Hyvinvointialuejohtajan talousarvioesitys: VAKEn talousarvio ensimmäistä kertaa ylijäämäinen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) talousarvio on kahden huomattavan alijäämäisen vuoden jälkeen ensimmäistä kertaa ylijäämäinen. VAKE julkisti talousarvioesityksen vuodelle 2025 sekä taloussuunnitelman vuosille 2025–2027 tiistaina 22. lokakuuta 2024.
![Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousarvion kansilehti vuosille 2025-2027. Suunnitelma sisältää sinisiä ja violetteja neliöitä, jotka muodostavat sydänkuvion.](/data/images/public/69819818/70605820/1b89b4cd-217e-439c-a4a5-8ca6e6b897f1-w_720.png)
Talousarvio 2025 on VAKEn ensimmäinen ylijäämäinen talousarvio. Lisääntyvällä rahoituksella joudutaan kuitenkin kattamaan sekä kasvavan väestön palvelut että aiempien vuosien alijäämää. Näin ollen toimintaan käytettävissä oleva rahoitus on vuodelle 2025 niukka.
Menojen kasvu on vain noin 1,3 %. Erikoissairaanhoidon menot kasvavat 4,4 % ja oman palvelutuotannon kustannukset kasvavat 1,7 %. Samaan aikaan ostopalveluista leikataan 3,6 %.
”Talousarvion vaatimukset edellyttävät alueeltamme täydellistä onnistumista. Palvelujen tuottavuutta on kasvatettava uudistusohjelman tavoitteen mukaisesti kahdella prosentilla”, hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö kertoo.
Valtion niukentunut rahoitus suhteessa kasvavaan palvelutarpeeseen asettaa alueen toiminnalle merkittäviä haasteita. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana taloutta on rasittanut vuosittainen 100 miljoonan euron vaje, jonka taustalla on kunnista siirtyneen rahoituksen puutteet ja inflaation vaikutukset.
Haasteista huolimatta VAKE on vakiinnuttanut asemansa Vantaan ja Keravan alueen luotettavana sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestäjänä. Useimpien palveluiden laatu ja saatavuus ovat parantuneet strategian mukaisesti.
VAKE on käyttänyt rahoituslain § 11 mukaista oikeuttaan hakea valtiolta lisärahoitusta, mutta valtio ei sitä myöntänyt. VAKE jatkaa joka tapauksessa määrätietoisesti uudistusohjelmansa toteuttamista, jolla tähdätään palvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen.
Vuoropuhelu valtion kanssa erityisen tärkeää
Vuoden 2024 lopulla valtio ilmoitti käynnistävänsä erityisohjauksen kuuden vaikeimmassa taloustilanteessa olevan hyvinvointialueen kanssa, joihin VAKE lukeutuu. VAKEn itsehallinnollinen asema tarjoaa silti mahdollisuuden edelleen kehittää palveluja asukaslähtöisesti.
”Itsehallinnollinen asema, ja sen myötä valta ja vastuu päättää omista asioista, on enemmän mahdollisuus kuin riski tilanteessa, jossa valtion ohjaus tiukentuu. Pystymme käymään laajaa ja kansalaislähtöistä keskustelua palvelujen kehittämisestä, painopisteistä ja priorisoinneista”, Aronkytö muistuttaa.
Jatkuva vuoropuhelu valtion kanssa on Aronkydön mukaan välttämätöntä, jotta alueen erityispiirteet ja tarpeet tulevat huomioiduiksi.
”Alijäämien kattaminen vuonna 2026 lain edellyttämällä tavalla on lähes mahdotonta ilman, että vaarannetaan asukkaiden palveluita. Asia tullaan käymään läpi huolellisesti ja hyvässä yhteishengessä valtion ja hyvinvointialueen välisissä neuvotteluissa. Kertyneiden alijäämän kattamisen kanssa painii suurin osa hyvinvointialueista – emme vain me”, Aronkytö toteaa.
Tuloksien saavuttamiseen tarvitaan koko henkilöstöä
VAKEn henkilöstö työskentelee haastavan taloustilanteen ja loppuvuodelle 2024 asetetun säästöohjelman keskellä. Pääluottamusmies Nina Uskola kertoo, että työn tavoite on pysynyt samana.
”Uudistusohjelman myötä henkilöstö on yhteistoiminnassa työnantajan kanssa sitoutunut kehittämään vaikuttavaa työtä tulevaisuutta ajatellen. Olemme edelleen matkalla kohti Suomen parasta hyvinvointialuetta. Lähi- ja linjajohtajien tuki on tässä tilanteessa arvokasta pääomaa kaikille. VAKE on oikeudenmukainen, vastuullinen ja rohkea arvoissaan. Tämä näkyy henkilöstön sitkeydessä tehdä vaikuttavan tehokasta työtä”, kertoo Uskola.
Voit tutustua talousarvioon 2025 sekä taloussuunnitelmaan 2025–2027 VAKEn verkkosivuilla.
Yhteyshenkilöt
Timo AronkytöHyvinvointialuejohtaja
Puh:0503121678Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
VAKEn johtamisrakenteen uudistaminen jatkuu aluehallituksen linjauksilla21.1.2025 15:13:44 EET | Tiedote
Selvitys: lähtötilanne VAKEn johtamisessa on hyvä, mutta kehittämiskohteitakin löytyy
Befolkningsskydd i Mellersta Nylands räddningsverks område21.1.2025 07:53:56 EET | Pressmeddelande
Befolkningsskyddet bygger på tre grundpelare: självständig beredskap, skydd och evakueringar. Inom Mellersta Nylands räddningsverks verksamhetsområde finns cirka 4800 skyddsrum. Det är bra för varje medborgare att veta var deras närmaste skyddsrum finns i händelse av en nödsituation.
Väestönsuojelu Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella21.1.2025 07:53:56 EET | Tiedote
Väestönsuojelussa on kolme peruspilaria: omatoiminen varautuminen, suojautuminen ja evakuoinnit. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimialueella sijaitsee noin 4800 väestönsuojaa. Jokaisen kansalaisen on hyvä tietää hätätilanteiden varalta, missä mahdollinen oma väestönsuoja sijaitsee.
Barnfamiljerna i Vanda och Kervo är nöjda med rådgivningstjänsterna20.1.2025 08:45:57 EET | Pressmeddelande
I Institutet för välfärd och hälsas FinLapset-enkät upplevde merparten av respondenterna i Vanda och Kervo att de får professionell service i rådgivningarna. Utmaningarna i familjelivet är ofta koncentrerade på familjer med en förälder.
Vantaan ja Keravan lapsiperheet tyytyväisiä neuvolapalveluihin20.1.2025 08:45:57 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinLapset-kyselyssä valtaosa vastaajista Vantaalla ja Keravalla koki saavansa neuvoloista asiantuntevaa palvelua. Perhe-elämän haasteet kasaantuvat usein yhden aikuisen perheisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme