Digi- ja väestötietovirasto

Taisto-harjoituksessa organisaatiot ympäri Suomen harjoittelevat ajankohtaisten kyber- ja digiuhkien varalle

Jaa

Suomen suurin kyber- ja digitaalisen turvallisuuden harjoitus Taisto järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Taisto kokoaa sadat organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle marraskuisina torstaipäivinä. Tänä vuonna Taisto-harjoituksissa suunnataan katse organisaation jatkuvuuden varmistamiseen maailmantilanteessa, jossa valppaus ja varautuminen korostuvat. Taiston pääteemoja ovat infrastruktuurin laajat häiriötilanteet ja disinformaatio.

Kuvituskuva, jossa teksti: Digiturva rakennetaan yhdessä! Suomen suurin kyber- ja digiturvaharjoitus #Taisto marraskuussa 2024.
Digiturva rakennetaan yhdessä! Suomen suurin kyber- ja digiturvaharjoitus #Taisto marraskuussa 2024.

Digi- ja väestötietoviraston järjestämä Taisto on valtakunnallinen harjoitus, joka tarjoaa organisaatioille tilaisuuden testata kyber- ja digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä toimintamalleja, tunnistaa niissä kehityskohteita ja harjoitella häiriötilanteissa toimimista turvallisessa, mutta realistisessa harjoitusympäristössä. Mukaan Taistoon on tullut jo yli 400 organisaatiota. Taisto-harjoitus järjestetään marraskuun joka torstai.

Harjoituksen tarkoitus on auttaa organisaatioita  varautumaan erilaisiin uhkiin ja kehittämään digiturvan eri osa-alueita, erityisesti häiriötilanteen johtamista ja hallintaa sekä häiriö- ja kriisiviestintää. Laaja harjoitus parantaa samalla koko yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.  

Harjoittelu parantaa digiturvaa ja tuo varmuutta toimia tosipaikan tullen 

Taisto tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden testata omia toimintamallejaan ja harjoitella häiriötilanteissa toimimista turvallisesti harjoitusympäristössä. Harjoittelu kerryttää henkilöstön osaamista ja varmuutta, joihin tukeutua mahdollisen tosipaikan tullen. Näin voidaan myös havaita organisaation toiminnassa kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua. 

–  Varautuminen ja harjoittelu ovat sijoitus, joka kannattaa tehdä. Harjoitustiimin muutaman tunnin työaikapanos voi vielä jonain päivänä tuoda mittavia taloudellisia ja inhimillisiä säästöjä, kertoo Taisto-harjoituksen johtaja Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta.  

Harjoituksen jälkeen on olennaista havaita, missä on parannettavaa ja miten resurssit riittävät häiriötilanteessa toimimiseen sekä siitä palautumiseen. Harjoitus ei ole kilpailu tai testi, vaan organisaatio tekee sitä omaa toimintaansa kehittääkseen ja vahvistaakseen.

Teemoina kriittisen infrastruktuurin häiriöt, tietosuoja- ja tietoturvaloukkaustilanteet sekä vaikuttamisyritykset 

Tämän vuoden Taisto-harjoituksessa mukana olevien organisaatioiden toimintakykyä haastavat kriittisen infrastruktuurin häiriöt, tietosuoja- ja tietoturvaloukkaustilanteet sekä henkilöstöön kohdistuvat vaikuttamisyritykset. Keskiössä on organisaation jatkuvuuden varmistaminen maailmantilanteessa, jossa valppaus ja varautuminen korostuvat. Harjoitustehtävien valinnassa on huomioitu myös verkkorikollisten ja valtiollisten toimijoiden kyvykkyys parantaa tai kehittää uudenlaisia hyökkäyskeinoja, niin tekoälyn kuin edistyneempien palvelunestohyökkäysten osalta.

– Taisto-harjoitus kasvattaa osaamista, luottamusta ja varmuutta toimia vaikeassa tilanteessa. Harjoitukseen on otettu tapahtumia tämän hetken uhkakuvista ja jo tapahtuneista tapahtumista, Heikkinen summaa. 

Taisto on kaikille organisaatioille avoin ja maksuton harjoitus, jonka toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto yhdessä muiden viranomaisten kanssa. 

Taisto-harjoitus

  • Suomen suurin kyber- ja digiturvaharjoitus
  • Järjestetään seitsemättä kertaa marraskuussa 2024 
  • Mukana on jo yli 400 organisaatiota harjoitustiimin koko on keskimäärin 10 henkilöä  
  • Yhteensä yli 4 000 henkilöä harjoittelee Taistossa
  • Taisto on avoin ja maksuton kaikille toimijoille
  • Taistossa harjoitellaan varautumista tilanteisiin, joissa organisaation tietoturvaa tai tietosuojaa on loukattu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva, jossa teksti: Digiturva rakennetaan yhdessä! Suomen suurin kyber- ja digiturvaharjoitus #Taisto marraskuussa 2024.
Digiturva rakennetaan yhdessä! Suomen suurin kyber- ja digiturvaharjoitus #Taisto marraskuussa 2024.
Lataa

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Yksityisten edunvalvojien ja edunvalvontavaltuutettujen digiasiointi vero- ja muissa taloudellisissa asioissa helpottuu2.12.2024 08:35:51 EET | Tiedote

Yksityiset edunvalvojat ja edunvalvontavaltuutetut voivat nyt hoitaa päämiehensä ja valtuuttajansa taloudellisia sekä omaisuuteen liittyviä asioita Verohallinnon, Traficomin, Kelan ja monien muiden viranomaisten digipalveluissa ilman erillistä valtuutusta. Uudistus koskee noin 20 000 edunvalvontavaltuutettua ja 15 000 yksityistä edunvalvojaa.

Uppdateringen av befolkningsdatasystemet syns i Finlands folkmängd i morgon12.11.2024 08:05:00 EET | Pressmeddelande

I befolkningsdatasystemet görs en uppdateringskörning den 12 november 2024 som påverkar informationen om Finlands folkmängd. Uppgiften om folkmängden syns till exempel på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbsida samt på ljustavlan på taket till Helsingfors serviceställe från och med den 13 november 2024. I samband med den årliga uppdateringen avlägsnas personer vars bostadsort har varit okänd i över två år från Finlands folkmängd. Ändringen gäller ungefär 3900 personer.

Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy Suomen väkiluvussa huomenna12.11.2024 08:05:00 EET | Tiedote

Väestötietojärjestelmässä tehdään 12.11.2024 päivitysajo, joka vaikuttaa Suomen väkilukutietoon. Tieto väkiluvusta näkyy esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevassa valotaulussa 13.11.2024 alkaen. Vuosittain tehtävän päivityksen yhteydessä Suomen väkiluvusta poistetaan henkilöt, joiden asuinpaikka on ollut yli kaksi vuotta tietymättömissä. Muutos koskee noin 3900 henkilöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye