Keskuskauppakamari: maastapoistumislaki Suomen taloudelle vahingollinen - huomisen hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole ilman ihmisiä
Hallituksen esitys niin kutsutusta kolmen kuukauden säännöstä on ristiriidassa työperäisen maahanmuuton tavoitteiden kanssa ja antaa täysin väärän signaalin Suomessa asuville osaajille. Se ei ole omiaan lisäämään osaajien kokemusta siitä, että he olisivat tänne tervetulleita. Väestön vanhetessa ja syntyvyyden supistuessa tähän ei kerta kaikkiaan olisi varaa. Suomen tulisi käyttää kaikki mahdollisuudet luodakseen etulyöntiasemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa muihin maihin nähden toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Tänään eduskunnassa käydään lähetekeskustelu hallituksen uudistuksesta, joka koskee kansainvälisten osaajien maastapoistumissääntöä. Keskuskauppakamari on aiemmin esittänyt, että 3-6 kuukauden suoja-ajan sijaan pitäisi ottaa käyttöön 6-12 kuukauden työnhakuaika, jolle henkilö itse ilmoittautuu.
"Kolmen kuukauden työnhaku on liian lyhyt aika uuden työn löytämiseen. Useat työnhakuprosessit venyvät huomattavasti pidemmiksi, ja kolmen kuukauden esitys luo epävarmuutta osaajille, joita Suomi kipeästi tarvitsee”, Pulkkinen sanoo.
Tilastokeskuksen juuri julkaisema uusi väestöennuste piirtää selvän kuvan siitä, että Suomen väkiluku romahtaisi 20 vuodessa ilman maahanmuuttoa. Samaan aikaan Suomi velkaantuu 12 miljoonan euron vuosivauhtia eikä tähän ole luvassa muutosta, jos ei työväestön määrää saada kasvatettua. Kauppakamarien syksyllä 2024 tekemästä osaajakyselystä selviää, että 59 prosenttia yrityksistä kokee osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä.
”Ei tarvitse olla ihan ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että isosti ajetaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta päin puuta, jos ei satsata osaajien houkutteluun ja maahanmuuttoon. Ilman kansainvälisiä osaajia jää startup-yritykset perustamatta ja vanhukset hoitamatta.” Pulkkinen sanoo.
Kiitosta hallituksen esitys saa Pulkkiselta siitä, että siinä on esityksen vaikutuksia arvioitu varsin kattavasti. Esityksen mukaan ”Kolmen kuukauden sääntö saattaa vaikuttaa työntekijöiden lisäksi heidän perheisiinsä luomalla epävarmuutta Suomeen jäämisestä ja heikentää perheenjäsenten halua sopeutua ja kotoutua.”. Lisäksi Suomen houkuttelevuudesta kansainvälisille osaajille todetaan esityksessä, että ” Muutokset saattavat vaikuttaa Suomen houkuttelevuuteen kansainvälisten osaajien keskuudessa. Tiukemmat ehdot voivat estää korkeasti koulutettuja työntekijöitä hakeutumasta Suomeen, mikä voi heikentää maan kilpailukykyä globaaleilla osaajamarkkinoilla. ”
Näiden hyvin tunnistettujen haitallisten vaikutusten minimoimiseksi Keskuskauppakamari pitää välttämättömänä, että eduskuntakäsittelyssä puolueet rukkaisivat esitystä vielä toimivammaksi.
”Jos työnhakijalla on esimerkiksi soveltuvuusarviointi käynnissä tai startup yritys perusteilla, olisi epätarkoituksenmukaista käskeä osaajaa palaamaan kesken prosessin lähtömaahansa. Myöskään poistumista esimerkiksi kesken lapsen kouluvuoden ei tulisi edellyttää.” Pulkkinen sanoo.
Keskuskauppakamarin mielestä olisi kuitenkin parempi poistaa hallituksen esityksestä maastapoistumissääntö kokonaan, ja ottaa työnhakuaika uudelleen valmisteluun vuoropuhelussa asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa.
”Nyt kannattaisi laittaa ideologiat taka-alalle ja katsoa isänmaan etua.” Pulkkinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Suvi PulkkinenJohtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto
Puh:050 404 1810suvi.pulkkinen@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Joululahja työntekijälle voi aiheuttaa yllätysveron11.12.2024 06:57:00 EET | Tiedote
Työntekijälle annettujen lahjojen verokohtelu herättää kysymyksiä erityisesti joulun alla, vaikka verotuskäytäntö on melko yksiselitteinen. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että rahana tai siihen verrattavana suorituksena annettua lahjaa pidetään aina veronalaisena palkkatulona. Sen sijaan esineet, pääsyliput tai palvelut voivat olla verovapaita lahjoja.
Suomeen 22 uutta hyväksyttyä tavarantarkastajaa9.12.2024 14:32:29 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin vuosittain järjestämässä hyväksyttyjen tavarantarkastajien (HTT) kokeessa saatiin uusia HTT-tarkastajia kymmenelle kauppakamarialueelle: Helsingin seudulle, Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kuopion alueelle, Länsi-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon, Ouluun, Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Turkuun.
Kauppakamarikysely: Vientiyritysten odotukset ensi vuodelle parantuneet selkeästi - maailmantalouden tilanne kuitenkin huolestuttaa9.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Vientiyritysten odotukset tulevasta vuodesta ovat merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kauppakamarien vientiyrityksille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 60 prosenttia odottaa viennin kasvavan vuonna 2025 joko jonkin verran tai merkittävästi. Vuosi sitten kasvua seuraavalta vuodelta odotti vain 43 prosenttia vientiyrityksistä. Viennin laskua odottaa nyt 11 prosenttia, kun vuosi sitten laskua odotti 20,5 prosenttia vastanneista yrityksistä.
Keskuskauppakamari: Kiinalaiset ultrapikamuotia myyvät verkkokaupat vääristävät kilpailua joulumarkkinoilla – EU:lta tarvitaan tiukempaa kuria5.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
“Kiinalaiset verkkokaupat, jotka myyvät ultrapikamuotia ja muita halpatuotteita on laitettava kuriin”, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.
Keskuskauppakamari: Suomessa tarvitaan kasvua tukeva veroreformi – työn verotusta kevennettävä reilusti ja yhteisöverokanta laskettava 18 prosenttiin4.12.2024 06:50:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari ehdottaa veroreformissaan työn verotuksen yleistä keventämistä yhdellä prosenttiyksiköllä sekä marginaaliverokantojen reilua alentamista. Lisäksi Keskuskauppakamarin mukaan Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi yhteisöverokanta tulisi alentaa 18 prosenttiin. Yrittämisen ja omistamisen edellytyksiä voidaan parantaa osinkoverotusta kehittämällä ja perintövero poistamalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme