Åbo Lasarettsmuseum fyller 50 år den 30 oktober
Åbo Lasarettsmuseum är ett sjukhusmuseum vid Åbo universitetscentralsjukhus, som ägs av Egentliga Finlands välfärdsområde. Det lilla museet ligger bredvid centralsjukhuset och fokuserar på medicinens och sjukvårdens historia och särskilt på ÅUCS. Museet grundades den 30 oktober 1974. Museets uppgift är att bevara och dokumentera historien om Finlands äldsta sjukhus och att bevara dess föremål.
ÅUCS har sina rötter i år 1756, då kung Adolf Fredrik av Sverige grundade ett lasarett i Åbo. Det lilla lasarettet med nio patienter inledde sin verksamhet sommaren 1759. Sedan dess har sjukhuset kontinuerligt verkat under olika namn och på olika platser. De första patienterna togs in i sjukhusbyggnaderna på Kinakvarnbacken den 1 september 1881. De äldsta sjukhusbyggnaderna på kullen är fortfarande i bruk.
Välkommen till ett jubileumsseminarium
Åbo Lasarettsmuseum firar sitt jubileum med ett eftermiddagsseminarium för Varha-anställda och samarbetspartners. Representanter för media är välkomna till evenemanget som äger rum i Osmo Järvi-salen, Medisiina C, Kinakvarngatan 10, onsdagen den 30 oktober kl. 16–18.
Presentationerna kommer att handla om Åbo länssjukhus, ÅUCS och museets historia samt historiens betydelse för medicinsk utbildning. För mer information, vänligen kontakta museiskötaren.
Från förhistoriska fynd till ett sjukhusmuseum
På sjukhuset finns en stor mängd utrustning från olika tidsepoker. Med tiden har dessa föremål förvarats av både museala och praktiska skäl. Förr i tiden återanvändes intakta instrument som redan var i bruk på sjukhusen efter sterilisering. Sådana gamla föremål började hittas i olika delar av sjukhuset i samband med renoveringen av sjukhuslokalerna på 1950- och 1960-talen.
När de gamla föremålen började samlas i olika delar av sjukhuset började Maija Jansén, undervisningssköterska, Aira Arvela, översköterska, Kirsti Lundstedt, registrator, och Aino Kakko, centralförrådsman, arbeta för att inrätta ett sjukhusmuseum. Den 30 oktober 1974 beslutade förbundsregeringen att tillsätta en museikommitté och att påbörja arbetet med museet. Våren 1975 ställdes två rum i länssjukhusets gamla portvaktsbostad till förfogande för det nya sjukhusmuseet. Rummen fylldes snabbt med museiföremål och en liten utställning visades samma år. Mellan 1976 och 1980 utökades museets samlingar och mindre utställningar och presentationer hölls då och då.
Portvaktens hus blev museum
Våren 1981 blev Portvaktens hus ett fullvärdigt museum. I september färdigställdes en minnesutställning för att fira 100-årsjubileet av Kinakvarnsbackens sjukhusverksamhet. Vid det tillfället valdes olika perspektiv för vart och ett av de fyra rummen i museiutställningen. Denna uppdelning kan fortfarande ses i museet i läkarens mottagningsrum, patientrummet och båsrummet. Genom medieexponering blev museet känt för sjukhuspersonalen och stadens invånare. Museet började förvärva värdefulla minnessaker och donationer av föremål, vars ackumulering fortsätter att vara grunden för museets verksamhet. Sedan 1985 har museet varit öppet regelbundet en gång i månaden, och det var då namnet Åbo Lasarettsmuseum etablerades.
Utställningar och rundvandringar
Samlingarna på Åbo Lasarettsmuseum omfattar idag cirka 5 000 föremål samt fotografier, böcker och arkivmaterial. Verksamheten sträcker sig även utanför museibyggnaden, till exempel i form av utställningar. Samarbete sker med avdelningar och kliniker. Historiska vandringar på Kinakvarnbacken har anordnats sedan år 2013. Museisamlingarna från bland annat sjukhusen ÅUCS Loimaa och ÅUCS Vakka-Suomi ingår i Lasarettsmuseet. Även här bevaras gamla föremål tack vare personalens initiativ.
Under sina första verksamhetsår, från 1981 och framåt, besöktes Åbo Lasarettmuseum av cirka 300 besökare per år. Idag tar museet emot cirka 1000 besökare per år. Museet har öppet regelbundet en gång i månaden och många besökare kommer i grupper på särskilt bestämda tider. Bland besökarna på sjukhusmuseet finns anställda vid Varha och ÅUCS samt grupper av elever från läkar- och socialhögskolor samt gymnasier. Museet är också öppet på Åbodagen och Egentliga Finlands museidag. Förutom huvudutställningen har museet också ett tematiskt utställningsrum, som för närvarande presenterar sjuksköterskeutbildningens historia.
Förutom en deltidsanställd museiskötare ansvarar en museiarbetsgrupp (fram till 2023 sjukvårdsdistriktets museikommitté) för driften av Lasarettsmuseet. Museets arbetsgrupp består huvudsakligen av representanter från de olika sjukhusen i ÅUCS. Den äldsta museiintendenten, Maija Jansén, var undersköterska på kirurgiska kliniken 1974–2002. Sedan 2012 har museet skötts i samarbete med Åbo stads museitjänster. Museets samlingar och museibyggnaden ägs av Egentliga Finlands välfärdsområde.
Öppet varje månad och på årsdagar
Åbo Lasarettsmuseum är öppet för allmänheten den första vardagen i varje månad, dvs. den 4 november kl. 14–18 och den 2 december kl. 14–18. Museet är också öppet på Lasarettsmuseets årsdag den 30 oktober kl. 12–14 och på årsdagen av Åbo lasaretts grundande den 17 december 1756 tisdagen den 17 december kl. 14–18. Museet, som ligger på adressen Kinakvarngatan 4–8 (byggnad 13), är avgiftsfritt. Det finns trappor vid ingången.
Nyckelord
Kontakter
Eva Pomell-JokinenMuseiskötareTurun Lasarettimuseo
Tel:050 571 4030lasarettimuseo@varha.fiUlla Ahlmén-LaihoOrdförande i arbetsgruppen för ÅUCS museumVarsinais-Suomen hyvinvointialue
ulla.ahlmen-laiho@varha.fiHeikki AhoTidigare ordförande för museikommissionen och arbetsgruppen för ÅUCS museum
heikki.aho@pp.inet.fiLänkar
Egentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Välfärdsområdesfullmäktige 4.12.2024: Målet är att vända riktningen på ekonomin4.12.2024 21:32:46 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände budgeten, investeringsplanen och de strategiska projekten för 2025.
Varhan aluevaltuusto 4.12.2024: Tavoitteena kääntää talouden suunta4.12.2024 21:32:46 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) valtuusto hyväksi talousarvion, investointiohjelman ja strategiset hankkeet vuodelle 2025.
Leverantören av trygghetstjänster i Varha byts ut i en del av regionens kommuner29.11.2024 14:44:39 EET | Pressmeddelande
AddSecure Smart Care Oy har valts till serviceproducent för trygghetstjänsterna och trygghetshjälparbesöken i Egentliga Finlands välfärdsområde. Avtalet träder i kraft 1.12.2024.
Varhan turvapalveluiden toimittaja vaihtuu osassa alueen kunnista29.11.2024 14:44:39 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen turvapalveluiden ja turva-auttajakäyntien palveluntuottajaksi on valittu AddSecure Smart Care Oy. Sopimus astuu voimaan 1.12.2024 alkaen.
Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktige sammanträder onsdag den 4 december 2024 kl. 18 i auditoriet i konferenshotellet Linnasmäki29.11.2024 13:03:58 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesfullmäktige ansvarar för ekonomin och verksamheten och utöver den högsta beslutanderätten i välfärdfärdsområdet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum