Hyvinvointialueet ovat käynnistäneet sote-palvelujen uudistamisen, mutta tarvitsevat taloutensa tasapainottamiseen enemmän aikaa
Hyvinvointialueet ovat onnistuneet kuluneen vuoden aikana turvaamaan pääosin asukkaidensa tarvetta vastaavat lakisääteiset palvelut huolimatta käynnissä olevista toimintaa ja taloutta tasapainottavista muutosohjelmista, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioinnit sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.
Hyvinvointialueet ovat onnistuneet parantamaan perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä digitaalisin palveluin ja laajentamalla moniammatillisten tiimien käyttöä.
”Erityisen ilahduttavaa on mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantuminen, kun erilaisia matalan kynnyksen palveluja on kehitetty ja vaikuttaviksi osoittautuneita toimintamalleja on nivottu osaksi arjen työtä”, painottaa THL:n palvelujärjestelmäjohtaja Anu Niemi.
Hyvinvointialueet ovat suunnanneet resurssejaan aiempaa vahvemmin perusterveydenhuoltoon sote-uudistuksen hengen mukaisesti. Tämä näkyy siinä, että erikoissairaanhoidon reaaliset nettokäyttökustannukset kasvoivat vuosina 2019–2023 koko maassa huomattavasti maltillisemmin (4 %) kuin perusterveydenhuollon avohoidon kustannukset (16 %). Peruspalveluja on silti edelleen syytä vahvistaa selkiyttämällä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjakoja ja jatkamalla niiden toiminnallista yhteensovittamista.
Hyvinvointialueet ovat vahvistaneet henkilöstönsä pito- ja vetovoimatekijöitä. Pula ammattihenkilöstöstä on kuitenkin edelleen monin paikoin vaikea, mikä on vaikeuttanut esimerkiksi lastensuojelupalvelujen järjestämistä. Useat alueet ovat joutuneet turvautumaan kalliisiin ostopalveluihin ja vuokratyövoimaan järjestääkseen lakisääteiset palvelut. Vaikeudet henkilöstön saatavuudessa ovat kireän taloustilanteen ohella toinen tekijä, joka on vauhdittanut ’kivijalkapalvelujen’ keskittämistä ja digitaalisten ja liikkuvien palvelujen kehittämistä.
Ikääntyneiden palvelut tulisi turvata palvelurakenteita kevennettäessä
Nopeasti ikääntyvän väestön kasvava palvelutarve, pula työntekijöistä ja kireä talous ovat vauhdittaneet myös ikääntyneiden palvelujen uudistamista ja palvelurakenteen keventämistä. Painopiste on siirtymässä yhä enemmän kotiin ja arjen ympäristöön vietäviin palveluihin.
THL:n ennakollisten laskelmien mukaan palvelutarpeeseen suhteutetut ikääntyneiden palvelujen kustannukset olivat vuonna 2023 erityisen matalia aiemmin kuntayhtymäpohjaisesti toimineilla alueilla, joissa on ehditty kehittää ja yhtenäistää palveluja jo ennen hyvinvointialueita.
”Muutostahti on hyvinvointialueilla nyt nopea ja huolena on mahdollinen aliresursointi, eli hoidetaanko osaa ikääntyneistä jo liian kevyissä palveluissa ja jääkö osa kokonaan ilman tarvitsemiaan palveluja”, pohtii THL:n johtava asiantuntija Nina Knape.
Uudistukset vaikuttavat kustannusten kehitykseen viiveellä
Hyvinvointialueiden muutosohjelmista huolimatta on talouden tasapainottaminen vuoden 2026 loppuun mennessä realistista vain harvalla alueella. Tilinpäätösennusteiden perusteella on hyvinvointialueiden vuoden 2024 yhteenlaskettu alijäämä kasvamassa yli 1,4 miljardiin euroon. Tämä kasvattaisi vuoden 2023 alusta kertyneen alijäämän 2,7 miljardiin euroon.
Talouden sopeuttamisaikataulu on THL:n erityisasiantuntija Jutta Niemisen mukaan liian tiukka valtaosalle alueita ottaen huomioon muutosohjelmien toimeenpanon nykytilan sekä palvelujen sisällöllisen ja rakenteellisen uudistamisen vaatimat valmistelu-, päätöksenteko- ja toimeenpanoajat.
THL arvioi vuosittain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä valtakunnallisesti ja hyvinvointialueittain. THL julkaisee valtakunnallisen asiantuntija-arvion ja hyvinvointialuekohtaiset arviot samaan aikaan. Valtakunnallinen asiantuntija-arvio pohjautuu hyvinvointialuekohtaisten asiantuntija-arvioiden sekä muiden ajankohtaisten alueellisten ja valtakunnallisten selvitysten ja tutkimusten havaintoihin.
Valtakunnallinen ja alueelliset arviointiraportit thl.fi-sivustolla: Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen arviointi.
Lisätietoja:
Nina Knape
johtava asiantuntija, THL
puh. 029 524 7683
Anu Niemi
palvelujärjestelmäjohtaja, THL
puh. 029 524 7296
Jutta Nieminen
erityisasiantuntija (kustannukset, rahoitus, muutosohjelmat), THL
puh. 029 524 7157
sähköpostit: etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta
Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund27.3.2025 01:00:00 EET | Pressmeddelande
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
Lasten rokotuskattavuus on Suomessa korkea, mutta tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen kattavuudessa laskua27.3.2025 01:00:00 EET | Tiedote
Kuusivuotiaille annettavien tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteiden (MPR) toisten annosten kattavuudessa on laskua, mikä lisää tuhkarokkoepidemian riskiä. Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin aiempaa suurempi.
Perusterveydenhuolto tarjoaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhä useammalle nuorelle – terapiatakuulaki tulee voimaan toukokuussa26.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2023 aikana 7–22-vuotiailla raportoitiin noin 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä julkisessa terveydenhuollossa. Käyntejä oli noin 175 000 nuorella.
THL viikolla 13/202520.3.2025 16:02:31 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 20.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 26.3. Tilasto: Lasten ja nuorten mielenterveysperusteinen tutkimus ja hoito 2023. Sisältää tiedot mielenterveysperusteisista tutkimus- ja hoitokäynneistä lapsilla ja nuorilla terveydenhuollossa. Lisäksi tilastossa on hyödynnetty THL:n lastensuojelurekisterin tietoja. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 to 27.3. THL julkaisee uutta tietoa lasten rokotuskattavuuksista Suomessa. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verk
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme