Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Liito-oravien ydinalueen puut säästyvät Lapinlahden puistossa – Satamatunnelin linjausta tarkennettu

Jaa

Satamatunnelin tarkempi suunnittelu jatkuu. Jätkäsaaren satama-alueen ja Länsiväylän yhdistävän tunnelin suunnittelualuetta on kavennettu niin, että mukana on vain Lapinlahden sairaalapuiston eteläreunaan päättyvä linjaus. Suunnittelussa ratkaistaan nyt kahden uhanalaisen lajin suojelukysymyksiä. Liito-oravan ydinalueesta koostuva puiston osa Lapinlahden länsipäässä säästyy rakentamiselta. Kaupunginvaltuusto päättää Satamatunnelin asemakaavasta aikaisintaan vuoden 2025 lopulla.

Yläviistosta tehty havainnekuva, johon on sovitettu tunneli sekä pyörätie.
Lapinlahdessa on runsaasti arvokkaita puita. Ne sijaitsevat enimmäkseen puiston muissa osissa. Rakentamisen jälkeen tunnelin päällä oleva alue maisemoidaan istuttamalla pensaita ja muuta kasvillisuutta. Jatkosuunnittelussa suuaukko ja baana sovitetaan osaksi kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä. PES-Arkkitehdit

Uhanalaisten eläinten suojelussa edistysaskelia


Helsingin kaupungin ja Helsingin Sataman tavoitteena on, että tunnelin ympäristövaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi ja puita joudutaan kaatamaan mahdollisimman vähän. Tunnelin rakentamisessa käytetään erikoistekniikkaa, joten avokaivanto on aikaisempaa suunniteltua lyhyempi. Tällöin Lapinlahdessa sijaitsevan suuaukon länsipäässä liito-oravan ydinalueen puut säästyvät. Rakennustyöt tullaan ajoittamaan niin, että suojeltu liito-orava saa pesiä rauhassa myös rakennustöiden aikana.

Tunnelin rakentaminen voidaan aloittaa vasta sitten, kun alueella oleva uhanalainen kirvelilattakoi on siirretty onnistuneesti uudelle alueelle. Koi käyttää ravinnokseen mukulakirveliä. Rakentamisen alle jäävälle kasville etsitään uusia paikkoja alueelta. Uusien kasvien kasvatusta kokeillaan taimina sekä suorakylvönä siemenistä. Molempia tapoja kokeillaan ja keinojen onnistumista seurataan. Tarkoituksena on, että mukulakirveliä löytyy Lapinlahden alueelta tulevaisuudessa enemmän kuin nykyisin.

Länsibaanalle varaus asemakaavaan


Asemakaavassa varataan alue kantakaupungista Espooseen kulkevaa Länsibaanaa varten. Se on merkittävä osa rakenteilla olevaa pyöräliikenteen baanaverkkoa. Länsibaana suunnitellaan tarkemmin myöhemmin, mutta sitä koskevat linjaukset Satamatunnelin kohdalta tehdään jo nyt. Baanan rakentaminen on ajoitettu 2030-luvun alkuun. Baanan sijoittamisessa pyritään hyödyntämään tunnelin rakennustyömaana käytettävää aluetta.

Makasiiniranta kaupunkilaisille, liikenne sujuvammaksi Etelä-Helsingissä


Erityisesti Jätkäsaaren ja Ruoholahden, mutta myös laajemmin Etelä-Helsingin liikennettä sujuvoittava tunneli vapauttaa Makasiinirannan kaupunkilaisten käyttöön. Nykyisin sataman käytössä olevalle Makasiinirannalle kaavaillaan arkkitehtuurimuseota, toimistorakennuksia ja rantareittiä.

Jatkossa Tukholman laivaliikenne lähtee Katajanokalta ja Tallinnaan laivaliikenne Länsisatamasta. Tunneli parantaa Länsisataman liikenneyhteyksiä, ja vähentää kaikkea satamaan liittyvää liikennettä keskustassa noin 75 prosenttia, koska auto- ja rekkaliikennettä on Tallinnan laivoilla huomattavasti enemmän kuin Tukholman laivoilla. Tunneli on tarkoitettu vain satamaliikenteelle, koska se päättyy satama-alueelle.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asemakaavaehdotusta alkuvuonna 2025


Satamatunnelin asemakaavoitus alkoi vuonna 2022.  Sen jälkeen tunnelista on valmistunut yleissuunnitelma, jonka vaikutusten arviointi valmistui keväällä 2024. Asemakaavan pohjaksi valittiin vaihtoehto, jonka suuaukko on Lapinlahden puiston ja Ilmarisen rakennuksen välillä.

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on päivitetty, koska suunnittelualueessa on nyt mukana vain Lapinlahden eteläreunaan päättyvää linjaus. Tunnelin maanalainen sijainti tarkentuu suunnittelun aikana, jonka vuoksi mukana on linjausta leveämpi alue.

Helsingin kaupungilla ja Helsingin Satamalla on käynnissä luontoarvojen huomioimisen lisäksi myös muita selvityksiä ja arviointeja, jotka liittyvät tunnelin tekniseen toteuttamiseen.

Mielipiteet päivitetystä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi lähettää 15.11. asti Helsingin kaupungin kirjaamoon. 

Tavoitteena on, että asemakaavaehdotus on kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä alkuvuonna 2025 ja kaupunginvaltuuston päätettävänä aikaisintaan vuoden 2025 lopulla. Tämän aikataulun mukaan tunneli olisi käytössä vuonna 2032.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Otso Huhtala
Arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
09 31037296, otso.huhtala@hel.fi

Janne Prokkola
Yksikön päällikkö
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
09 31037233, janne.prokkola@hel.fi

Kuvat

Karttakuva, jossa kuvaillaan kuinka tunnelin tarvitsema tila on pienentynyt.
Tunnelin tarvitsemaa maanpäällistä tilaa on saatu pienennettyä huomattavasti.
Helsingin kaupunki
Lataa
Karttakuva, johon on merkitty tunnelin vaatima alue, liito-oravien alueet, mukulakirvelin esiintymät sekä länsibaanan linjaus.
Alueella sijaitsee mukulakirveliä, jota harvinainen koi käyttää ravintona. Rakentamisen alle jäävälle kasville etsitään uusia paikkoja alueelta.
Helsingin kaupunki
Lataa
Yläviistosta tehty havainnekuva, johon on sovitettu tunneli sekä pyörätie.
Lapinlahdessa on runsaasti arvokkaita puita. Ne sijaitsevat enimmäkseen puiston muissa osissa. Rakentamisen jälkeen tunnelin päällä oleva alue maisemoidaan istuttamalla pensaita ja muuta kasvillisuutta. Jatkosuunnittelussa suuaukko ja baana sovitetaan osaksi kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä.
PES-Arkkitehdit
Lataa
Samasta kuvakulmasta otettu kuva nykytilanteesta.
Nykytilanne.
Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye