Helsinkiläiskouluihin tutkimus selvittämään yhteisopettajuuden vaikutusta lukutaitoon
Kuluvan lukuvuoden aikana Helsingin kouluissa tutkitaan, voidaanko yhteisopettajuudella vaikuttaa lasten lukutaidon kehitykseen. Kokeilussa 2. luokan oppilaat saavat neljälle äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen viikkotunnille myös toisen opettajan luokkaan.

Syyskuussa 2024 käynnistyneeseen Lukutaidon interventiotutkimukseen osallistuu 34 Helsingin kaupungin koulua, jotka saavat tarveperusteista lisärahoitusta. Tarveperusteisen lisärahoituksen tarkoituksena on tasoittaa koulujen välisiä eroja Helsingissä.
Koulujen 2. luokista on valittu satunnaisesti tutkimukseen kokeiluluokat ja verrokkiluokat. Tutkimukseen osallistuu yhteensä noin 2000 oppilasta, josta puolet on kokeiluryhmässä.
Kokeiluluokat saavat neljälle äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen viikkotunnille oman luokanopettajan lisäksi toisen opettajan niin sanottuun samanaikaisopetukseen.
– Luokissa on sekä suomea äidinkielenään puhuvia lapsia että suomi toisena kielenä (S2) -oppilaita. Ylimääräinen opettaja on joko erityisopettaja tai S2-opettaja. Verrokkiluokissa oppiaineen opetus järjestetään luokanopettajan johdolla, jolloin erityisopetus ja S2-opetus toteutetaan omissa ryhmissä, kertoo professori Matti Sarvimäki Aalto-yliopistosta.
Tavoitteena lukutaidon paraneminen
Lukuvuoden 2024–2025 kestävä kokeilu selvittää, miten luokassa olevien opettajien määrän lisääminen vaikuttaa sanavaraston ja lukutaidon kehitykseen, matematiikan perustaitoihin sekä oppilaiden työskentelytaitoihin. Lisäksi tutkimus tarkastelee, mitä vaikutuksia yhteisopettajuudella on opettajien pedagogisiin käytänteisiin ja toimintakulttuurin mahdollisiin muutoksiin.
Aiemmista tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että oppimistulokset ovat parantuneet, kun luokassa on kaksi opettajaa yhden sijaan.
– Kokeilun tavoitteena on selvittää, paraneeko oppilaiden lukutaito ja vahvistuuko opettajien osaaminen yhteisopettajuuden avulla. Yhteisopettajuus mahdollistaa opetuksen yhteissuunnittelun ja yhteisopettamisen osana tavallista luokkaopetusta sekä yhdessä pohditun oppilaiden tuen tarpeen arvioinnin, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Marja-Kristiina Lerkkanen Jyväskylän yliopistosta.
Oppilaiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi
Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tutkimus tuo arvokasta tietoa tarveperusteisen rahoituksen mahdollisesta vaikuttavuudesta oppimistuloksiin.
– Saamme nyt tutkittua tietoa siitä, miten voimme kohdentaa resursseja ja tarveperusteista rahoitusta entistä vaikuttavammin oppimistulosten ja oppilaiden hyvinvoinnin parantamiseksi, sanoo Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo.
Interventiotutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa EDUCA-lippulaivaa vuosille 2024–2028. EDUCAn tavoitteena on tuottaa tutkimusperusteista tietoa koulutuksen kehittämiseen, ja se keskittyy erityisesti huolellisesti toteutettujen kokeilujen arviointiin.
Tutkimuksen toteuttavat Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Lukutaitointerventio on osa Helsingin kaupungin tarveperusteisen rahoituksen vaikuttavuuden arviointia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo KyllönenkehittämispalvelujohtajaHelsingin kaupunki
Puh:09 31086208marjo.kyllonen@hel.fiIira Hartikainenviestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijaEDUCA-lippulaiva, Jyväskylän yliopisto
Puh:050 5204652iira.j.hartikainen@jyu.fiKasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 18.3.202518.3.2025 19:09:58 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 18. maaliskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 18.3.202514.3.2025 09:55:48 EET | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 18. maaliskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa yhteenveto vuoden 2024 talousarvion toteutumisesta ja tilinpäätöksestä sekä toimialan vuoden 2024 toimintakertomus. Tilahankkeista esityslistalla on seuraavat tilat: päätös suomenkielisen päiväkodin perustamisesta Munkkiniemen peruspiiriin osoitteeseen Riihitie 9 lausunto Pitäjänmäkeen osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta lausunto Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Lapinlahdenkatu 10 lausunto Latokartanon peruskoulun lisätilan hankesuunnitelmasta osoitteessa Agronominkatu 22 lausunto Helsingin medialukion lisätilan hankesuunnitelmasta osoitteessa Moisiontie 3 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Haku iltapäivätoimintaan alkaa 17.3. – Kivaa tekemistä pienille oppilaille koulupäivän jälkeen13.3.2025 08:05:40 EET | Tiedote
Hakuaika koululaisten iltapäivätoimintaan ensi lukuvuodelle (2025–2026) on 17.3.–16.4.2025. Hakemukset tehdään ensisijaisesti Wilmassa, jonne tulevien ekaluokkaisten huoltajat tekevät itse tunnuksen. Kaikille hakuaikana hakeneille 1.–2.-luokkalaisille tarjotaan paikkaa.
Ansökan till eftermiddagsverksamheten för skolelever öppnar 17.3 – Roliga aktiviteter för små elever efter skoldagen13.3.2025 08:05:15 EET | Pressmeddelande
Ansökningstiden för eftermiddagsverksamheten nästa läsår (2025–2026) är den 17 mars till den 16 april 2025. Ansökningen görs i första hand på Wilma, där vårdnadshavarna till de blivande ettorna själva skapar ett användarnamn. Alla ettor och tvåor som har ansökt under ansökningstiden erbjuds en plats.
Helsingissä on nyt päiväkoti, jossa lapset kommunikoivat viittomakielellä ja suomeksi12.3.2025 14:41:29 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki vastasi kuulovammaisten perheiden toiveisiin ja keskitti viittomakielisen varhaiskasvatuksen Länsi-Helsingin Pitäjänmäkeen. Suomea puhuvien ja viittovien lasten uudesta yhteisryhmästä on saatu päiväkoti Tanelissa hyviä tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme