
Mitä saa sanoa? Uusi opas tukee yrityksiä ilmasto- ja luontoväittämien viidakossa
Compensate-säätiön tänään julkaisema Mitä saa sanoa? -opas on yrityksille suunnattu käytännönläheinen ohjeistus totuudenmukaisten ympäristöväittämien käyttämiseen ja aitoon vastuullisuustyöhön väittämien takana. Opas on toteutettu yhteistyössä Laininen Law Oy:n ja Luontoa Oy:n kanssa

Yritysten luonto- ja ilmastoväittämät ovat murroksessa. Valvonta ja sääntely on tiukentunut ja kuluttajat edellyttävät yrityksiltä totuudenmukaista ja selkää vastuullisuusviestintää.
Ympäristöväittämien viidakko kätkee alleen harhaanjohtavia ja perusteettomia lupauksia yritysten ja tuotteiden vastuullisuudesta. Kuluttajavirasto onkin todennut useassa ratkaisussaan ympäristöväittämän harhaanjohtavaksi. Toisaalta osa yrityksistä ei uskalla kertoa ympäristötyöstään viherpesusyytösten pelossa.
“Totuudenmukaiset ilmasto- ja luontoväittämät eivät ole rakettitiedettä. Siksi laadimme yrityksille käytännöllisen oppaan ilmasto- ja luontoväittämien laatimiseen” sanoo toiminnanjohtaja Annukka Valkeapää Compensate-säätiöstä.
Kehittyvä luonnonarvomarkkina voi oppia hiilimarkkinan virheistä
Vapaaehtoisessa hiilimarkkinassa todetut haasteet ovat horjuttaneet kuluttajien uskoa markkinaan. Oppaassa esitetään ratkaisut, miten luonnonarvomarkkinassa voidaan välttää samat virheet.
“Kumoutumisväittämien sijaan on syytä puhua vastuunkannosta, joka mitoitetaan aiheutetun haitan mukaan”, toteaa Compensate-säätiön puheenjohtaja Niklas Kaskeala.
Jotta luonnonarvomarkkina kehittyy elinvoimaiseksi, luontoväittämien on oltava totuudenmukaisia ja viherpesu on estettävä. Lisäksi lähtökohdaksi tulee ottaa lievennyshierarkia. Tämä tarkoittaa sitä, että ensisijaisesti haittoja on vältettävä, sitten vähennettävä suorin toimin, jonka jälkeen voidaan turvautua hyvitystoimiin.
Ilmasto- ja luontoväittämien sääntely helpottaa ja selkeyttää yritysten vastuullistuustyötä
Opas luo katsauksen ilmasto- ja luontoväittäminen sääntelyn nykytilaan ja tulevaisuuteen sekä vaikuttavaan luontotyöhön väittämien takana. Oppaassa esitetään myös keskeiset periaatteet ilmasto- ja luontoväittämien esittämiseen.
“Totuudenvastaisten tai harhaanjohtavien väittämien esittäminen on kiellettyä. Väittämien tulee olla todenperäisiä ja todennettavissa sekä niiden tulee perustua lievennyshierarkiaan”, sanoo Laininen Law Oy:n toimitusjohtaja Jenni Laininen.
Väittämä on jäävuoren huippu ja yleisölle näkyvä osa yrityksessä tehdystä ilmasto- ja luontotyöstä. Ratkaisevaa on vaikuttava työ väittämien taustalla, joka keskittyy liiketoiminnan kannalta olennaisiin seikkoihin.
“Yritys, joka asettaa ilmasto- ja luontotyön strategiansa ytimeen, pystyy viestimään vastuullisuudestaan totuudenmukaisesti ja vastaamaan rehellisesti kuluttajien vaatimuksiin.” toteaa Luontoa Oy:n osakas Lauri Tamminen.
Suomen ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttamisessa yritykset ovat ratkaisevassa asemassa. Yritysten kannattaa kertoa ympäristötoimistaan, sillä se auttaa myös kuluttajia tekemään perusteltuja ratkaisuja.
“Puhu totta ja olennaisista asioista. Älä valehtele tai johda harhaan. Ei se niin vaikeaa ole.” summaa Annukka Valkeapää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annukka Valkeapää
Toiminnanjohtaja, Compensate-säätiö
040 551 5601
annukka@compensate.com
Niklas Kaskeala
Puheenjohtaja, Compensate-säätiö
niklas@compensate.com
Kuvat

Linkit
Lisätietoja toteuttajasta
Compensate-säätiö on yleishyödyllinen asiantuntijaorganisaatio, joka on vuodesta 2018 alkaen vahvistanut vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden integriteettiä ja nostanut esiin niiden keskeisiä haasteita. Säätiö on kansainvälisesti tunnustettu ajatusjohtaja hiilimarkkinakysymyksissä ja on hiljattain laajentanut toimintaansa luonnonarvomarkkinoihin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.