Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammatit työvoimapula-ammattien kärjessä Satakunnassa
Satakunnassa arvioidaan vuoden päästä olevan kohtalaista työvoiman ylitarjontaa, kun tarkastellaan kaikkia toimialoja kokonaisuutena. Ennustettu kohtaantotilanne kuitenkin vaihtelee suuresti toimialoittain. Pulaa työvoimasta on etenkin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammateissa.
Toimialojen ja niiden keskeisten ammattien tulevaisuuden näkymiä sekä työvoima- ja osaamistarpeita tarkastellaan työvoimabarometrissa kerran vuodessa. Satakunnassa toimialoittaisen tarkastelun kohteena oli tänä syksynä kolme toimialaryhmää: sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala, teknologiateollisuus ja -palvelut sekä rakennettu ympäristö.
Työvoimasta on seuraavan vuoden aikana edelleen ylitarjontaa
Kun talous ensi vuonna ennusteiden mukaan toipuu, työllisyys alkaa kasvaa. Satakunnassa avoimien työpaikkojen määrän arvioidaan olevan vuoden päästä kaikilla toimialoilla jonkin verran suurempi kuin tällä hetkellä. Työttömien määrän taas arvioidaan vähän pienenevän.
Työvoiman kysynnän ja tarjonnan arvioiden perusteella on laadittu kuvaus työvoiman kohtaantotilanteesta. Satakunnassa kaikilla toimialoilla yhteensä ennustetaan vuoden päästä olevan edelleen kohtalaista työvoiman ylitarjontaa.
Monissa yksittäisissä ammateissa on kuitenkin työvoimapulaa. Tätäkin useammin on kohtaanto-ongelmaa, eli tietylle ammatille olisi samanaikaisesti sekä kysyntää että tarjontaa, mutta nämä eivät syystä tai toisesta kohtaa. Satakunnassa suurinta pulaa työntekijöistä arvioidaan seuraavan vuoden aikana olevan erityisesti sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammateissa.
Satakunnassa eniten pulaa työntekijöistä on seuraavan vuoden aikana seuraavissa ammateissa:
- Lähihoitajat
- Sairaanhoitajat ym.
- Yleislääkärit
- Psykologit
- Sosiaalityön erikoisasiantuntijat
- Konetekniikan erityisasiantuntijat
- Koneenasettajat ja koneistajat
- Toimisto- ja laitossiivoojat ym.
- Lastentarhanopettajat
- Elintarviketeollisuuden prosessityöntekijät
Sote-alan ammateissa on pulaa työntekijöistä
Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala on yksi työllistävimmistä aloista Satakunnassa. Etenkin sote-alan työllisyys on myös viime vuosina kasvanut. Työttömyys sote-alalla on ollut vähäistä muihin aloihin nähden. Sen sijaan monissa alan ammateissa on jo pitkään kärsitty kroonisesta työvoimapulasta. Työvoiman saatavuutta vaikeuttaa se, että samoissa ammateissa on pulaa koulutetuista ja laillistetuista ammattiosaajista lähes kaikkialla Suomessa.
Lievän työvoimapulan ennustetaan jatkuvan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla myös seuraavan vuoden ajan. Avoimia työpaikkoja ennustetaan olevan enemmän kuin on alan työttömiä työnhakijoita. Sote-alalla on paljon eläkepoistumaa, minkä takia rekrytointitarve pysyy korkeana, vaikka alan työllisyys ei lähiaikoina kasvaisikaan.
Teknologioiden kehittyminen lisää työntekijöiden osaamistarpeita ja synnyttää uudenlaisia tehtävänkuvia. Alan osaamisessa korostuvat terveys- ja hyvinvointiteknologian käyttö, digitaaliset palvelut, etä- ja virtuaalipalveluiden hallintataidot sekä monikulttuurisessa työyhteisössä toimimistaidot.
Myös teknologiateollisuudessa on syytä pitää osaajista kiinni
Teknologiateollisuudessa viimeaikainen suhdannekehitys on Satakunnassa ollut suurelta osin alavireistä. Vaikka tilauskannat ovat olleet vaisuja, yritysten henkilöstön vähentäminen on ollut maltillista. Yritykset tunnustavat osaajapulan ja haluavat pitää osaajista kiinni.
Vuoden päästä teknologiateollisuudessa ja -palveluissa Satakunnassa ennakoidaan olevan kohtalaista työvoiman kohtaanto-ongelmaa, kun vielä nyt työvoimasta on ylitarjontaa. Osa toimialaryhmään kuuluvista ammateista nousee myös kaikkia toimialoja tarkasteltaessa eniten työvoimapulaa kärsivien ammattien listalle. Monissa muissakin ammateissa työvoiman saatavuudessa arvioidaan olevan vaikeuksia seuraavan vuoden aikana.
Yritysten digitalisaatiokyvykkyys on tärkeää, jotta saadaan hyödynnettyä uusia järjestelmiä. Tekoäly tulee uusien sovellusten kautta käyttöön. Kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän ymmärtäminen sekä ympäristöosaaminen tulevat kasvattamaan merkitystään. Alan osaajilta vaaditaan robotiikan käyttötaitoja ja hyödyntämistä sekä automaatio-osaamista.
Rakentamisen alalla työvoimasta on edelleen ylitarjontaa
Rakentamisessa on jo pitkään vallinnut hiipuva suhdannekuva. Rakentamisen toipumisen arvioidaan lähivuosina jäävän hitaaksi ja tuotantomäärän kauas totutusta. Työllisyyden lasku jatkuu vielä pitkälle vuoteen 2025. Yhdyskuntateknisissä palveluissa ja jätehuolloissa sekä kiinteistöalalla suhdannetilanne on vaikuttanut rakentamista vähemmän työllisyyteen.
Rakennetun ympäristön toimialaryhmään kuuluvissa ammateissa työvoiman kysynnän kasvua ei ole näkyvissä vielä vuoden tähtäimellä. Työttömyyden arvioidaan edelleen hieman kasvavan. Vuoden päästä rakennetun ympäristön ammateissa ennakoidaan Satakunnassa olevan vakavaa työvoiman ylitarjontaa. Alan työttömiä ennustetaan olevan selvästi enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Silti yksittäisten ammattien, kuten siivoojien tai ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajien, kohdalla voi olla vaikeuksia työvoiman saatavuudessa.
Vuoden 2025 alussa voimaan tuleva rakentamislaki asetuksineen ja uudet energiatehokkuusvaatimukset lisäävät pätevyysvaatimuksia rakentamiseen. Myös kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän ymmärtäminen sekä ympäristöosaaminen tulevat kasvattamaan merkitystään. Alalta on poistunut osaamista irtisanomisten vuoksi. Riskinä on, että esimerkiksi työnjohdon ja suunnittelun osaajat siirtyvät teknologiateollisuuden aloille, jos töitä ei rakentamisen alalla ole tarjolla.
Työvoimabarometria voivat hyödyntää kansalaiset, työnantajat, oppilaitokset ja päättäjät
Työvoimabarometri kokoaa sekä toimiala- että ammattikohtaista tietoa lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeista. Työvoimabarometrin keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista.
Kaikki alat kattavassa alueellisessa ennakointitilaisuudessa luodaan kuva alueen yleisistä kehitysnäkymistä. Toimialakohtaisissa tilaisuuksissa taas syvennytään kunkin toimialan ja sen keskeisten ammattien työvoima- ja osaamistarpeisiin.
Työvoimabarometrin tietoja hyödynnetään alueellisen työvoimapolitiikan ja -palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä ELY-keskuksissa ja tulevilla työllisyysalueilla. Tiedot ovat tärkeitä myös oppilaitoksille ja työnantajille sekä tietenkin myös omaa urapolkuaan suunnitteleville.
Työvoimabarometrin löydät osoitteesta: www.tyovoimabarometri.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu Ahvenjärvityömarkkina-asiantuntijaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 114hannu.ahvenjarvi@ely-keskus.fiMaija Saariyksikön päällikköSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 116maija.saari@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa 12 prosentilla vuoden takaisesta26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa, ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Uusi videosarja esittelee kansainvälisiä rekrytointeja Satakunnassa25.11.2024 10:08:50 EET | Tiedote
Videosarjassa kansainväliset osaajat jakavat kokemuksiaan Satakunnassa asumisesta ja työskentelystä. Kansainvälisiä osaajia palkanneet työnantajat puolestaan kertovat onnistuneista rekrytoinneista ja lisäarvosta, jota ovat saaneet. Videoiden tavoitteena on luoda positiivinen mielikuva Satakunnasta ja houkutella lisää osaajia alueelle.
Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa lähes 11 prosentilla vuoden takaisesta22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Kuituhampun kasvatus on noussut ennätyslukemiin8.10.2024 12:39:39 EEST | Tiedote
Yhä useammalla maatilalla viljellään kuituhamppua, ja suosio näkyy myös Satakunnassa. ELY-keskuksen tarkastajat keräävät viljelyksiltä näytteitä varmistaakseen, että hamppulajikkeilla ei ole huumaavaa vaikutusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme