Puheenjohtajat: Lautakunnat ovat mahdollistaneet laajemmat hartiat hyvinvointialueen päätöksentekoon
Lautakuntien tarkemmat tehtävät ovat muotoutuneet ensimmäisten vuosien aikana.

Päättäjät ovat kokeneet Kanta-Hämeen hyvinvointialueen lautakuntien ja valiokuntien työn merkittäväksi päätöksenteon valmistelulle. Puheenjohtajien mukaan lautakuntien ja valiokunnan toiminta on muotoutunut ensimmäisten vuosien aikana tärkeäksi kokonaisuuden raamittajaksi ja myös päätöksenteon sparraajaksi.
Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueella on oltava aluevaltuusto, aluehallitus, tarkastuslautakunta sekä vaalilautakunta, joiden lisäksi voi olla lautakuntia ja jaostoja. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on alusta alkaen toiminut kolme 13-jäsenistä lautakuntaa: turvallisuuslautakunta, elämänkaarilautakunta sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta. Lisäksi Oma Hämeellä on yksilöasioiden jaosto ja määräaikainen 16-jäseninen integraatiovaliokunta.
– Lautakunnan rooli syventyy koko ajan, kun olemme päässeet siirtymävaiheesta perehtymään lautakunnan päätöksenalaisiin asioihin ja suunnitelmiin paremmin. Itse näen, että lautakunnat ovat paljon laajempialaisia kuin kuntien toimivallan aikana, joten sikäli lautakunnilta menee myös enemmän aikaa perehtyä tehtäviin ja sisältöihin, arvioi turvallisuuslautakunnan puheenjohtaja Heini Ristavaara (kesk.).
Elämänkaarilautakunnan puheenjohtaja Riku Bitter (kok.) kuvailee toiminnan käynnistyneen hitaasti, mutta tällä hetkellä lautakunnassa etsitään toimintatapoja ja kehityskohteita, ja päätehtävänä on varmistaa palveluiden saatavuus.
Lautakunnat antavat arvokasta tietoa toimialasta
Lautakuntien rooli on määritelty hyvinvointialueen hallintosäännössä. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan tehtävänä on käsitellä, päättää ja linjata terveydenhuollon toimialan asioista. Elämänkaarilautakunta puolestaan käsittelee ikäihmisten palveluiden sekä perhe-, vammais- ja sosiaalipalveluiden asioita. Lautakunnat käsittelevät myös valtuustoaloitteita.
– Hallintosäännön mukaisten tehtävien lisäksi tuomme poliittista näkökulmaa valmisteltaviin asioihin. Lautakunta saa paljon arvokasta tietoa toimialasta kokouksissa, ja tämän tiedon eteenpäin vieminen on tärkeää. On myös tärkeää nostaa esille epäkohtia ja esittää kysymyksiä, ja lautakunnassa saa asiantuntijoilta näihin vastauksia. Lisäksi lautakunnalla, kuten kaikilla päättäjillä, on rooli osaltaan viestiä tehtävistä päätöksistä, sanoo terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Piia Olkinuora (sd.).
Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Sari Raution (kok.) mukaan lautakunnan rooli on hieman muista poikkeava: sen tarkoituksena on olla apuna seuraamassa ja arvioimassa strategisten päätösten toimeenpanoa.
– Lautakunta tekee suunnitelmallista arviointityötä, jonka perustaa valtuuston linjauksiin ja omaan tarkastussuunnitelmaansa. Työkenttä on laaja ja tarkastuskäynnit ovat alkuvaiheessa pääasiassa olleet vuoropuhelua toimialojen johdon kanssa, Rautio sanoo.
Integraatiovaliokunnan rooli on puolestaan muotoutunut erilaisen kehittämistyön ympärille, jota valiokunta omalla työllään tukee ja ohjaa. Valiokunnan toiminta on määräaikainen. Aluehallitus on puoltanut toiminnalle jatkoa vuoden 2024 lopusta valtuustokauden loppuun, kevääseen 2025, mutta valtuusto ei ole vielä käsitellyt asiaa. Valiokunnan tärkein tehtävä on integraation eli toimintojen yhdistämisen varmistaminen hyvinvointialueen sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisessä ja esimerkiksi digipalveluiden kehityksessä.
– Valiokunta pystyy pysähtymään kehittämistyössä eri tavalla kuin muut toimielimet. Nyt kun valiokunta on päässyt työssä vauhtiin, tulemme varmaan tekemään myös esityksiä muille toimielimille esim. palveluintegraation vahvistamiseksi. Olemme myös siis eräänlainen päätöksenteon sparraaja. Näen, että lautakunnat ja valiokunta mahdollistavat myös päätöksentekoon laajemmat hartiat ja näin päättäjillä on mahdollisuus paneutua tarkemmin tiettyihin vastuualueisiin, kuvailee integraatiovaliokunnan puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.).
– Näen myös erittäin tärkeänä sen, että valiokunnan jäsenet informoivat omia valtuustoryhmiä kaikesta siitä hienosta kehittämistyöstä, jota alueella tapahtuu. Esimerkiksi digipalveluiden kehitys on ollut vauhdikasta. Tällaisia mahdollisuuksia kuntapohjaisessa mallissa ei olisi saatu näin nopeasti tälle tasolle, hän lisää.
Lautakuntien puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien tulee olla valtuutettuja ja jäsenistä vähintään neljän tulee olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja.
Tutustu tarkemmin lautakuntiin: Lautakunnat - Oma Häme
Avainsanat
Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
KHO antoi ratkaisunsa hyvinvointialueen työntekijän vaalikelpoisuudesta3.4.2025 16:27:38 EEST | Tiedote
Ennakkopäätöksen mukaan Erja Hirviniemi (vas.) voi toimia aluehallituksen varajäsenenä.
Oma Hämeen lautakunnat ovat päättäneet vuoden 2025 järjestöavustuksista2.4.2025 14:57:37 EEST | Tiedote
Sopimukset on tarkoitus solmia ja avustukset maksaa huhtikuun aikana.
Sijaishuollon kilpailutus käynnistyy markkinavuoropuhelulla2.4.2025 11:48:44 EEST | Tiedote
Oma Häme on mukana kolmen hyvinvointialueen yhteisessä hankinnassa.
Lakimuutos koskien ajokorttien lääkärinlausuntoja 1.4.2025 alkaen2.4.2025 09:16:35 EEST | Tiedote
Jatkossa lausunnot hankitaan yksityisiltä terveyspalveluiden tarjoajilta.
Oma Hämeen verkkosivujen hakutoiminto on uudistunut2.4.2025 09:09:32 EEST | Tiedote
Samalla yhteystietojen löytymistä verkkosivuilla parannetaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme