Päästöt pienenevät, kun teollisuus sähköistyy Suomessa
Päästöt pienenevät, kun Suomen teollisuus sähköistyy. Yritykset vaihtavat sähköliittymiään isompaan sitä mukaa, kun ne luopuvat polttamisesta energialähteenä. Jakeluyhtiö Carunan datassa tämä näkyy suurempina sähköliittyminä.
Puhdas siirtymä ei ole enää tulevaisuutta vaan nykypäivää. Moni yritys laittaa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa painoarvoa energiatehokkuudelle. Polttaminen energialähteenä alkaa olemaan monessa paikassa historiaa.
Suurin osa teollisuudesta käyttää sähköä sen verran, että laitokset liitetään suoraan keskijännitteiseen jakeluverkkoon eli 20 kilovoltin jakeluverkkoon. Yleensä tämä on tarpeen, kun asiakkaan tehontarve ylittää 0,7 megavolttiampeeria.
Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Joni Kokkosen mukaan teollisuus ja yritykset sähköistyvät ennen näkemätöntä tahtia, mikä näkyy suurempina sähköliittyminä ja kasvaneena kysyntänä.
"Vuonna 2024 meiltä toimitettiin elokuuhun mennessä enemmän uusia keskijänniteliittymiä kuin koskaan aiemmin. Viiden vuoden aikana uusien keskijänniteliittymien toimitusmäärät ovat kasvaneet noin 40 prosenttia”, Kokkonen sanoo.
Sinkityslaitos Liedossa saavutti hiilineutraaliuden sähköistämällä toimintaa
Aurajoki Oy valmistaa teräsrakenteita ja tekee erilaisia pinnoitteita metalliteollisuuden tarpeisiin. Vastuullisuus ja hiilineutraalius on nostettu yrityksen strategiaan asti. Yritys otti tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2024 mennessä.
“Vastuullisuuden merkitys teollisessa toiminnassa tulee yhä tärkeämmäksi kilpailutekijäksi, ja tietenkin haluamme omalta osaltamme myös edesauttaa maailman kestävyysongelman ratkaisemista”, kertoo Ralf Sohlström, Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja.
Hiilineutraaliustavoitteeseen kuuluu fossiilivapaa sähkö ja lämpö sekä esimerkiksi sähkökäyttöiset trukit.
“Saavutimme hiilineutraaliuden vuoden alussa, ja olemme ylpeitä siitä, että olemme tietääksemme alamme ensimmäinen hiilineutraali yritys Suomessa”, Sohlström sanoo.
Yrityksen uusin kuumasinkityslaitos sijaitsee Liedossa, lähellä Turkua. Liedon sinkityslaitosta varten yritys tilasi Carunalta keskijännitteisen sähköliittymän, joka mahdollisti toiminnan sähköistämisen.
“Kaikki sinkityslaitoksemme perustuvat sähköllä lämpiävään sinkityspataan, jolloin prosessin hiilineutraalius on verrattain helppo saavuttaa. Uuden tekniikan ansiosta Liedon kuumasinkityslaitos käyttää arviolta 40 % vähemmän sähköä.”
Liedon tehtaan kuumasinkitysprosessissa syntyvä hukkalämpö otetaan talteen, ja siitä tuotetaan kaukolämpöä, jota syötetään Liedon kaupungin kaukolämpöverkkoon arviolta 2 300 MWh vuodessa.
”Uuden ja tuotantotehokkaan sinkityslaitoksen tuotantolaitteiston ja talotekniikan suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti energiatehokkuus ja toimintavarmuus. Sähköä pitää olla saatavissa häiriöttömästi vuoden jokaisena päivänä, jotta prosessit käyvät ja sinkki pysyy sulana. Esimerkiksi sinkkipadan syöttö on turvattu kahdella erillisellä muuntamolla”, kertoo Aurajoki Oy:n kehitysjohtaja Mikko Mäkinen.
“Tällaista ei ole tietääksemme toteutettu missään muualla Euroopassa, minkä takia väitämme Liedon kuumasinkityslaitoksen olevan Euroopan ympäristöystävällisin kuumasinkityslaitos”, Sohlström sanoo.
Samalla kun Suomi sähköistyy, on huolehdittava siitä, ettei jakeluverkoista tule pullonkaulaa vihreälle siirtymälle.
“Sähköverkko ei meinaa pysyä sähköistymisessä perässä. Meidän olisi investoitava sähköverkon kapasiteetin kasvattamiseen. Valitettavasti sääntelyn kiristyminen on kuitenkin heikentänyt Carunan investointiedellytyksiä ja emme pysty toteuttamaan kaikkia ennakoivia verkonkehitysinvestointeja haluamassamme mittakaavassa”, Kokkonen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 739 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme