Suomen Akatemia

Suomen tieteen taso säilynyt kansainvälisessä vertailussa ennallaan

Jaa

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on korkeampi kuin Suomen tieteen keskimäärin. Tutkimushenkilöstö on entistä kansainvälisempää: ulkomaalaistaustainen henkilöstö tekee merkittävän osan Suomen yliopistojen tutkimustyöstä. Yritykset ovat keskeisin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittaja Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian uudesta Tieteen tila -aineistosta.

Suomi on noussut 20 vuoden aikana tieteellisessä vaikuttavuudessa top 10 -indeksillä mitattuna maailman keskitason yläpuolelle ja pysynyt siellä, Suomen Akatemian Tieteen tila -aineisto kertoo. Tarkastelujaksolla 2018–2021 Suomen top10 -indeksi oli 1,09. Keskeiset verrokkimaat, kuten Ruotsi, Tanska, Sveitsi ja Alankomaat, ovat kuitenkin edelleen julkaisutoiminnan tieteellisessä vaikuttavuudessa Suomea edellä.

Top 10 -indeksi tarkastelee eniten viitattuun 10 prosenttiin kuuluvien julkaisujen suhteellista osuutta. Maailman keskitaso kullakin tieteenalalla on 1.

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus korkeaa

Aineiston mukaan Akatemian rahoittamien hankkeiden tieteellisten julkaisujen viittausvaikuttavuus on korkeampaa kuin Suomessa, EU15-maissa tai OECD-maissa. Nelivuotisella tarkastelukaudella 2017–2020 Akatemian rahoittamien tutkijoiden julkaisujen top 10 -indeksi oli 1,16.

Akatemia rahoittaa valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisen suunnitelman mukaisesti korkealaatuista, uutta tietoa tuottavaa, pitkäjänteistä ja kilpailullisesti vertaisarvioitua tutkimusta. Rahoituksen tavoitteena on tukea tuottavuuskasvua vahvistamalla T&K-osaamista ja T&K-osaajien määrää.

Noin neljännes yliopistojen tutkimusrahoituksesta tuli Akatemialta vuonna 2022. Valtion tutkimuslaitosten tutkimusrahoituksesta Akatemian rahoitus kattaa noin 10 prosenttia.

Tutkimustyön kansainvälistyminen jatkuu

Tieteen tila -aineisto tuo esille, että Suomen yliopistojen kansainvälistyminen jatkuu. Ulkomaalainen henkilöstö teki noin 40 prosenttia kaikesta väitöskirjatutkijoiden ja tutkijatohtoreiden työstä sekä noin 15 prosenttia senioritason akateemisen henkilöstön työstä vuonna 2023.

Tilastot myös osoittavat, että kansainvälisten yhteisjulkaisujen tieteellinen vaikuttavuus on Suomessa selvästi korkeampaa kuin julkaisuiden, joissa ei ole kansainvälistä yhteistyötä. Tarkastelukaudella 2018–2021 kansainvälisten yhteisjulkaisujen top 10 -indeksi oli 1,44, kun se esimerkiksi kansallisilla yhteisjulkaisuilla oli 0,82. Kahdenvälisessä tieteellisessä julkaisuyhteistyössä Yhdysvallat on Suomen yleisin kumppani.

Yrityksillä merkittävä rooli Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen kasvussa

Yritykset ovat keskeisin t&k-toiminnan rahoittaja Suomessa, ja noin kaksi kolmasosaa tutkimus- ja kehittämistoiminnasta tehdään yrityksissä. Yritysten t&k-menot ovat kasvaneet vuodesta 2016 lähtien, taittuen kuitenkin hiukan vuonna 2022.

Tohtoreiden osuus kaikesta tehdystä tutkimustyöstä on noussut kaikilla sektoreilla 2000-luvulla, selvimmin yrityksissä viimeisen 10 vuoden aikana. Tilastojen perusteella yritykset ovat yliopistojen jälkeen suurin tohtoreiden työllistäjä. Työssä olevista tohtoreista 27 prosenttia työskenteli yrityksissä vuonna 2020.

Yritysten tutkimustyöstä tohtoreiden osuus oli kuitenkin vain kahdeksan prosenttia vuonna 2022, ja korkeakouluissa tohtoreiden osuus tehdystä tutkimustyöstä on laskenut 2010-luvun lopulla.

Tutustu Tieteen tila 2024  -katsaukseen:

Suomen Akatemian Tieteen tila -työ tuottaa materiaalia, joka tukee korkeakoulujen ja valtion tutkimuslaitosten kehitystyötä ja vahvistaa tiedepolitiikan toimijoiden käytössä olevaa tietopohjaa. Tieteen tilassa julkaistaan säännöllisesti tilastollisia ja bibliometrisiä tarkasteluja tutkimuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä sekä julkaisutoiminnasta. Lisäksi julkaistaan temaattisia analyysejä. Tilastoissa Suomea tarkastellaan keskeisiin verrokkimaihin nähden.

Lue myös

Lisätietoja

  • johtava tiedeasiantuntija Otto Auranen, Suomen Akatemia, puh. 029 533 5141


Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote

Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.

Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote

Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.

Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote

Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye