Vaikka työvoiman kysyntä on tällä hetkellä heikkoa, Pirkanmaalla ollaan menossa kohti toimivia työmarkkinoita
Heikko suhdannetilanne vaivaa Pirkanmaata ja heijastuu työllisyysteen. Talouden toipuminen voi olla toivottua hankalampaa, johtuen esimerkiksi Saksan ja muun Euroopan hitaasta kasvusta. Tulevan vuoden taloustilanteen kehittymisessä on optimismia ja työllistymistilanne nähdään positiivisena.

Tänään julkaistun Työvoimabarometrin tietojen mukaan työvoiman kysyntä alkaa lisääntymään, mutta elpyminen ei tapahdu nopeasti. Työttömyys on kasvanut ja avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt reilusti. Kuitenkin pidemmällä aikavälillä parempaa on näkyvissä.
– Positiivista on, että avoimista työpaikoista kaksi kolmasosaa koskee yli kuusi kuukautta kestäviä työsuhteita, lisäksi vuokratyövoiman käyttö on vähentynyt. Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen jälkeen työvoiman tarve oli kova, jopa ylikuumentunut. Nyt tilanne on siitä normalisoitunut, kertoo ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Sote-alalla yksityinen sektori työllistää, julkisella puolella haasteita
Sote-alalle hakeutuvien henkilöiden määrät ovat nousussa, erityisesti vieraskielisten hakijoiden osuus. Yritysten muutostilanteet ja hyvinvointialueen säästöt vaikuttavat rekrytointitarpeisiin. Yksityisillä hoivatyönantajilla ei juuri ole pulaa työvoimasta, mutta julkisella puolella on haasteita.
Sote-ala kärsii kohtaanto-ongelmasta. Esimerkiksi sairaanhoitajista on ylitarjontaa yksityiselle puolelle, mutta pulaa julkisella sektorilla. Lähihoitajille on kysyntää, mutta heitä on kuitenkin työttöminä. Työllistämiseen heijastuu myös työnantajien työolosuhteet ja maine. Mielenterveys- ja päihdetyön osaajista on pulaa, myöskään palveluja ei ole saatavilla riittävästi.
– Sote-alan aikuiskoulutuksessa vieraskielisten opiskelijoiden määrä on lisääntynyt. Vieraskielisille työnhakijoille on tärkeää tarjota kielitukea, työnantajien tarpeisiin räätälöity oppilaitosten tarjonta on tarpeen, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen kehittämisasiantuntija Tero Salminen.
– Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on vaikuttanut sote-alan koulutuksiin. Sote-alalla on paljon alanvaihtajia ja leikkaukset voivat vaikuttaa osaajien määrään, jatkaa Tero Salminen.
Teollisuuden työllistymistilanne nähdään tulevana vuonna positiivisena
Teknologiateollisuudessa tarvitaan edelleen perusosaamista, kuten koneistusta ja hitsausta. Robotiikka ja uudet teknologiat ovat isoissa yrityksissä arkipäivää. Kansainvälisisiä osaajia tarvitaan sekä korkean teknologian ammatteihin että tuotantoammatteihin.
Työvoiman kysyntä on teknologiateollisuudessa hiljaista, mutta lomautukset ja irtisanomiset ovat pysyneet melko alhaisella tasolla. Vaikka talouden suhdanne on heikko, tulevan vuoden osalta työllistymistilanne nähdään positiivisena. Teknologiateollisuus on vientivetoinen ala, riippuu paljolti muusta Euroopasta, milloin ja miten tilanne kääntyy. Tulevaisuuteen tuo valoa se, että useampi iso konepajayhtiö on ilmoittanut merkittävistä investoineista Tampereen kaupunkiseudulle, joten myös työlle tulee kysyntää.
– Uusimpiin teknologisiin taitoihin, kuten siruteknologiaan, puolustusalan teknologiaan ja tekoälyyn liittyvät työpaikat tulevat kasvamaan. Perinteinen konepajateollisuus sekä puolustusteollisuuden toimijat tulevat kasvattamaan liikevaihtoa sekä henkilöstöä. ICT-sektorin kasvua odotetaan vuoden 2025 alkupuolella, arvioi Juha Salminen.
Rakennusalalle tarvitaan monipuolista osaamista
Asuntorakentaminen on ollut ahdingossa, mutta muuta rakentamista tehdään, kuten kouluja, teollisuusrakennuksia ja varastorakentamista sekä infraa. Teollisuus- ja varastorakentamisen rakennettujen neliöiden määrä on tänä vuonna isompi kuin kolmena viime vuonna. Myös korjausrakentamista tehdään jatkuvasti.
Rahoitus ja heikko kysyntä koetaan edelleen merkittäviksi haasteiksi, rahan hinta ratkaisee. Asuinrakentamisen arvioidaan elpyvän viimeistään ensi vuoden lopulla korkojen laskun myötä. Pitkällä aikavälillä tarvitaan lisää asuntoja, ja näin ollen lisätyövoimaa tarvitaan myös. Tampereen kaupunkiseutu on muuttovoittoalue, kehittyvä ja vetovoimainen alue.
– Oman osaamisen kehittämistä olisi hyvä tehdä, kun tarjontaa työpaikoista on vähän. Lomautetuille henkilöille kannattaa juuri nyt tarjota kohdennettua täydennyskoulutusta. Koulutusten monipuolisuutta tulisi korostaa eli taitoja tehdä useampaa rakentamiseen liittyvää tehtävää. Perusosaamista vaativia paikkoja aukeaa, talotekniikan ja energiaratkaisujen ympärille tulee lisää paikkoja. Nuorille on luotava tulevaisuuden uskoa rakennusalan vahvuudesta ja merkittävyydestä, korostaa Tero Salminen.
Työvoimabarometri ennakoi työvoima- ja osaamistarpeita lyhyellä aikavälillä
Työvoimabarometri on työkalu, jota käytetään ennakoimaan ja analysoimaan työvoima- ja osaamistarpeita. Se tarjoaa tietoa työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta sekä eri alojen ja ammattien tilanteesta ja ennusteista noin vuoden eteenpäin. Tämä auttaa työnantajia, työnhakijoita ja päätöksentekijöitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja suunnitelmia.
Barometrin valtakunnallisesta koostamisesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, ELY-keskukset keräävät ja analysoivat alueelliset tiedot. Pirkanmaalla Työvoimabarometrissä on tarkasteltu erityisesti sosiaali- ja terveysalaa, teknologiateollisuutta palveluineen sekä rakennetun ympäristön alaa. Työvoimabarometri koostettiin laajassa yhteistyössä pirkanmaalaisten toimijoiden kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kehittämisasiantuntija Tero Salminen, puh. 0295 036 214
Ennakointiasiantuntija Juha Salminen, puh. 0295 036 208
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Pirkanmaan työttömistä 54 prosenttia oli pitkäaikaistyöttömiä maaliskuussa24.4.2025 08:11:30 EEST | Tiedote
Maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 30 767 henkilöä, joka on 3 020 henkilöä enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,6 prosenttia.
Maastoliikennettä rajoitetaan arvokkaalla Vatunlanharju-Ulvaanharjun Natura-alueella23.4.2025 09:14:45 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) esittää moottorikäyttöisten ajoneuvojen kieltämistä maastossa Ikaalisten ja Hämeenkyrön arvokkaalla Vatulanharju-Ulvaanharjun Natura 2000 -alueella.
Yksityisteiden valtionavustukset vähäisiä – vain kiireellisimmät hankkeet huomioidaan23.4.2025 08:45:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaalle on myönnetty tälle vuodelle hallituksen antamassa valtion talousarvioesityksessä yksityisteiden valtionavustuksiin 249 806 euroa. Avustuksia kyetään myöntämään nykyisellä rahoitustasolla ensisijaisesti vain siltahankkeisiin.
Teiskontien jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan Irjalankadun risteysalueen kohdalla22.4.2025 14:20:20 EEST | Tiedote
Teiskontien eteläpuolen jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen jatkuu tänä kesänä Teiskontien ja Irjalankadun risteysalueen ja Alasjärvenrannan välillä. Vuonna 2024 pyöräilyn seudullista pääreittiä parannettiin Jaakonmäentien ja Irjalankadun välillä.
Suunnitteilla ympäristö- tai ilmastoinvestointi? Pirkanmaan maaseutualueille 800 000 euroa rahoitusta10.4.2025 15:23:32 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksella on jaettavissa lähes 800 000 euroa maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin vuonna 2025. Tukea kohdennetaan erityisesti luonnonvarojen kestävään hoitoon ja vesien suojeluun sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme