Masennuksesta yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset ovat odotettua korkeammat
Kokonaisvaltainen tarkastelu paljasti, että masennusdiagnoosi lisää potilaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta merkittävästi. Monilla potilailla palvelutarve ja kustannukset nousevat pitkäkestoisesti tai jopa pysyvästi masennusdiagnoosin myötä.
HUS Psykiatrian, Helsingin yliopiston ja Johnsson & Johnssonin yhteisessä masennuksen hoitopolkututkimuksessa tarkasteltiin masennusdiagnoosin saaneiden potilaiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteutunutta käyttöä, saatuja hoitotuloksia sekä kustannuksia. Tutkimuksessa käytettiin aineistona Uudenmaan alueen terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, THL:n, Kelan ja Tilastokeskuksen rekisteritietoja.
”Tutkimus on todella merkittävä askel kohti tietopohjaista resurssien käyttöä mielenterveyspalveluissa. Tutkimusaineisto on ainutlaatuinen ja mahdollistaa koko palveluketjun aikaisempaa syvempää ymmärrystä”, sanoo HUSin Psykiatrian toimialajohtaja Jesper Ekelund.
Tutkimus paljasti, että masennusdiagnoosin jälkeen palveluiden käytön kustannukset yli kaksinkertaistuvat ja ovat vielä viiden vuoden jälkeen lähes kolmanneksen korkeammat kuin ennen diagnoosia. Viiden vuoden seurannassa jopa 70 prosenttia potilaista tarvitsee yhä jotakin sosiaali- tai terveyspalvelua tai sosiaalietuuksia. Ikä, muut sairaudet ja matala sosioekonominen asema kohottavat kokonaiskustannuksia erittäin merkittävästi.
Kokonaisvaltainen tarkastelu mahdollistaa palveluketjun kehittämisen
Hanke tarjoaa mahdollisuuden kehittää mielenterveyspotilaan koko palveluketjua tietoon perustuen. ”Esimerkiksi me erikoissairaanhoidossa näemme nyt aiempaa paremmin perusterveyden ja sosiaalihuollon linkittymisen kokonaisuuteen sekä pitkän tähtäimen riskilopputulemat sairauspäivien ja eläköitymisen muodossa”, sanoo HUSin Psykiatrian kehittämispäällikkö Petri Näätänen.
Tulosten perusteella on tunnistettu useita kehittämiskohteita sekä hoitoon, hoitopolkuihin että organisointiin liittyen. ”Tulemme kehittämään indikaattoreita sekä ennuste- ja toimintamalleja, joiden avulla pystymme minimoimaan riskejä ja edistämään suotuisia kehityskulkuja”, kertoo Näätänen.
Tutkimus myös vahvistaa näkemystä, että yhteistyötä on tiiviistettävä hyvinvointialueiden kanssa masennuspotilaiden hoidossa, jotta erikoissairaanhoidon resurssit voidaan kohdentaa niille, jotka hyötyvät kyseisistä palveluista. Myös palveluiden yhteensovittamista asiakastasolla tulee lisätä.
Masennuksen hoitopolkututkimus on osa ”Sote-palvelut läpinäkyviksi” hankekokonaisuutta. Ensimmäiset tulokset julkaistiin 21-22.10.2024 kansainvälisessä International Consortium for Health Outcomes Measurement -konferenssissa (ICHOM) Amsterdamissa.
HUSin ja useiden kumppanien ”Sotepalvelut läpinäkyviksi” tutkimus- ja kehittämishankekokonaisuuden tavoitteena on luoda ohjeet ja työkalut, joilla voi helposti yhdistää, analysoida ja visualisoida sosiaali- ja terveyspalvelujen kansallisia ja alueellisia rekisteritietoja kehittämis- ja tutkimustyön pohjaksi. Ensimmäisenä on tarkasteltu mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteutunutta käyttöä, saatuja hoitotuloksia sekä kustannuksia. Tarkoituksena on luoda tietomalleja ja prosesseja, joita hyödyntämällä on mahdollista tehdä vastaavanlaisia analyysejä myös muista potilasryhmistä. Hanke edistää palvelujärjestelmän kehittämistä toiminnan vaikuttavuuteen perustuen. Pohjaksi on luotu ainutlaatuinen tietokanta, jossa on yhdistetty seitsemän vuoden ajalta noin 630 000 Uudenmaan potilaan tietoja terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, THL:n, Kelan ja Tilastokeskuksen rekistereistä.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Petri NäätänenkehittämispäällikköHUSin Psykiatria
Masennuksen hoitopolkututkimus
Jesper EkelundtoimialajohtajaHUSin Psykiatria
Masennuksen hoitopolkututkimus
Grigori Joffe HUStutkija, professoriHUS
Sotepalvelut läpinäkyviksi -tutkimus- ja kehittämishankekokonaisuus
Paulus TorkkiapulaisprofessoriHelsingin yliopisto
Sotepalvelut läpinäkyviksi -tutkimus- ja kehittämishankekokonaisuus:
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme