Större intresse för tidsbunden inlåning i september än för ett år sedan
De finländska hushållen ingick i september 2024 fler avtal om tidsbunden inlåning än för ett år sedan. Hushållen ingick nya tidsbundna inlåningsavtal för 1,4 miljarder euro, dvs. 0,2 miljarder euro mer än i september 2023. Den ökade inlåningen syns också i den tidsbundna inlåningsstocken (14,9 miljarder euro), vars årsökning i september var 64,5 %. Tillväxttakten mattades emellertid av jämfört med föregående månad.

Merparten av hushållens tidsbundna inlåning är inlåning med en löptid på högst ett år. I september 2024 var den månadsvisa andelen nya avtal om tidsbunden inlåning med en löptid på högst ett år den största i statistikhistorien, 95 % av alla nya avtal om tidsbunden inlåning. Av den tidsbundna inlåningen utgör 65 % inlåning med en löptid på högst ett år och 35 % inlåning med en löptid på över ett år.
Räntan på de finländska hushållens nya tidsbundna inlåningsavtal har sjunkit på tre månader. I september 2024 var den genomsnittliga räntan på ny tidsbunden inlåning 3,29 % då den vid den senaste toppen i juni var 3,56 %. Räntan på tidsbunden inlåning med längre löptid har sjunkit i och med nedgången i marknadsräntorna och är nu lägre än räntan för tidsbunden inlåning med kortare löptid. I september var räntan på tidsbundna inlåningsavtal med en löptid på högst ett år 3,30 % och för inlåningsavtal med en löptid på över ett år 3,23 %. Också genomsnittsräntan på tidsbunden inlåning sjönk något i september och var 3,19 %.
Hushållens intresse för tidsbunden inlåning är i allmänhet större när den ränta som betalas på inlåningsavtalen är högre. De senaste räntetopparna har emellertid inte höjt andelen tidsbunden inlåning till samma nivåer som förr. Det största antalet avtal per månad i statistikhistorien noterades i oktober 2008, när hushållen[1] ingick nya avtal om tidsbunden inlåning för 6,5 miljarder euro med en ränta på 5,04 %. Den statistikförda tidsbundna inlåningsstocken var likaså då som störst, 73 % större än i september 2024 dvs. 25,7 miljarder euro. Vid sidan av den tidsbundna inlåningen har emellertid olika inlåningsformer med uppsägningstid blivit vanligare. Deras andel utgjorde i september 29,0 miljarder euro och genomsnittsräntan var 2,36 %.
Utlåning
De finländska hushållen lyfte i september 2024 nya bostadslån för 1,1 miljarder euro, lika mycket som vid motsvarande tid ett år tidigare. Av de nya utbetalda bostadslånen stod investeringsbostadslånen för 110 miljoner euro. Genomsnittsräntan på nya bostadslån sjönk från augusti och var i september 3,71 %. Det utestående beloppet av bostadslån uppgick vid slutet av september 2024 till 105,8 miljarder euro och årsökningen var −0,8 %. Investeringsbostadslånens andel av de utestående bostadslånen var 8,7 miljarder euro. Av utlåningen till de finländska hushållen bestod 17,9 miljarder euro av konsumtionskrediter och 17,6 miljarder euro av övriga lån vid utgången av september.
De finländska företagen lyfte i september nya lån[2] för 2,3 miljarder euro, och av dem utgjorde bostadsbolagslånen 410 miljoner euro. Genomsnittsräntan på nya företagslån sjönk från augusti och var 4,83 %. Det utestående beloppet av lån som beviljats finländska företag uppgick vid slutet av september till 108,1 miljarder euro, varav andelen lån till bostadsbolag utgjorde 44,9 miljarder euro.
Inlåning
Inlåningen från hushållen i Finland uppgick totalt till 110,7 miljarder euro vid slutet av september 2024 och genomsnittsräntan var 1,33 %. I beloppet ingick inlåning över natten för 66,8 miljarder euro.
Närmare upplysningar lämnas av
Olli Tuomikoski, telefon 09 183 2925, e-post: olli.tuomikoski(at)bof.fi,
Markus Aaltonen, telefon 09 183 2395 , e-post: markus.aaltonen(at)bof.fi.
Nästa månadspublicering 29.11.2024 kl. 10.
Statistiksiffror och grafik som utgör underlag för meddelandet kan läsas på https://www.suomenpankki.fi/sv/statistik/.
[1] I de nya inlåningsavtalen 2008 ingår också hushållens icke-vinstsyftande organisationer, vars tidsbundna inlåning emellertid varit rätt liten i förhållande till den tidsbundna inlåningen från hushåll.
[2] Exkl. konto- och kortkrediter.
Länkar
Finlands Bank
Finlands Bank är Finlands monetära myndighet och nationella centralbank. Banken är samtidigt en del av Eurosystemet, som svarar för euroländernas penningpolitik och övriga centralbanksuppgifter och administrerar världens näststörsta valuta, euron.
Följ Suomen Pankki
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Pankki
Den internationella kraftpolitiken medför ökade risker för den finansiella stabiliteten21.5.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Det finländska finansiella systemets omvärld har försämrats betydligt i år. Rysslands anfallskrig utgör alltjämt ett hot mot säkerheten i Europa. Till det spända läget bidrar nu också händelser i väst, då den amerikanska administrationen under president Trump har fått förtroendet för det internationella samarbetet att vackla.
Kansainvälinen voimapolitiikka kasvattaa riskejä rahoitusvakaudelle21.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on heikentynyt merkittävästi tänä vuonna. Venäjän hyökkäyssota uhkaa edelleen Euroopan turvallisuutta. Jännitteitä tulee nyt myös lännestä, kun presidentti Trumpin hallinto horjuttaa luottamusta kansainväliseen yhteistyöhön.
Risks to financial stability are growing due to global power politics21.5.2025 11:00:00 EEST | Press release
The environment in which Finland’s financial system operates has weakened significantly this year. Russia’s war in Ukraine is still a threat to Europe’s security, and there are now also tensions from a westerly direction, as the Trump administration in the United States is undermining confidence in international cooperation.
MUISTUTUS: Kutsu medialle Suomen Pankin tiedotustilaisuuteen 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta19.5.2025 11:45:58 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
Kutsu medialle: Suomen Pankin tiedotustilaisuus 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta15.5.2025 14:11:56 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum