät tulevaisuuden käyttövoimaratkaisuja22.4.2025 09:07:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ja Keski-Suomen julkaiseman selvityksen mukaan sähköistyminen ja vedyn käyttö ovat keskeisessä roolissa fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme