Messukeskus

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja on Vuoden kotimainen keittokirja 2024

Jaa

Ruokatoimittajat ry:n valitsema Vuoden kotimainen keittokirja aloittaa juurileivonnan uuden nousun. Satu Koiviston helppoutta korostava leipomisfilosofia auttaa uudet hapanjuurileipurit alkuun ja herättää lepotilassa olevat hapanjuuret uudelleen toimintaan. 

Kirjan kansi: "Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja" Satu Koivistolta. Kansikuvassa leipää ja leivonnaisia pöydällä.
Satu Koiviston kirjoittama Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (readme.fi) on Vuoden kotimainen keittokirja 2024.

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja on ruokatoimittaja Satu Koiviston kädenojennus kaikille, jotka rakastavat juurileipää ja haluaisivat ottaa sen salat haltuun. Koivisto oikoo hieman perinteisiä menetelmiä ja näyttää kädestä pitäen, miten juurileipä onnistuu helposti kotona. Kokemus ja osaaminen paistavat kirjasta, jonka ohjeet ovat vakuuttavia ja selkeitä.

Ruokatoimittajat ry:n Vuoden kotimainen keittokirja -raadin ennakkosuosikki piti pintansa läpi kisan. Kirjan punainen lanka kantaa alusta loppuun ja nimi ja sisältö vastaavat hyvin toisiaan.

"Hyvin kirjoitetut reseptit sekä selkeät vaihekuvat houkuttelevat kokeilemaan. On helppo lähteä leipomaan, kun koko ideologia on yksissä kansissa ja etenee selkeästi. Asenne on yksinkertaisempi ja rennompi kuin aiemmissa hapanjuurileivontaa koskevissa kirjoissa. Vaikka asiaa on paljon, teksti etenee rennolla otteella ja sujuvasti", raati arvioi.

Inspiroiva teos sai ruokatoimittajat elvyttämään uinuvat hapanjuurensa ja onnistumaan kaikessa, mitä he testasivat. Ciabatta- tai lesesämpylät on kirjailijan oma suositus aloittelevalle hapanjuurileipurille.

"Tämän kirjan lukemisen jälkeen olen saanut pidettyä juureni elossa ja innostuin uudelleen hapanjuurileivonnasta", totesi useampi raatilainen.

Havainnollisten työvaihekuvausten ja kuvallisten ohjeiden lisäksi raati kiittää teoksen tiedollista antia. Tiesitkö, että leivontarippeet kuuluvat biojätteeseen, eivät viemäriin? Hapanjuuri tai taikinajämät toimivat putkissa sementin lailla ja saavat ne tehokkaasti tukkoon. Satu Koivisto opastaa muun muassa näin: "Taikinaiset kädet kannattaa puhdistaa ennen pesemistä dippaamalla ne jauhoihin ja hieromalla niitä yhteen. Näin leipomossakin tehtiin. Kuivat taikinaroippeet on helppo pyyhkäistä pöydältä biojätteeseen.”

Kunniamaininnat kahdelle keittokirjalle

 Aiemmin Suomen ruokahistorian yksien kansien väliin koonnut tutkija Ritva Kylli paneutuu uudessa teoksessaan reissuruokaan. ”Ruokaa reissussa - Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin” vie herkulliselle historialliselle retkelle läpi suomalaisen ruokamatkailun menneitten vuosikymmenten.

Anni Pyykkö ja Eveliina Netti viestivät Ruokasankarit-kirjassaan Vennin ja Lylyn avulla lapsia innostaen, miten jokainen voi olla aktiivinen osallistuja. Nerokas kirja nykyaikaiseen lasten ruokakasvatukseen tarjoaa myös aikuisille virkistävää kertausta ja uutta tietoa. Ruokasankarit on hyvä yhdistelmä satumaista kerrontaa, tietokirjamaisuutta ja aiheeseen sopiva reseptejä. Vaikka puhutaan vakavasta aiheesta, ruokahävikistä, kirja pursuaa ruokailoa ja herättää keskustelemaan. Ruokasankarit on osuva nimi teokselle!

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinto ja kunniamaininnat luovutettiin Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden kotimainen keittokirja
Satu Koivisto: Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (readme.fi, 2024)

Kunniamaininnat
Anni Pyykkö ja Eveliina Netti: Venni ja Lyly – Ruokasankarit (Lasten Keskus, 2024)
Ritva Kylli: Ruokaa reissussa (Gaudeamus, 2024)


Lisätietoja Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnosta: 
Ruokatoimittajat ry, Vuoden kotimainen keittokirja -raadin puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka, p. 050 548 9999, mariaana.nelimarkka@gmail.com

Lisätietoja Viini & Ruoka -tapahtumasta:
Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com  

Avainsanat

Kuvat

Toimittaja ja kirjailija Satu Koivisto seisoo keittiössä hymyillen, pöydällä kukkakimppu ja pieni kulho.
Satu Koiviston helppoutta korostava leipomisfilosofia auttaa uudet hapanjuurileipurit alkuun ja herättää lepotilassa olevat hapanjuuret uudelleen toimintaan.
Lataa
Kuvassa ruokakirjoittaja Satu Koivisto keittiössä.
Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto on kirjoittanut palkitun Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Cyber Security Nordic 2025 – two days of insight, innovation, and collaboration29.9.2025 08:00:00 EEST | Press release

Cyber Security Nordic returns to Helsinki Expo and Convention Centre on 4–5 November 2025, bringing together leading experts, decision-makers, and innovators worldwide to address the most pressing challenges in cybersecurity. The event offers a comprehensive program spanning strategic discussions, technical deep dives, and future-focused initiatives, reflecting the rapidly evolving cyber landscape. The exhibition space is sold out.

Helsingin Kirjamessut kutsuu koko perheen viihtymään - suursuosittu hahmoparaati järjestetään nyt kahdesti25.9.2025 12:38:10 EEST | Tiedote

Helsingin Kirjamessujen lastenalue kutsuu perheet mukaan satumaiseen juhlaan. Tänä vuonna lastenalueen teemana on Helsingin Kirjamessujen 25-vuotisjuhlan kunniaksi juhlat: luvassa on tarinoita, tunnetaitoja, tubettajia, askartelua ja paljon muuta – sekä lapsille että aikuisille suunnattua ohjelmaa lastenkirjallisuuden äärellä. Suosittu hahmoparaati järjestetään kahdesti. Helsingin Kirjamessut on koko perheen yhteinen tapahtuma 23.- 26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa.

Messukeskus ja Cadentia tuovat tekoälyn tapahtumakävijöiden avuksi25.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin Messukeskus pilotoi teknologiayritys Cadentian teknologialla toteutettua tekoälyavusteista messuopasta, joka auttaa kävijöitä ennen tapahtumaa ja sen aikana. Opas vastaa kysymyksiin ohjelmasta, näytteilleasettajista ja Messukeskuksen palveluista sekä auttaa suunnittelemaan käynnin yksilöllisesti – edelläkävijöiden joukossa Suomessa. Syyskuussa käynnistyvää pilotointia laajennetaan vaiheittain Messukeskuksen tapahtumissa.

Viini & Ruoka 2025 – herkullisia elämyksiä, tastingejä, kisoja ja ajankohtaisia ruokakirjoja23.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Viini & Ruoka -tapahtumassa pääsee inspiroitumaan ruoan ja juoman maailmasta. Tapahtumassa esiintyvät rakastetut kirjailijat, kokit ja vaikuttajat, jotka esittelevät uusia ruokakirjojaan, jakavat tarinoita reseptien takaa ja maistattavat yleisölle parhaita paloja. Suositut tastingit ja kisat ovat osa tapahtuman vuosittaista ohjelmaa. Viini & Ruoka -messut järjestetään 23.–26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye