Hyvinvointialueet ovat käynnistäneet sote-palvelujen uudistamisen, mutta tarvitsevat taloutensa tasapainottamiseen enemmän aikaa
Hyvinvointialueet ovat onnistuneet kuluneen vuoden aikana turvaamaan pääosin asukkaidensa tarvetta vastaavat lakisääteiset palvelut huolimatta käynnissä olevista toimintaa ja taloutta tasapainottavista muutosohjelmista, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioinnit sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.
Hyvinvointialueet ovat onnistuneet parantamaan perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä digitaalisin palveluin ja laajentamalla moniammatillisten tiimien käyttöä.
”Erityisen ilahduttavaa on mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantuminen, kun erilaisia matalan kynnyksen palveluja on kehitetty ja vaikuttaviksi osoittautuneita toimintamalleja on nivottu osaksi arjen työtä”, painottaa THL:n palvelujärjestelmäjohtaja Anu Niemi.
Hyvinvointialueet ovat suunnanneet resurssejaan aiempaa vahvemmin perusterveydenhuoltoon sote-uudistuksen hengen mukaisesti. Tämä näkyy siinä, että erikoissairaanhoidon reaaliset nettokäyttökustannukset kasvoivat vuosina 2019–2023 koko maassa huomattavasti maltillisemmin (4 %) kuin perusterveydenhuollon avohoidon kustannukset (16 %). Peruspalveluja on silti edelleen syytä vahvistaa selkiyttämällä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjakoja ja jatkamalla niiden toiminnallista yhteensovittamista.
Hyvinvointialueet ovat vahvistaneet henkilöstönsä pito- ja vetovoimatekijöitä. Pula ammattihenkilöstöstä on kuitenkin edelleen monin paikoin vaikea, mikä on vaikeuttanut esimerkiksi lastensuojelupalvelujen järjestämistä. Useat alueet ovat joutuneet turvautumaan kalliisiin ostopalveluihin ja vuokratyövoimaan järjestääkseen lakisääteiset palvelut. Vaikeudet henkilöstön saatavuudessa ovat kireän taloustilanteen ohella toinen tekijä, joka on vauhdittanut ’kivijalkapalvelujen’ keskittämistä ja digitaalisten ja liikkuvien palvelujen kehittämistä.
Ikääntyneiden palvelut tulisi turvata palvelurakenteita kevennettäessä
Nopeasti ikääntyvän väestön kasvava palvelutarve, pula työntekijöistä ja kireä talous ovat vauhdittaneet myös ikääntyneiden palvelujen uudistamista ja palvelurakenteen keventämistä. Painopiste on siirtymässä yhä enemmän kotiin ja arjen ympäristöön vietäviin palveluihin.
THL:n ennakollisten laskelmien mukaan palvelutarpeeseen suhteutetut ikääntyneiden palvelujen kustannukset olivat vuonna 2023 erityisen matalia aiemmin kuntayhtymäpohjaisesti toimineilla alueilla, joissa on ehditty kehittää ja yhtenäistää palveluja jo ennen hyvinvointialueita.
”Muutostahti on hyvinvointialueilla nyt nopea ja huolena on mahdollinen aliresursointi, eli hoidetaanko osaa ikääntyneistä jo liian kevyissä palveluissa ja jääkö osa kokonaan ilman tarvitsemiaan palveluja”, pohtii THL:n johtava asiantuntija Nina Knape.
Uudistukset vaikuttavat kustannusten kehitykseen viiveellä
Hyvinvointialueiden muutosohjelmista huolimatta on talouden tasapainottaminen vuoden 2026 loppuun mennessä realistista vain harvalla alueella. Tilinpäätösennusteiden perusteella on hyvinvointialueiden vuoden 2024 yhteenlaskettu alijäämä kasvamassa yli 1,4 miljardiin euroon. Tämä kasvattaisi vuoden 2023 alusta kertyneen alijäämän 2,7 miljardiin euroon.
Talouden sopeuttamisaikataulu on THL:n erityisasiantuntija Jutta Niemisen mukaan liian tiukka valtaosalle alueita ottaen huomioon muutosohjelmien toimeenpanon nykytilan sekä palvelujen sisällöllisen ja rakenteellisen uudistamisen vaatimat valmistelu-, päätöksenteko- ja toimeenpanoajat.
THL arvioi vuosittain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä valtakunnallisesti ja hyvinvointialueittain. THL julkaisee valtakunnallisen asiantuntija-arvion ja hyvinvointialuekohtaiset arviot samaan aikaan. Valtakunnallinen asiantuntija-arvio pohjautuu hyvinvointialuekohtaisten asiantuntija-arvioiden sekä muiden ajankohtaisten alueellisten ja valtakunnallisten selvitysten ja tutkimusten havaintoihin.
Valtakunnallinen ja alueelliset arviointiraportit thl.fi-sivustolla: Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen arviointi.
Lisätietoja:
Nina Knape
johtava asiantuntija, THL
puh. 029 524 7683
Anu Niemi
palvelujärjestelmäjohtaja, THL
puh. 029 524 7296
Jutta Nieminen
erityisasiantuntija (kustannukset, rahoitus, muutosohjelmat), THL
puh. 029 524 7157
sähköpostit: etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Ny information om förekomsten av övervikt och fetma hos barn och unga – åtgärder för att stödja barnets sunda uppväxt behövs3.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt nyligen publicerad statistik förekommer det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna och en femtedel av flickorna. I statistiken publicerades för första gången också uppgifter om förekomsten av svår fetma bland barn och unga.
Uutta tietoa lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä – toimia lapsen terveen kasvun tukemiseen tarvitaan3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Juuri julkaistun tilaston mukaan noin neljäosalla pojista ja viidesosalla tytöistä on ylipainoa tai lihavuutta. Tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tietoja myös lasten ja nuorten vaikean lihavuuden yleisyydestä.
THL viikolla 49/202428.11.2024 15:50:47 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 28.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 3.12. Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilasto julkaistaan. Mukana ensimmäistä kertaa tietoa lasten ja nuorten vakavan lihavuuden yleisyydestä. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Suosituksia lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön aletaan laatia – OPH ja THL kokoavat asiantuntijaverkostoa yhteistyöhön. Lisätiedot: katja.sibenberg(at)thl.fi, puh. 029 524 70 Verkkouutiset pe 29.11. Maailman aids
Kehän laidalla ei ole voittajia – tuore dokumentti kertoo perheväkivallan varjossa kasvaneista26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin taistelulaji, jolla on vuosittain yli 800 miljoonaa* seuraajaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja elokuvaohjaaja Iris Olssonin 26.11. julkaistu dokumentti “Life at the Ringside” antaa äänen viidelle suomalaiselle, jotka elivät lapsuutensa kehän laidalla, vasten tahtoaan. Liian monet lapset joutuvat todistamaan väkivaltaa, joka voi olla fyysistä, henkistä tai molempia. Tilanteet jättävät syvät jäljet, sillä väkivallan näkeminen ja väkivallalle altistuminen voi tuottaa lapselle yhtä suurta vahinkoa kuin väkivallan kohteeksi joutuminen. “Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin kamppailulaji. Jokainen lapsi, joka joutuu elämään kotonaan kehän laidalla, on liikaa. THL:ssä teemme töitä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus turvalliseen kotiin ja elämään ilman pelkoa väkivallan kokemisesta tai näkemisestä”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sini Stolt. “Jokaisella on oikeus väkivallattomaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Väkivaltaa tai sen uhkaa kohdannut
Uutta opiskelijoiden elintavoista: Yhä useampi korkeakouluopiskelija liikkuu riittävästi, mutta viettää liikaa aikaa netissä25.11.2024 01:59:00 EET | Tiedote
Korkeakouluopiskelijoiden elintavoissa on tapahtunut positiivisia muutoksia viimeisten kolmen vuoden aikana. Liikunnan määrä on lisääntynyt, ja päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen vähentynyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme