Fingrid Oyj

Energia-alan toimijat vaikuttavat aktiivisuudellaan sähköjärjestelmän tasapainotukseen ja kustannuksiin

Jaa

Aktiivinen osallistuminen sähkömarkkinoille on energia-alan toimijoiden ja markkinoiden etu. Huolehtimalla omien sähkötaseiden tasapainotuksesta ja osallistumalla aktiivisesti sähkön reservimarkkinoille alan toimijat osaltaan varmistavat sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotusta. Samalla ne varmistavat sähköjärjestelmän kustannustehokasta ja laadukasta toimintaa eri tilanteissa.  Tällä hetkellä reservien tarve on kasvanut niin voimakkaasti, että järjestelmän kustannustehokkuus on koetuksella.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen tulee olla koko ajan tasapainossa.  Meneillään oleva energiamurros - sähkön kulutuksen kasvu, sääriippuvan tuotannon kasvu, tuotantolaitosten kasvaneet yksikkökoot sekä säätävän kapasiteetin poistuminen - tekee tasapainotuksesta entistä vaativampaa ja vaikeuttaa ennustamista. Samalla sähköjärjestelmän viime hetken säätötarpeet kasvavat.

Sähköjärjestelmän tasapainotus on yksi Fingridin tehtävistä. Se on samalla kaikkien sähkömarkkinatoimijoiden tehtävä. Markkinatoimijat huolehtivat omien sähkötaseidensa tasapainotuksesta eli sähkön tuotannon, hankinnan, kulutuksen ja myynnin välisen tasapainon ylläpitämisestä esimerkiksi aktiivisella osallistumisella päivänsisäisille markkinoille. Toimijoilla tulee olla kykyä reagoida markkinoilla ja järjestelmässä tapahtuviin muutoksiin kaikkina vuorokauden aikoina.  Mitä paremmin tässä työssä onnistutaan, sitä vähemmän viime hetken vaativaa tasapainottamistyötä jää kantaverkkoyhtiön tehtäväksi. Sitä pienemmiksi tasapainotuksen kustannukset tulevat markkinatoimijalle.

Reservien tarve kasvaa edelleen

Tasapainotushaasteen ratkaisemiseksi Fingrid on kannustanut sähkömarkkinatoimijoita osallistumaan aktiivisesti sähkön reservimarkkinoille. Sähköjärjestelmän reservit toimivat säätöresursseina, joiden avulla Fingrid ylläpitää sähköjärjestelmän taajuutta ja sähkön laatua. Reserviksi sopii joustokykyinen sähkön kulutus ja sähkön tuotanto sekä sähkövarastot. Reservien avulla sähköjärjestelmä selviää äkillisistä voimalaitosten vikaantumisista ja verkkohäiriöistä, ja lisäksi niitä tarvitaan siirtojen hallinnan haasteisiin erilaisissa sähkönsiirron muutostilanteissa. Varman sähkön takaamisen kannalta reservien merkitys on siis olennainen.

Moni energia-alan toimija onkin jo liittynyt mukaan reservimarkkinoille, mutta lisää osallistujia tarvitaan edelleen, sillä ulkomaisten säätöresurssien saatavuus heikkenee reservien tarpeen kasvaessa myös naapurimaissamme. Osallistuminen reservimarkkinoille on myös merkittävä ansaintakeino sähkömarkkinatoimijoille ja vastuullista liiketoimintaa.

Sähkömarkkinatoimijoiden oman toiminnan kehittämisellä ja aktiivisella osallistumisella reservimarkkinoille on vaikutusta reservien hankintakustannuksiin. Toimijat edistävät siten markkinoiden tehokkuutta, sillä Fingrid hinnoittelee palvelunsa kustannusvastaavasti.

”Aktiivisesti toimivat sähkömarkkinat ovat sähköjärjestelmän, energia-alan, yksittäisen markkinoilla toimivan yrityksen ja koko yhteiskunnan etu. Kilpailu tehostaa markkinoiden toimintaa. Samalla se hillitsee sähköjärjestelmän ylläpidon vaatimia ja lopulta sähkön käyttäjille kohdistuvia kustannuksia. Säästä riippuvan tuotannon määrän kasvaessa markkinaosapuolien oman taseen hallinta on entistä tärkeämpää”, johtaja Antti Keskinen Fingridistä sanoo.

Lisätiedot:

Antti Keskinen, johtaja, markkinat, Fingrid Oyj, puh. 040 683 1870
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Päivänsisäinen kaupankäynti siirtyy varttiin tammi- ja maaliskuussa 20255.12.2024 12:50:32 EET | Tiedote

Päivänsisäinen kaupankäynti siirtyy varttiin Suomen ja Viron välisellä Estlink-yhteydellä 22.1.2025 alkaen. Suomen ja Pohjois-Ruotsin AC-yhteydellä sekä Suomen ja Etelä-Ruotsin FennoSkan-yhteydellä muutos astuu voimaan 18.3.2025 alkaen. Tällöin kaikilla pohjoismaisilla päivänsisäistä kauppaa käyvillä rajoilla siirrytään käyttämään 15 minuutin markkina-aikayksikköjä.

Fingrid laski liikkeeseen 500 miljoonan euron vihreän joukkovelkakirjalainan27.11.2024 18:20:19 EET | Tiedote

Fingrid Oyj on laskenut liikkeeseen 500 miljoonan euron maturiteetiltaan 5 vuoden vihreän joukkovelkakirjalainan yhtiön 1,5 miljardin euron EMTN-ohjelman (Euro Medium Term Note) puitteissa. Joukkovelkakirjalaina listataan Euronext Dublinin pörssiin. ”Suomen sähköjärjestelmä on yksi Euroopan puhtaimmista. Tämä, yhdessä varman ja kohtuuhintaisen sähkön kanssa, mahdollistaa puhtaan sähkön kulutuksen ja tuotannon kasvun. Joukkovelkakirjalainamme saavutti suurta kiinnostusta sijoittajien keskuudessa, mikä tukee investointeja kantaverkkoon. Arvostan suuresti velkasijoittajien tukea vihreän siirtymän toteuttamisessa Suomessa”, sanoo talousjohtaja Jukka Metsälä. Joukkovelkakirjalainan pääehdot ovat seuraavat: - kiinteäkorkoinen joukkovelkakirjalaina, jonka nimellisarvo on 500 miljoonaa euroa - 2,750 prosentin kuponkikorko, joka maksetaan vuosittain - joukkovelkakirjalainan eräpäivä on 4.12.2029. Joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskusta saatavat nettovarat käytetään Fingridin vihreän rahoitus

Fingrid ottaa käyttöön siirtojenhallintasopimuksen sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi22.11.2024 11:16:31 EET | Tiedote

Sähköverkon siirtohuippujen tasaamiseksi tarvitaan uusia keinoja. Yhtenä uutena keinona Fingrid on ottanut käyttöön siirtojehallintasopimuksen, jossa sovitaan sähkön tuotannon tai kulutuksen joustosta tarvittaessa kantaverkon siirtojen hallinnan tarpeisiin. Sopimuskumppaniksi sopii toimija, jolla on vähintään 10 megawatin suuruinen sähkön tuotannon tai kulutuksen säätökyky. Tavoitteena on solmia ensimmäiset sopimukset tämän vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye