Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä
Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.
Yksi keskeisistä ammattikorkeakoulujen arkeen vaikuttaneista asioista on opiskelijamäärän voimakas kasvu ilman että rahoitus olisi olennaisesti lisääntynyt. Lisäksi ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat erkaantumassa toisistaan.
– Ammattikorkeakouluilla on suuri merkitys koko maan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Oman haasteensa syntyy kuitenkin siitä, miten TKI-työ ja opetustyö ovat ammattikorkeakouluissa päässeet erkaantumaan toisistaan. Samalla hukataan jotain olennaista koulutuksen kokonaisvaltaisesta luonteesta ja ammattikorkeakoulupedagogiikasta, toteaa tutkimustiimin jäsen, Haaga-Helian yliopettaja Kimmo Mäki.
Vuoden 2009 jälkeen opiskelijamäärä ammattikorkeakouluissa on peräti nelinkertaistunut ja samaan aikaan opetushenkilöstön määrä on pienentynyt.
– Myös lehtorien tekemä hallinnollisen työn määrä on lisääntynyt ja ammattikorkeakoulujen kilpailu perusrahoitusta täydentävästä rahoituksesta koventunut. Tästä yhtälöstä seuraa se, ettei opiskelijan kohtaamiseen ja ohjaukseen ole entiseen tapaan mahdollisuutta, OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen jatkaa.
Tutkimuksen mukaan korkeakoulujen johtaminen on ammattimaistunut.
– Ammattimaistuminen on kaksiteräinen miekka. Tulosten perusteella ammattikorkeakoulujen johto on etääntynyt substanssityön johtamisesta ja korkeakoulutyön haasteista. Toisaalta henkilöstö saattaa odottaa samoja asioita ylimmältä johdolta kuin lähijohtamiseltakin. Johtamisodotuksissa on olemassa epäsuhdan vaara, Mäki toteaa.
Vaikka pandemia-ajan kielteinen vaikutus yhteisöllisyyteen on tuloksissa edelleen näkyvissä, ammattikorkeakoulut koetaan hyviksi työpaikoiksi.
– Vastaajista 81 prosenttia on innostunut työstään ja yli 90 prosenttia kokee ammattikorkeakouluyhteisön itselleen merkitykselliseksi. Nämä ovat osoitus siitä, että vaikka moni asia kuormittaakin ammattikorkeakoulujen arjessa, on monta asiaa tehty myös hyvin, Louhelainen korostaa.
Myös pedagoginen osaaminen on pysynyt ammattikorkeakouluissa korkealla tasolla, sillä yhdeksän kymmenesosaa tutkimukseen vastaajista oli suorittanut pedagogiset opinnot.
Nyt julkistettavat tulokset ovat osa laajempaa korkeakoulutyön tutkimussarjaa, joka aloitettiin vuonna 2009. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat suomalaisten ammattikorkeakoulujen opetus-, ohjaus-, tutkimus-, asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivat henkilöt.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo MäkiYliopettajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:0404887399kimmo.maki@haaga-helia.fiHannele LouhelainenErityisasiantuntijaOAJ
Puh:020 748 9623hannele.louhelainen@oaj.fiLiitteet
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Haaga-Helia on yksityinen ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:s enkät: Lärarna fördömer förslaget om att flytta skolelevernas sommarlov18.3.2025 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt OAJ:s färska medlemsenkät motsätter sig majoriteten av lärarna att sommarlovet skulle flyttas fram. Det skulle innebära en enorm förändring för hela utbildningssektorn och försämra orken i arbetet och läranderesultaten.
OAJ:n kysely: Opettajat tyrmäävät ehdotuksen koululaisten lomien siirrosta18.3.2025 14:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tuoreesta jäsenkyselystä selviää, että valtaosa opettajista ei kannata kesälomien siirtoa. Siirto tarkoittaisi koko koulutussektorille valtavaa muutosta ja vaikuttaisi heikentävästi työssä jaksamiseen ja oppimistuloksiin.
Undervisning och stöd till unga har försämrats – nedskärningarna inom yrkesutbildningen drabbade också unga, avslöjar OAJ-enkät10.3.2025 07:45:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens nedskärningar inom yrkesutbildningen påverkar direkt de unga som omfattas av läroplikten, visar en enkät riktad till OAJ:s förtroendemän vid yrkesläroanstalter. Nedskärningarna syns i form av mindre undervisning och stöd i nästan alla de läroanstalter som deltog i undersökningen. Uppsägningar har i stor utsträckning gällt lärare.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset osuivat myös nuoriin, paljastaa OAJ:n kysely10.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistamat leikkaukset heijastuvat suoraan oppivelvollisiin nuoriin, selvisi OAJ:n ammatillisten oppilaitosten luottamusmiehille tekemästä kyselystä. Leikkaukset näkyvät nuorten saaman opetuksen ja tuen vähenemisenä lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa. Leikkausten myötä tehdyt irtisanomiset ovat kohdistuneet valtaosin opettajiin.
Oppimisen tuen uudistus sakkaa kunnissa, kertoo tuore rehtorikysely – ”Tämä on sadan miljoonan euron kysymys”20.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus esi- ja perusopetuksessa on hallituskauden merkittävin koulutuspoliittinen satsaus. Uudistuksen on määrä astua voimaan elokuussa. Silti vasta kolmannes rehtoreista tietää, että hänen koulunsa saa ensi lukuvuodeksi lisärahoitusta uudistuksen toteuttamiseen. Myös hallituksen lupaamat lisätunnit uhkaavat paikoin jäädä toteutumatta, kertoo OAJ:n tuore kysely.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme