Pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan osuus merkittävä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueeseen kuuluvilla hyvinvointialueilla
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto arvioi pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan tilaa hyvinvointialueilla ja selvityksessä kävi ilmi, että sopimuspalokuntien ja sivutoimisen henkilöstön osuus toiminnassa on merkittävä. Useilla alueilla palokuntasopimukset ovat vanhentuneita ja osa sopimuksista on laadittu ennen nykyistä hyvinvointialueiden pelastustointa. Aluehallintovirasto suosittelee sopimusten tarkistamista ja päivittämistä kaikilla hyvinvointialueilla, jotta ne vastaavat nykyisiä tarpeita.
Hyvinvointialueiden pelastuslaitokset vastaavat pelastustoimen palveluista alueidensa ohjauksessa ja niillä on mahdollisuus hankkia palveluita myös muun muassa sopimuspalokunnilta. Aluehallintovirastossa todettiin kuitenkin, että pelastustoimen sivutoimisen ja sopimushenkilöstön saatavuus on heikkoa erityisesti virka-aikaan, mikä vaikeuttaa hälytyksiin vastaamista.
Aluehallintovirasto toteaa toimialueensa pelastustoimen vapaaehtoisten käytöstä ensi sijassa sen, että uhkana toimialueella ja myös valtakunnallisesti on todettu pelastustoimen sivutoimisen ja sopimushenkilöstön riittämätön saatavuus pelastustoiminnan palveluille. Pulaa on yleisesti hälytyksiin osallistuvasta henkilöstöstä erityisesti virka-aikana. Muita vapaaehtoisorganisaatioita, kuten meri- ja järvipelastusseuroja hyödynnetään paikallisten tarpeiden mukaisesti. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan kaikki mahdolliset tukiorganisaatiot eivät ole kuitenkaan hyvinvointialueilla tiedossa. Aluehallintovirasto suositteleekin suunnitelmallista kartoitusta ja kirjallisten sopimusten laatimista, jotta vapaaehtoisresurssit saadaan tehokkaammin käyttöön.
Vapaaehtoisten käytön kehittämistarpeet pelastustoimessa
Aluehallintoviraston selvityksestä kävi ilmi, että pelastustoimintaa tukevat vapaaehtoisorganisaatiot ja niiden tarjoamat resurssit tulisi kartoittaa hyvinvointialueilla järjestelmällisesti. Aluehallintovirasto tukee sisäministeriön ehdottamaa valtakunnallista toimintamallia, joka yhtenäistäisi vapaaehtoisten käytön pelastustoimen lisäresurssina sekä varmistaisi heidän roolinsa suuronnettomuuksissa, häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Vapaaehtoisten toiminnan edistämistarpeet pelastustoiminnassa
Aluehallintoviraston selvityksen mukaan hyvinvointialueilla ei ole yhtenäistä näkemystä pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan edistämisestä. Vapaaehtoistoiminnan tukeminen ymmärretään pääasiassa toimintakyvyn ylläpitämisenä, esimerkiksi sopivien tilojen, kaluston ja varusteiden tarjoamisena yhdistyksille. Aluehallintovirasto korostaa tarvetta kehittää keinoja, joilla voidaan varmistaa sivutoimisen ja sopimushenkilöstön saatavuus ja parantaa vapaaehtoisten toimintaedellytyksiä sekä resurssien tehokasta käyttöä pelastustoiminnassa.
Aluehallintovirasto huomauttaa, että vapaaehtoisten terveystarkastuksissa on alueellista vaihtelua. Hyvinvointialueet vastaavat terveystarkastusten koordinoinnista ja kustannuksista. Työterveyshuollon palveluiden saatavuudessa on ollut ajoittain haasteita. Aluehallintovirasto korostaa, että terveystarkastukset tulee toteuttaa riittävässä laajuudessa, jotta terveystarkastukset vastaavat pelastustoiminnan erityistehtävien vaatimuksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
pelastusylitarkastaja Jussi Herranen, puh. 0295 018 505
pelastustarkastaja Arto Laine, puh. 0295 018 516
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Buller och vibrationer ligger fortfarande i toppen av yrkessjukdomar – över 60 procent av arbetsplatserna har inte bedömt riskerna9.12.2024 08:13:53 EET | Pressmeddelande
Även om olägenheterna som orsakas av buller och vibrationer är riskfaktorer för arbetshälsan som alla känner till, förekommer de fortfarande i toppen av statistiken över yrkessjukdomar. År efter år är bullerskador den vanligaste yrkessjukdomen i Finland och vibrationssjukdomar hör till de tio vanligaste.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme