Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Korvattavista potilasvahingoista valtaosa on hoitovahinkoja, jotka toisin toimimalla olisi voitu välttää. Vahinkotilanteen taustalla on usein organisaation toimintatapoihin liittyviä puutteita, jotka korjaamalla myös virheiden mahdollisuus vähenee. Terveydenhuollon resurssien riittävyys, perehdytyksen ja ohjeistuksen kehittäminen sekä viestinnän sujuvoittaminen ovat sairaanhoitajille tehdyn kyselyn perusteella keskeisiä kehityskohteita laadukkaan hoidon takaamiseksi.
Potilasturvallisuutta eniten vaarantavat tekijät sairaanhoitajien mielestä ovat kiireinen työtahti ja riittämättömät resurssit. Tämän nosti esiin yli 80 % kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista. Lisäksi lähes kaksi kolmasosaa sairaanhoitajista koki, että potilasturvallisuus kärsii riittämättömän perehdytyksen tai puutteellisten ohjeiden vuoksi.
-Valitettavasti terveydenhuollossa on resurssivajetta, ja lisäksi monessa yksikössä joudutaan turvautumaan jatkuvasti sijaisiin, joita ei välttämättä ehditä riittävästi perehdyttää. On tärkeää, että potilasturvallisuutta uhkaavat vaaran paikat tunnistetaan yksiköissä, ja niihin myös puututaan, Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi painottaa.
Sairaanhoitajat nostivat esiin myös työyhteisön tiedonkulun ja vastuunjaon ongelmat potilasturvallisuuspuutteiden taustalla. Yli kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että terveydenhuollon ammattilaisten välillä esiintyvät viestinnän haasteet vaarantavat potilasturvallisuutta hoitoyksikössä. Neljäsosa vastaajista koki, että potilasturvallisuus voi vaarantua myös työn huonon organisoinnin ja epäselvän vastuunjaon vuoksi.
Puutteet osaamisessa mainitsi reilu viidennes kyselyyn vastanneista. Sen sijaan työvälineisiin liittyvät ongelmat sekä potilaan ja hoitohenkilökunnan väliset kielivaikeudet eivät sairaanhoitajien mukaan aiheuta merkittäviä puutteita potilasturvallisuudelle.
-Potilasturvallisuuden parantaminen vaatii resursseja, tahtotilaa ja oikeanlaista turvallisuuskulttuuria. Yksilöiden syyttämisen sijaan tulisi kehittää rakenteita ja toimintamalleja, joilla ehkäistään vahinkojen syntymistä tulevaisuudessa, Tolvi muistuttaa.
Potilasvakuutuskeskus toteutti kyselyn sairaanhoitajille Sairaanhoitajapäivillä 2.-3.10.2024. Kyselyyn vastasi yli 700 työssäkäyvää sairaanhoitajaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Puutteellinen kirjaaminen vaarantaa potilasturvallisuuden – yli puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä27.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote
Terveystieteen tohtori Tuula Saarikosken tuore väitöstutkimus nostaa esiin merkittäviä puutteita potilasasiakirjojen kirjaamiskäytännöissä. Puutteet kirjauksissa voivat heikentää myös potilasturvallisuutta. Tutkimus paljastaa, että Potilasvakuutuskeskuksen käsittelemistä haittatapahtumista yli puolet olisi voitu ennaltaehkäistä oikeilla toimilla ja systemaattisemmalla kirjaamisella.
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme